EXCLUSIV VIDEO | Cum va arăta Spitalul Regional de Urgență din Cluj, cu peste 800 de paturi și 19 săli de operație. Proiectant: „Estimăm finalizarea în 2024-2025. Are toate avantajele să fie extraordinar”

Publicat: 27/10/2022, 18:34

Spitalul Regional de Urgență din Cluj, un proiect dorit de foarte mult timp, este deja în fază de proiectare. Viitorul spital va fi construit în comuna Florești, la aproximativ 10 kilometri de Cluj-Napoca, și va funcționa ca unitate de urgență de nivel înalt. Unitatea medicală va avea peste 800 de paturi pentru pacienți, 19 săli de operație, 70 de camere pentru îngrijiri în ambulatoriu și alte aproximativ 80 de camere pentru serviciile de diagnostic și tratament. Spitalul face parte din cele trei unități medicale regionale – Cluj-Napoca, Iași și Craiova – care vor fi construite cu fonduri nerambursabile și cu împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții.

Proiectarea – de care se ocupă asocierea italo-română 3TI Progetti Italia – Ingineria Integrata S.p.A, Aduro Impex SRL, ATI Project SRL – ar urma să se finalizeze în aproximativ un an, apoi același consorțiu va asigura și asistența tehnică în perioada execuției lucrărilor de construcție.

Cezar Romică Șerban, reprezentantul firmei Aduro Impex, a declarat, pentru Gândul, că speră ca partea de proiectare și asistență tehnică pentru construcția noului spital să se finalizeze în 2024-2025, precizând că este „a treia sau a patra încercare a Ministerului Sănătății” de implementare a acestui proiect.

”Spitalul Regional este în zona comunei Florești, are 143.000 de metri pătrați. Este dotat cu toată zona de utilități, plus zona de Primiri Urgențe, atât terestre, cât și pe zona de aerian. Adică avem o zonă de urgență, acolo unde pacienții vor avea un tratament foarte special, în sensul că vor avea o durată de timp foarte scurtă pentru preluarea și îngrijirea lor, după caz”, a spus reprezentantul unuia dintre proiectanți.

„Estimăm finalizarea lucrărilor în 2024-2025, în zona optimismului”

Omul de afaceri a precizat că indicatorii tehnico-economici, în valoare de 540 milioane de euro, au suferit o ușoară modificare, având în vedere că proiectul a luat naștere încă din 2019.

„Noi am predat Inception Report, unde au fost prevăzute toate elementele necesare cu privire la indicatorii tehnico-economici, acolo unde ei au suferit o ușoară modificare din cele două elemente pe care le-am identificat, și anume: în primul rând, prețul materialelor de construcții, care a avut o creștere fulminantă în ultima perioadă. De asemenea, ni s-a pus la dispoziție un studiu de fezabilitate, realizat în 2019, și a trebuit să-l aducem la concurența anului 2022. S-a optimizat proiectul din toate punctele de vedere – în primul rând din partea avizatorilor, care ne-au cerut ușoare modificări din punct de vedere al standardelor și normativelor în vigoare, cât și a celor de utilități și alți emitenți de avize.

Noi avem în grafic undeva în 2023, dacă nu mă înșel, în luna a opta, să finalizăm partea de proiect tehnic și cu tot cu aprobare. S-au aprobat indicatorii tehnico-economici de către ministerul Sănătății, rămânând să transmitem DTAC-ul, adică Documentația Tehnică pentru Autorizarea de Construcție, respectiv Proiectul tehnic. Estimăm finalizarea lucrărilor în 2024-2025, în zona optimismului, în sensul că sunt licitații pe zona de construcții, unde ministerul Sănătății va avea dorința de a finaliza cât mai curând procedurile de achiziții”, a explicat omul de afaceri.

„Construcția se va împărți în patru faze de execuție”

În ceea ce privește construcția propriu-zisă a spitalului, Cezar Romică Șerban a explicat că vor exista patru faze de execuție, iar finanțarea este asigurată printr-un împrumut de la Banca Europeană de Investiții și de Ministerul Sănătății.

„Construcția, în urma discuțiilor pe care le-am avut cu Ministerul Sănătății, se va împărți în patru faze de execuție și, respectiv, în două faze de furnizare de echipamente medicale. Într-o primă fază, va fi partea de săpătură, de infrastructură rutieră, cu sensul giratoriu pe care noi l-am prevăzut, într-o primă fază, și care face parte și din centura municipiului Cluj, dar, de asemenea, și săpătura efectivă a clădirii. A doua fază este structura în sine, a treia fază este arhitectura și a patra fază este închiderea cu tot ce înseamnă elementele arhitecturale și zona de instalații”, a detaliat reprezentantul firmei Aduro Impex.

Întrebat cu ce va fi echipată clădirea și ce căi de acces către ea vor exista, reprezentantul proiectantului a menționat că va exista un sens giratoriu, care va fi realizat în prima etapă a spitalului.

„Avem Drumul Național 1, care este echipat, în acest moment, adică este un drum cu două benzi pe fiecare serie de circulație. Noi am prevăzut un sens giratoriu, care într-o primă fază este necesar a fi realizat în prima etapă a spitalului, respectiv, avem un pasaj suprateran, care descongestionează traficul, având în vedere că vorbim de 143.000 de metri pătrați, unde sunt 980 de paturi și estimăm un trafic destul de ridicat in-out al spitalului, dar și, totodată, având în vedere că e un drum european, vă dați seama că o să fie un trafic mare”, a afirmat Cezar Romică Șerban.

„Este a treia sau a patra încercare a Ministerului Sănătății”

Unitatea Sanitară din Cluj va funcționa ca spital de urgență de nivel înalt și va fi organizat, în premieră, pe centre de servicii, utilizând tehnologii medicale avansate.

După cum bine știți, în România, sunt foarte multe probleme în spitale. Acest spital, fiind regional, aduce toate specialitățile la un loc. Un exemplu ar fi faptul că are și zona de UPU, cât și o zonă unde aterizează elicopterele pentru urgențe, dar sunt și vreo 8 sau 10 specialități în acest spital, de la inimă până la oncologic. Adică are toate avantajele să fie un lucru extraordinar.

Într-adevăr, în zona Clujului sunt mai multe proiecte în care atât municipalitatea, cât și județul au demarat niște proiecte, unde implementează și alte contracte, dar vă pot spune că acest proiect este dorit de foarte mult timp. După cum bine știți, este a treia sau a patra încercare a Ministerului Sănătății și sperăm, cu mare drag, ca de data asta să fie și implementat, finalizat”, a mai spus omul de afaceri.

Cezar Romică Șerban a precizat că în proiectul de construire al Spitalul Regional de Urgență din Cluj sunt implicați aproximativ 120 de ingineri, arhitecți și personal de specialitate.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Cum transformi Dacia Duster în rulotă cu bani puțini - GALERIE FOTO
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?