Cea mai frecventă malformație cardiacă pe care mulți oameni nu știu că o au

Cea mai frecventă malformație cardiacă pe care mulți oameni nu știu că o au
Publicat: 13/06/2016, 17:37
Actualizat: 01/10/2018, 17:05

„Gaura în inimă, denumirea populară pentru defectul septal, este cea mai frecventă malformație cardiacă. Constă într-o comunicare între două din cele patru cavități ale inimii, fiind denumită în funcție de localizarea sa atrială sau ventriculară. Poate fi unică sau multiplă, singulară sau asociată cu alte malformații ale cordului. În cazuri rare, un astfel de defect poate realiza comunicarea între toate cele patru cavități ale inimii.

Sunt câteva simptome care ar trebui să-i dea unui părinte de gândit: un copil care nu ia în greutate, respiră accelerat, se învinețeste rapid la nivelul buzelor sau feței la cel mai mic efort – chiar și cel de plâns- poate fi suspicionat de o malformație cardiacă. Medicul pediatru va percepe cu stetoscopul o funcționare anormală a inimii și vă va îndruma către un medic cardiolog pediatru. Ecografia inimii s-a dezvoltat foarte mult în ultima perioadă și sunt peste 90% șanse să se stabilească un diagnostic precis prin această investigație. Suspiciunea unei malformatii cardiace impune îndrumarea copilului către un centru de tratament al bolilor cardiace”, spune medicul primar în chirurgie cardiovasculară Chivu Gheorghe Claudiu pentru Gândul.

În majoritatea copleșitoare a cazurilor, defectul septal este o malformație congenitală, adică apare de la naștere. „Ea se poate manifesta de la început sau mai târziu în timpul vieții, în funcție de dimensiunea sa și de localizarea în interiorul inimii. În multe cazuri se poate închide spontan, natura reparând pur și simplu o eroare inițială. Un număr redus de defecte septale pot apărea la adulți, dar niciodată spontan, ci ca urmare a unui traumatism, infarct sau boală degenerativă.

În formele ușoare, este posibil să nu avem simptomatologie până la vârsta adolescenței sau chiar pe tot parcursul vieții. De obicei, avem un copil care obosește repede la supt, se învinețește, apare așa-numită cianoză la nivelul mucoaselor și extremităților, degetele se lățesc la nivelul unghiilor. Copilul răcește frecvent și în timp va rămâne subdezvoltat, comparativ cu colegii sai. În formele severe, copilul începe să dezvolte în primele săptămâni de viață o respirație amplă și accelerată, nu se poate alimenta, prezintă episoade de cianoză generalizată. Acestea sunt situațiile care impun o intervenție de urgență, viața copilului fiind în pericol”, precizează medicul pentru Gândul.

Intervenția chirurgicală este condiționată de mai multe aspecte: dimensiunea defectului, localizarea sa, coexistența unor afecțiuni asociate. „Dacă starea generală a copilului o permite, intervenția este temporizată în primul an de viață, pentru că există șansa ca defectul să se închidă spontan. Totuși, dacă dimensiunea defectului este comparabilă cu aceea a vaselor care pleacă de la inimă, copilul este simptomatic, iar plămânii suferă datorită afluxului mare de sânge, se impune închiderea chirurgicală sau prin cardiologie intervențională a defectului septal. Posibilitatea de a închide anumite defecte septale, cu așa-numitele umbreluțe, permite obținerea unui rezultat bun cu o traumă redusă și fără cicatrici operatorii în zona inimii. Rezultatele chirurgicale în corecția defectului septal sunt foarte bune, chiar și la vârstele mici ale pacientului”,spune medicul primar în chirurgie cardiovasculară Chivu Gheorghe Claudiu pentru Gândul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun