Cauze posibile ale deshidratării: de la consumul de alcool la medicamente. Cum poți preveni

Redactor:
Gândul
Cauze posibile ale deshidratării: de la consumul de alcool la medicamente. Cum poți preveni
Organismul este alcătuit în proporție de 60% de apă iar dacă și 1,5% din cantitatea de apă este eliminată există riscul de deshidratare.

Efectele deshidratării se pot observa la nivelul stării de spirit, al energiei și al funcțiilor cognitive, potrivit unei cercetări făcute de Universitatea din Conneticut, relatează Health.com.

Diabetul

Persoanele care suferă de diabet – în special cele care nu știu asta – sunt supuse riscului de deshidratare. Când nivelul zahărului în sânge este ridicat, organismul încearcă să elimine excesul de glucoză prin urinare frecventă, spune doctorul Robert Kominiarek, din Ohio, Statele Unite ale Americii. Dacă ești diabetic și suferi de senzație acută de sete și urinare frecventă, este recomandat să te adresezi medicului tău pentru a te ajuta la reglarea nivelului de zahăr în sânge.

Menstruația

Estrogenul și progesteronul influențează nivelul de hidratare al organismului, astfel încât atunci când o femeie este la menstruație este recomandat un consum mai mare de lichide.

Medicamente prescrise

Verifică lista de efecte adverse ale medicamentelor pe care le iei în mod frecvent. Multe dintre acestea acționează și drept diuretice ceea ce duce la urinare mai frecventă decât de obicei. În plus, orice medicament care are drept potențiale efecte adverse diareea sau stări de vomă poate produce deshidratare. Deci este recomandat un consum mai mare de lichide.

Dietele sărace în carbohidrați

Carbohidrații sunt „stocați” în organism alături de fluide. Din această cauză, atunci când elimini carhohidrați este eliminată și o cantitate mare de fluide.

Stresul

Atunci când ești stresat, glandele suprarenale elimină hormoni specifici. Și, dacă stresul este constant, în cele din urmă glandele devin epuizate, provocând funcționarea acestora la un nivel scăzut. Însă, problema este că aceste glande secretă și hormonul aldosteron care contribuie la reglarea nivelului de fluide și electroliți din organism. Astfel, pe măsură ce nivelul de stres crește iar glandele suprarenale nu mai funcționează la capacitate normală, apare deshidratarea iar nivelul de electroliți scade. Însă, în acest caz, soluția pe termen lung o reprezintă scăderea nivelului de stres.

Sindromul colonului iritabil

Printre simptomele acestui sindrom se regăsesc și amețeala și diareea cronică ce determină deshidratarea. Se pare că mulți oameni care suferă de acest sindrom apelează la o „soluție” alimentară – eliminarea produselor care ar putea declanșa simptomele menționate mai sus, dar acest lucru conduce la un grad de deshidratare și mai mare.

Consumul redus de fructe și legume

Fructele și legumele au un conținut ridicat de apă iar dacă dieta zilnică nu conține cele 5 „porții” recomandate, riscul de deshidratare crește, cu atât mai mult cu cât nu este suplinită lipsa lor din dietă cu un consum mai mare de lichide.

Consumul de alcool

Alcoolul blochează producerea unui hormon responsabil cu retenția de lichide în organism, astfel, în loc să fie asimilate de acestea, sunt transmise la nivelul vezicii urinare.

Alte cauze: sportul, sarcina, îmbătrânirea, suplimentele alimentare, alăptarea. 

Foto: Pixabay
 

Inchide