Ce este sindromul ovarelor polichistice și de ce apare

Redactor:
Simona Tudorache
Ce este sindromul ovarelor polichistice și de ce apare
Sindromul ovarelor polichistice trădează o disfuncție ovariană, care poate avea consecințe hormonale și metabolice asupra întregului organism. "Principalele caracteristici ale acestei afecțiuni sunt: anovulația (absența ovulației, urmată de oligomenoroee - menstruație întârziată), putând duce chiar la amenoree (absența totală a menstruației), hiperandroginism (trăsături masculine, însoțite de hirsutism, acnee, alopecie etc.), ovare mărite în volum, cu foliculi mici, de 4-6 mm, localizați la periferia acestora", precizează medicul ginecolog Ana Maria Năstase pentru Gândul.

Peste 75% dintre femeile cu pilozitate accentuată au SOPC și 80-90% dintre femeile care înregistrează întârzieri ale ciclului menstrual suferă de sindromul ovarelor polichistice. De asemenea, peste 60% dintre femeile cu SOPC sunt supraponderale. În cazul femeilor obeze, SOPC are, de obicei, un impact mai mare asupra fertilității.

„Cauza exactă a acestei afecțiuni nu se cunoaște cu exactitate, dar se consideră că există o predispoziție genetică pentru această afecțiune, întrucât ar fi implicată o anumită genă. Femeile cu SOPC pot avea rude apropiate (mama, soră) cu această genă/boală și pot transmite afecțiunea și la fiice”, subliniază specialistul.

De cele mai multe ori, pacientele care suferă de SOPC se prezintă la medicul ginecolog pentru menstruații neregulate sau absența acestora, probleme de fertilitate. „Diagnosticul se stabilește în urma examenului clinic (hirsutism, acnee, frecvent obezitate), paraclinic (dozări hormonale), precum și ecografic (ecografii transvaginale). Dozările hormonale arată anumite modificări specifice: valori crescute LH, raport LH:FSH 4:1, PRL, DHES, free testosteron, care dau anovulație.

SOPC se însoșește și de alte afecțiuni endocrine, respectiv creșterea rezistenței la insulină, care, asociată cu obezitatea, conduce la: hipertensiune arterială (valori peste 130/85 mmHg), nivel crescut al trigliceridelor (pese 150 mg%), un nivel al colesterolului de tip HDL mai mic de 50 mg% și hiperglicemie (peste 110 mg%), ceea ce înseamnă un risc de 5-10 ori mai mare de a dezvolta diabet zaharat.

Dezechilibrele hormonale provocate de această boală au implicații negative asupra fertilității (din cauza anovulației), iar femeile care rămân însărcinate au un risc mai mare de avort”, afirmă medicul ginecolog Ana Maria Năstase, de la clinica Biomedica, pentru Gândul.

SOPC este o afecțiune care nu se vindecă niciodată, dar simptomele aferente se pot ameliora  „Un factor extrem de important îl reprezintă scăderea în greutate. De cele mai multe ori, pierderea a 20% din greutate fiind suficientă pentru reapariția ovulației și a menstruației. Pentru femeile care își doresc o sarcină se folosesc inductori ai ovulației și tratament progesteronic. Pentru cele care nu fac din sarcină o prioritate se pot folosi pilule estroprogestative. Deși pilozitatea nu se reduce, aceasta reprezintă o problemă cosmetică ce se poate trata prin epilare semi-permanentă cu laser, cu rezultate foarte bune. În general, în cazul acestei afecțiuni se recomandă o abordare multidisciplinară: ginecolog, endocrinolog și dermatolog”, concluzionează medicul Ana Maria Năstase pentru Gândul.

 

 

George Burcea și Viviana Sposub şi-au oficializat relaţia! Au plecat în vacanţă, nu înainte de...
FOTO. Daniela Crudu, într-o lenjerie intimă sumară! Fanii au lăudat trupul care se vedea complet
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Meteorologii ANM avertizează! Vine prăpădul în toată țara
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Alegeri Locale 2020. Când apar de fapt primele rezultate Exit-poll
VOT ALEGERI LOCALE 2020. Tot ce trebuie să ştii: cum afli secţia de votare şi...
Alegeri locale 2020. Cum trebuie pusă ștampila pentru ca votul să fie valabil și cum...
George Burcea și Viviana Sposub şi-au oficializat relaţia! Au plecat în vacanţă, nu înainte de...
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Descoperire de PROPORȚII! Au reconstruit fața unei MUMII și au răsturnat tot ce știam despre...
Alegeri locale 2020. Câți români au VOTAT până la această oră. Au apărut primele date!
Horoscopul zilei! Se învârte roata pentru aceste zodii
Livian și Bianca, din nou împreună? Filmarea care i-a pus pe jar pe fanii celor...
Poți face infarct de la prea multă bucurie? 5 cauze mai puţin cunoscute ale infarctului...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Un om de afaceri care l-a depăşit cândva pe Bill Gates şi a fost cel...
Inchide