Boala care acționează în tăcere și poate fi descoperită când este prea târziu

Redactor:
Simona Tudorache
Boala care acționează în tăcere și poate fi descoperită când este prea târziu
Te simți tot timpul obosit, nu ai poftă de mâncare, faci febră? Ai putea suferi cu rinichii. "Boala cronică de rinichi este mult timp asimptomatică, motiv pentru care, de cele mai multe ori, este descoperită târziu, când bolnavii au ajuns deja în insuficiență renală cronică avansată. Rinichiul este un organ complex ce îndeplinește atât funcția de excreție a organismului, produșii toxici de la nivelul sângelui fiind filtrați la nivel renal și eliminați prin urină, dar și funcția endocrină, rinichii secretând o serie de hormoni cum sunt: renina, bradikinina, care are rol vasoactiv, eritropetina, ce deține un rol în stimularea formării globulelor roșii etc.'', subliniază medicul internist Corina Nedelcu pentru Gândul.

Patologia renală poate fi primară, poate afecta structural rinichiul – litiaza, infecțiile, tumorile, boala polichistică renală etc. sau secundară unor afecțiuni sistemice – diabetul zaharat, hipertensiunea, bolile cardiovasculare, bolile inflamatorii sistemice etc.

„Colica ureterală apare ca o durere localizată inițial lombar, ce migrează pe traiectul ureterului, către organele genitale externe și rădăcina coapsei. Este însoțită de agitație și lipsa unei poziții antalgice, simptome urinare, uneori vărsături, și pareza intestinală reflexă. Cauza este obstrucția ureterului prin material de natura litiazică, cheaguri, infecție sau țesut renal necrotic.

Colica renală aparută prin distensia bazinetului sau capsulei renale este durerea surdă, difuză, uneori intensă, localizată în unghiul costovertebral, posibil extinsă în ultimul spațiu intercostal posterior. Apare în cazul obstrucției ureterale proximale sau al pielonefritelor””, afirmă dr. internist Corina Nedelcu.

Asocierea durerii cu febra sau frisonul, astenie fizică, lipsa poftei de mâncare, greața sau vărsăturile sugerează o infecție la nivelul rinichiului – pielonefrita sau glomerulonefrita, diagnostic ce trebuie susținut de investigațiile paraclinice necesare.

Un alt simptom de alarmă frecvent este hematuria (prezența globulelor roșii în urină), care în funcție de mărimea sângerării poate fi macroscopică, vizibilă cu ochiul liber, sau microscopică – detectată prin examenul sedimentului urinar. Peste 60 % din cazuri au ca etiologie litiaza, infecțiile sau tumorile.

Apariția globulelor roșii după o colică renală sugerează cel mai frecvent litiaza renoureterală. Hematuria nedurerosă asociată cu scăderea în greutate și alterarea inexplicabilă a stării generale trebuie să ridice suspiciunea unei tumori renale sau de căi urinare sau tuberculoza renală.

Hematuria asociată simptomelor vezicale (polachiurie, usturimi la micțiune) sugerează cistita (o infecție la nivelul vezicii urinare). Se poate asocia cu piuria, ce semnifica prezența leucocitelor în urină, și determină caracterul tulbure, urât mirositor al acesteia. Predispoziția către infecțiile urinare o au femeile, persoanele cu obstrucții ale căilor urinare sau cu diabet zaharat. Hematuria asociată cu edemele ridică suspiciunea glomerulonefritei”, adaugă dr. Corina Nedelcu.

Investigarea funcției și patologiei renale se face prin analize de sânge (uree, creatinina, rata filtrării glomerulare, clearance-ul creatininei, acid uric, albumina serică, ionograma serica – sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fosfat, bicarbonat, hormonul paratiroidian, hemoleucograma) și analizele de urină (examen sumar de urină, sedimentul urinar, ionograma urinară, creatinina, proteinuria, urocultura). „În funcție de patologia sugestivă clinic, medicul poate recomanda și examene imagistice (ecografia abdominală, urografia intravenoasă, CT sau RMN) sau chiar biopsia renală.

Degradarea constantă și progresivă a funcției renale, cu sau fără scaderea volumul urinar, exprimă insuficiența renală. Aceasta poate apărea brusc – insuficiența renală acută sau se poate instala lent, în timp- insuficiența renală cronică””, precizează specialistul.

Simptomele insuficienței renale pot fi oboseala, lipsa poftei de mâncare, greața, vărsăturile, gustul neplăcut, scăderea în greutate, malnutriția, pruritul, tegumentele palid teroase, anemia, hipertensiunea, cardiomiopatia hipertensivă sau ischemică, insuficiența cardiacă congestivă, edemele declive, osteodistrofia renală etc.

„Indiferent de timpul de instalare, rinichiul își pierde capacitatea de a menține echilibrul hidroelectrolitic și acidobazic al organismului, compușii toxici se acumulează, nu mai pot fi eliminați, și ajung să se adune în sânge. Primul semn biologic al perturbarii funcției renale este reducerea eliminarii creatininei și creșterea valorii serice a acesteia.

Tratamentul insuficienței renale cronice (IRC) constă în tratarea factorilor care o produc sau agravează (hipertensiunea, diabetul zaharat, insuficiența cardiacă, hipotensiunea, produșii nefrotoxici, infecția, hipercalcemia, litiaza, sau alte cauze obstructive – adenomul de prostată etc). Dacă IRC rezultă în urma unei afecțiuni progresive si netratabile, tratamentul este conservator până în momentul când este necesară dializa.

Pe măsura progresiei IRC spre stadiul terminal, regimul alimentar este deosebit de important, el fiind stabilit de către medic în funcție de patologia ce stă la baza acesteia. În cazul lipsei poftei de mâncare este necesar un aport caloric crescut, cu scăderea aportului proteic la 0,6g/kg/zi și cu creșterea aportului de carbohidrați și grăsimi suficient pentru satisfacerea necesarului energetic (cu grijă, însă, la pacienții dislipidemici și diabetici). Trebuie asigurat un aport vitaminic optim. Aportul de lichide recomandat este în medie de 2l pe zi și este restricționat doar atunci când scade concentrația de sodiu în sânge, aportul de sare se micșorează în cazul apariției edemelor și al hipertensiunii arteriale. În IRC terminale se recomandă reducerea consumului de alimente bogate în potasiu și fosfați”, adaugă dr. Corina Nedelcu, de la spitalul Monza, pentru Gândul.

Remediile naturiste pot fi folosite ca adjuvant al tratamentului medicamentos. „Există plante al căror efect antiseptic, antiinflamator, antispastic și diuretic poate fi util în afecțiuni ca litiaza renală, infecții urinare, incontinența urinară, retenția de urină etc. Acestea sunt: frunzele de mesteacan, codițele de cirese, mătasea de porumb, florile de soc, troscotul, sunătoarea, coada-șoricelului, urzica, menta, cicoarea, rădăcina de brusture etc. „, precizează medicul Corina Nedelcu.

 

Patru transferuri stelare la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru i-a dat lovitura de graţie lui Gigi...
Doliu uriaș la Pro TV. Andreea Esca, răpusă de durere
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Anunț important pentru românii cu mașină pe benzină și motorină. Ce se întâmplă la pompă...
Vacanţă în pandemie, cu preţul sănătăţii publice. Avertismentul experţilor: Efectele distracţiei se măsoară în numărul...
O familie din Iași s-a mutat în Zanzibar din cauza pandemiei: „Preţurile sunt chiar foarte...
Doliu uriaș la Pro TV. Andreea Esca, răpusă de durere
Ce a făcut Gigi Becali când a aflat că Anamaria Prodan e în stare gravă....
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Zeci de copii cu păr pe tot corpul. Ce gafă halucinantă au făcut medicii: se...
Horoscop chinezesc complet pentru 2021: Pe ce dată începe Anul Boului de Metal?
Actrița din Juno și Inception a devenit el. Cum arată după ce a dezvăluit că...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Care este cea mai căutată resursă din lume, care în ţara noastră există din belşug,...
Carmen de la Sălciua, prima imagine alături de noul iubit! Iubirea pluește în aer /...
Inchide