• Publicat:
Sănătate

Efectele negative ale fumatului: Îți poate afecta și ochii. Ce spun specialiștii

Efectele negative ale fumatului: Îți poate afecta și ochii. Ce spun specialiștii
Doar 1 din 5 oameni recunosc faptul că fumatul poate conduce la orbire, potrivit unui studiu făcut de AOP (Asociația Optometriștilor din Marea Britanie).

Fumătorii sunt predispuși la orbire de două ori mai mult decât cei care nu fac asta. Asta din cauza faptului că tutunul poate cauza sau agrava anumite afecțiuni ale ochilor.

Cum îți poate afecta fumatul vedere

Fumul de țigară conține toxine chimice care îți pot irita și afecta ochii.

De exemplu, metale grele, precum plumbul și cuprul,  se pot aduna la nivelul umorii ochiului și pot provoca cataractă.

De asemenea, fumatul poate agrava afecțiunile ochiului provocate de diabet prin afectarea vaselor de sânge de la nivelul retinei.

Fumătorii sunt de 3 ori mai predispuși la dezvoltarea unei probleme corelate cu îmbătrânirea – degenerescență maculară – cu alte cuvinte, pierderea abilității de a vedea detaliile.

Îngrijorător este faptul că un fumător este de 16 ori mai predispus să dezvolte neuropatie oculară față de un nefumător. Neuropatia oculară înseamnă pierderea bruscă a vederii din cauza întreruperii alimentării cu sânge la nivelul ochiului, un blocaj.

Un sondaj făcut pe 2006 adulți a arătatv că 18% sunt conștienți de efectul negativ al fumatului asupra vederii, iar 76% sunt conștienți că tutunul poate provoca cancer.

Asociația Optometriștilor spune că evitarea fumatului sau chiar încetarea lui reprezintă unul dintre cei mai buni pași pentru protejarea vederii și recomandă controale regulate, relatează BBC.com.

Foto: Pixabay

 

Inchide