Cum s-au îmbolnăvit bebelușii din Argeș? Anchetă de amploare a autorităților și niciun răspuns. Medic: „Nu ne putem imagina cum a fost posibil așa ceva”

Cum s-au îmbolnăvit bebelușii din Argeș? Anchetă de amploare a autorităților și niciun răspuns. Medic: „Nu ne putem imagina cum a fost posibil așa ceva
Publicat: 13/02/2016, 10:09

„Nu s-a întamplat niciodată să avem atâtea cazuri, e un mister și pentru noi, nu ne putem imagina cum a fost posibil așa ceva”, a prezentat imaginea rece a realității, doctorul Radu Tăbăcaru, șeful secției Anestezie Terapie Intensivă de la Spitalul Marie Curie unde sunt internați 11 copii cu vârste între 5 luni și un an și două luni. 9 dintre ei fac dializă, iar 5 sunt în stare gravă la secția ATI. În unul dintre cazuri e a fost nevoie de conectarea la aparate.

„În terapie intensivă avem patru pacienți, o să mai preluăm unul de pe secție pentru că foarte probabil starea lui se va deteriora. În momentul de față, la unul dintre cei patru pacienți prezenți nu s-a alterat starea, nu merge bine, o să fie protezat respirator. Toți pacienții au viața pusă în pericol, de asta sunt la spital, de asta au trecut cu toții prin secția de terapie intensivă”, a declarat medicul Tăbăcaru.

Pentru că sunt foarte mici pentru dializa standard, copiii sunt supuși unor intervenții complicate. Potrivit medicului, copiii sunt sedați si se încearcă introcucerea în abdomen a unei substanțe speciale care să absoarbă toxinele.

„Ce este acum particular este numărul lor foarte mare într-o perioadă foarte scurtă și locul lor de proveniență. E.coli există peste tot și fiecare dintre noi avem acum E.coli în organism. Se transmite prin orice, dar nu totdeauna E.coli e de vina, depinde și de gazdă, de pacient”, a mai explicat medicul Tăbăcaru.

Ce este E. Coli

Escherichia Coli (E.coli) este o bacterie care se găsește de obicei în intestinele oamenilor, dar și la animalele cu sânge cald.

Bacteria E.coli are o perioadă de incubație de trei-patru zile, iar pacienții se recuperează în zece zile. Totuși, o parte mică a populației, în special copiii și bătrânii, pot suferi complicații care să ducă la o boală mai gravă, caracterizată prin insuficiență renală acută. Conform datelor OMS, această boală are o rată a mortalițății de 3-5 procente.

Cele mai multe tulpini ale acestei bacterii sunt inofensive. Există, totuși, unele tulpini, precum cel al „enterohemoragiei E.coli” (EHEC), care pot provoca toxiinfecții alimentare severe.

La copii, această bacterie e cauza cea mai frecventă a bolii diareice acute. Calea de transmitere poate fi: fecal-orală, contaminare prin mâini nespălate, muște, fructe și legume nespălate.

Există și cazuri când microbul este luat de la o persoană care s-a tratat cu antibiotice și care a dezvoltat rezistență la acestea.

Principalele simptome ale bolii, la copii, sunt: diaree, febră de 38-39 grade Celsius (poate lipsi în formele ușoare ale bolii), vărsăturile alimentare (când sunt frecvente accentuează deshidratarea), precuum și colicile intestinale (copiii mici țipă și își freacă călcâiele).

Poliția a cerut documente de la Agenția de Mediu, DSP Argeș, Apele Române și trei mari distribuitori de apă

Cum au contactat micuții bacteria care i-a adus în pragul morții, asta încearcă autoritățile să lămurească. „În prezent, se derulează o ancheta epidemiologică în cadrul căreia echipe formate din specialiști ai DSP recoltează probe de la domiciliul copiilor internați în București, din alimente și apa din rețea și îmbuteliată, care au fost folosite la prepararea hranei pentru copii, înainte de apariția simptomatologiei”, se arată într-un comunicat al Direcției de Sănate Publică Argeș.

De asemenea, Poliția a cerut vineri documente de la Agenția de Mediu, DSP Argeș, Apele Române și trei mari distribuitori de apă, în cazul celor unsprezece copii internați la Spitalul „Marie Curie”

De asemenea, anchetatorii au solicitat fișele medicale și foile de internare ale copiilor de la toate spitalele unde au fost internați, respectiv Spitalul de Urgență Argeș-Pitești, Spitalul de Pediatrie Argeș și Spitalul „Marie Curie” din București, dar și foaia de observație a bebelușului decedat, au declarat pentru Mediafax surse apropiate anchetei.

De asemenea, patru polițiști au ajuns vineri dimineața la Spitalul „Marie Curie” și au vorbit cu părinții copiilor, dar și cu medicii care îi îngrijesc, a declarat dr. Dan Buzatu, managerul Spitalului „Marie Curie”.

Anchetatorii au solicitat spitalului și documentele privind copilul de 11 luni, care a decedat în 4 februarie în urma unei infecții grave cu bacteria E.coli.

Între timp, numărul copiilor transferați din Argeș a crescut la 16. Încă un bebeluș cu infecția rotavirus a fost adus în ultimele 24 de ore la Spitalul Matei Balș.

Părinții sunt revoltați de situație, o mămică a declarat presei că la Pitești, copilul ei a fost internat patru zile și nu s-a văzut nicio îmbunătățire, abia la București s-au văzut rezultatele tratamentului. De asemenea, un tătic a povestit disperat că în cazul copilului său, când l-a adus la spital era „ca un balon” din cauza problemelor digestive. Părinții sunt foarte îngrijorați că nu va funcționa dializa și copiii lor pot rămâne cu sechele pentru tot restul vieții.

Între timp, specialiștii spun că primele analize făcute asupra probelor colectate ar urma să fie gata peste 72 de ore.

Anchetă a Avocatului Poporului

Avocatul Poporului s-a autosesizat vineri în cazul mai multor copii care au fost internați în spitale având sindromul hemolitic- uremic.

Conform unui comunicat, Avocatul Poporului s-a autosesizat și monitorizează situația apărută în județul Argeș, unde mai mulți bebeluși și copii mici au fost internați cu sindrom hemolitic- uremic.

Potrivit Avocatului Poporului, acțiunea instituției este realizată de către Biroul Teritorial Pitești, sub directa coordonare a adjunctului Avocatului Poporului pentru drepturile copilului, Ionel Oprea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
“L-au apucat nebuniile”. Motivul halucinant pentru care o femeie a fost înjunghiată în Centrul Vechi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Haos în centrul Londrei după ce doi cai militari au scăpat de sub control