Boala rară care ucide subit tinerii: „Este dificil de diagnosticat”

Redactor:
Simona Tudorache
Boala rară care ucide subit tinerii: „Este dificil de diagnosticat”
CMHO este o patologie cardiacă rară care, nedetectată la timp, poate aduce moartea sportivilor de performanță. Medicul Lucian Dorobanțu cum putem ține sub control această boală.

„Cardiomiopatia hipertrofică (CMH) este o afecțiune cardiacă primară, ce se caracterizează prin È‹ngroșarea pereților ventriculari și dezorganizarea arhitecturii mușchiului inimii. O categorie aparte, care prezintă un mare risc dacă boala nu este detectată și tratată din timp, sunt sportivii de performanță. Din punct de vedere clinic, simptomatologia variază larg, de la asimptomatic până la cazuri cu insuficiență cardiacă severă sau moarte subită”, spune medicul Lucian Dorobanțu pentru Gândul.

Boala, dificil de diagnosticat și tratat, implică controale amănunțite și tratament de specialitate. „Cardiomiopatia hipertrofică obstructivă (CMHO) este una dintre principalele cauze de deces subit la pacienții tineri, mai ales la sportivii de performanță.

Diagnosticul pacienților cu CMHO presupune efectuarea următoarelor investigații: electrocardiogramă, ecocardiografie transtoracică de repaus și de stres, ecocardiografie transesofagiană, Holter ECG/48 de ore, rezonanță magnetică cardiacă (esențială inclusiv în managementul intraoperator al pacienților) și de cele mai multe ori testare genetică. Acest tip de investigații se fac doar în centrele integrate și presupune,  pe langă aparatura de ultimă generație, și evaluarea pacientului de către o echipă multidisciplinară (cardiolog, imagist, chirurg, anestezist) cu expertiză în acest tip de patologii rare”, precizează medicul specializat în chirurgie cardiovasculară pentru Gândul.

Sportul competițional este interzis când suferim de o astfel de afecțiune. „30% dintre morțile subite apar în timpul efortului. Sportul recreativ, fără efort isometric, este insă indicat. Pentru tinerii care se hotărăsc să îmbrățișeze o carieră sportivă, este necesar în primul rând un program integrat de informare și screening pentru depistarea acestei patologii. Poastilele pot fi eficiente în majoritatea cazurilor.. Dacă pacientul nu răspunde la tratamentul medicamentos, se recurge la tratamentul invaziv. Conform ghidurilor americane europene, terapia invazivă  recomandată este cea chirugicală. Conform acelorași ghiduri, datorită rezultatelor superioare, ea trebuie efectuată numai în centre cu experiență. Beneficiile pacienților care apelează la tratamentul chirurgical sunt dispariția simptomatologiei și scăderea importantă a riscului de moarte subită, pacientul revenind la o viață normala în 95% dintre cazuri”, spune medicul Lucian Dorobanțu pentru Gândul.

 

Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
FOTO. Vica, balerina lui Piţurcă, s-a fotografiat goală în pat! Imagini interzise cu vedeta TV
Vestea care șochează! Fiul premierului Ludovic Orban este implicat într-un scandal URIAȘ
La noapte SE SCHIMBĂ TOT. Fenomenul care dă viața zodiilor peste cap
FOTO. Cum arăta Mirela Vaida acum 15 ani. Imagini fabuloase de pe vremea când cânta...
ȘOC în cazul Caracal! Unde ar fi fost văzută Alexandra. A apucat să SPUNĂ că...
România este în topul ţărilor acuzate la CEDO. Cât plătim pentru condamnările de la CEDO
Cum ar putea România să hrănească toată Europa
Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
Colegii îi furau mereu laptele din frigider. Enervată, Naty a făcut un GEST de care...
A ridicat DRONA să cerceteze o zonă. Când s-a uitat pe filmare a rămas PERPLEX
Mihai Stoica s-a dat de gol! Unde se afla acesta, cu toate că a fost...
Lumea filmului, în doliu. Sylvester Stallone este în șoc
Ministrul Sănătăţii, anunţ şoc. Vom avea sau nu restricţii după alegeri?
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. TOP 13 alimente în dieta pentru un ficat sănătos
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide