Ce afecțiune poate duce la infertilitate

Ce afecțiune poate duce la infertilitate
Publicat: 05/09/2016, 13:53
Actualizat: 01/10/2018, 17:27

Există situații în care suspiciunea de afectare tiroidiană este mai mare și se recomandă testarea tiroidei:

1. Când pacientul a mai avut probleme la nivelul glandei tiroide;

2 Dacă există în familie și alte persoane care suferă de afecțiuni tiroidiene;

3. Când pacientul are gușă (tiroida se mărește în volum) sau prezintă simptome sugestive pentru hipotiroidism sau hipertiroidism;

4. Când persoană are un nivel seric crescut de anticorpi antitiroidieni.

5. Când pacientul suferă de diabet zaharat de tip 1 sau de alte boli autoimune;

5. Atunci când pacientul are un istoric personal de iradiere (ex. radioterapie pentru patologie neoplazică) în zona capului și a gâtului;

6. În cazul femeilor cu istoric personal de avort spontan repetat sau naștere prematură;

7. În cazul persoanelor care fac tratament cu litiu sau amiodaronă, la cei cu sindrom Down

Cele mai întâlnite afecțiuni ale tiroidei

Tiroiditele sunt afecțiuni inflamatorii ale tiroidei, cea mai frecventă formă fiind tiroidita cronică Hashimoto, o boală autoimună caracterizată de prezența unor anticorpi îndreptați împotriva glandei tiroide, care determină inflamarea și, în timp, distrugerea progresivă a țesutului secretor tiroidian; mai rar întâlnite sunt tiroiditele virale sau bacteriene

Hipotiroidia apare atunci când tiroida nu produce suficienți hormoni; această problemă este cauzată, de cele mai multe ori, de tiroidita Hashimoto.

Hipertiroidia apare atunci când tiroida produce hormoni în exces, cum ar fi în boala Basedow-Graves sau în cazul nodulilor hiperfuncționali.

Nodulii tiroidieni sunt formațiuni tumorale, cel mai adesea benigne, dar un procent de până la 10 % dintre ei pot fi canceroși.

‘În hipotiroidie, simptomele sunt produse de încetinirea proceselor metabolice. Severitatea simptomelor depinde de magnitudinea deficitului de hormoni. Acestea fiind mai ușoare când hipotiroidismul se instalează treptat. Simptomele cele mai întâlnite: oboseală, lentoare, somnolență, dificultăți de atenție și concentrare, creștere în greutate, intoleranță la frig, piele uscată, păr și unghii uscate și casante, încetinirea ritmului cardiac (scăderea numărului de bătăi pe minut ale inimii), constipație, edeme (umflarea mâinilor, feței), răgușeală, menstruație neregulată etc”, precizează medicul Anca Drăguțescu, de la clinica Medlife, pentru Gândul.

În general, simptomele apar în forme severe. ”’În hipertiroidie, acestea se datorează unei activări a proceselor metabolice, o stimulare excesivă a inimii și sistemului nervos. Se poate remarca o scădere în greutate, cu apetit păstrat, tranzit intestinal accelerat (scaune dese), tremor al extremităților, transpirații excesive, puls crescut, palpitații (inima bate mai repede și uneori neregulat), nervozitate, emotivitate, oboseală, intoleranță la căldură, dereglarea menstruației etc. În funcție de cauza hipertiroidiei pot apărea și alte semne, cum ar fi mărirea în volum a tiroidei (gușă) sau probleme oculare, cu exoftalmie unilaterală sau bilaterală (ochii sunt mai proeminenți), pleoape umflate, ochi înroșiți, senzația de nisip în ochi, lăcrimare abundentă.

În cazul nodulilor sau gușii polinodulare (creșterea în dimensiuni a tiroidei, prin prezența mai multor noduli), se poate remarca o umflătură în porțiunea anterioară a gâtului sau o mărire globală în volum, iar simptomele depind de dimensiunile nodulilor ( în cazul compresiei pe structurile din jur pot da dificultăți la înghițire sau răgușeală) și de existența modificărilor funcției tiroidei ( hipo sau hipertiroidie). Nodulii mici pot fi asimptomatici”, precizează medicul pentru Gândul.

Tiroiditele acute bacteriene se manifestă prin durere la nivelul gâtului, în porțiunea anterioară, deasupra sternului, unde este localizată tiroida, durere ce se poate accentua la mișcarea capului și poate iradia spre ureche, dificultate la înghițire, alterarea stării generale și febră.

„Pentru diagnostic este important examenul fizic efectuat de medic, care poate evidenția mărirea de volum a glandei tiroide, prezența nodulilor, probleme oculare sau cardiace. Putem investiga această afecțiune prin:analize de sânge- dozările hormonilor TSH ( hormon de stimulare a tiroidei), T3, T4 ( hormonii produși de către tiroidă); dozarea anticorpilor antitiroidieni: ATPO ATGL TRAB TSH); dozarea calcitoninei (marker tumoral în cazul depistării unor noduli); dozarea markerilor de inflamație VSH, hemoleucograma, proteina C reactive[ (în cazul tiroiditelor acute sau subacute); ecografie tiroidiană: pentru evidențierea aspectului glandei tiroide, a dimensiunilor si vascularizației acesteia, prezența nodulilor și aspectului acestora; scintigrafie tiroidiană (captarea la nivelul tiroidei a unui radiotrasor poate aduce informații despre funcționarea nodulilor tiroidieni); biopsie cu ac fin din nodulii tiroidieni; rezonanță magnetică nucleară sau tomografie computerizată a zonei cervicale”, mai spune specialistul pentru Gândul.

În formele severe, lăsate netratate, afecțiunile tiroidiene pot produce numeroase complicații, cum ar fi: afecțiuni cardiovasculare: hipertensiune arterială, aritmie, insuficiență cardiacă; slăbiciune musculară. Bărbatul se poate confrunta cu disfuncția erectilă și infertilitate, iar femeia cu dereglarea menstruației și infertilitate, cu riscul crescut de avort în sarcină sau poate avea o naștere prematură. În cazul bolii Graves-Basedow se remarcă complicațiile oculare, care pot merge de la ochi roșii până la pierderea vederii.

Hipotiroidia severă (nerecunoscută și tratată) poate conduce, prin decompensare, la comă și deces. Hipertiroidia severă (netratată) se poate complica cu o criză tireotoxică, formă gravă cu stare generală alterată, febră, puls rapid.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația