Gândul
  • Publicat:
Sănătate

Maternitatea Polizu din Capitală și Maternitatea Dominic Stanca, din Cluj-Napoca, vor deveni centre în care părinții pot avea grijă de copiii lor născuți prematur

Maternitatea Polizu din Capitală și Maternitatea Dominic Stanca, din Cluj-Napoca, vor deveni centre în care părinții pot avea grijă de copiii lor născuți prematur
Detalii în articol

Bebelușii prematuri, cei bolnavi și cei abandonați sunt tratați corespunzător din punct de vedere medical, însă este neglijată latura umană. Ei sunt doar pacienți, iar părinții doar vizitatori. „Prin acest proiect ne dorim să venim în sprijinul copiilor și al părinților. La naștere, și copilul și mama sunt într-un moment de maximă vulnerabilitate și au nevoie unul de celălalt. Experiența țărilor care au aplicat acest concept ne-a demonstrat că direcția de a schimba neonatologiile în Family Center Care are un impact important la nivelul dezvoltării neurologice a copilului, a prevenirii dizabilităților, a atașamentului mamă-copil”, spune Corina Croitoru, președintele Asociației Unu și Unu, inițiatoarea proiectului și cea care își dorește ca în 5-10 ani în toate neonatologiile din România să existe acest tip de centre în care părinții să poată avea grijă de copiii lor, imediat după naștere.

În cadrul proiectului, intitulat sugestiv „Pui de om în terapie”, neonatologiile din România vor fi transformate în centre de îngrijire „Family and Infant Neurodevelopmental Care”, centre în care părinții pot avea grijă de copiii lor născuți prematur.

„Pui de om în terapie” oferă bebelușului bolnav șansa de a fi îngrijit de familie, ca orice nou-născut, respectându-i-se unul din drepturile fundamentale, acela de a nu fi separat de părinții săi (Convenția Națiunilor Unite, Drepturile copilului, 1989).

Astfel, părinții nu numai că vor fi acceptați în secțiile de terapie intensivă, dar vor practica Kangoroo care, vor asigura îngrijirea primară a copiilor, vor monitoriza copilul, îl vor hrăni și îmbăia, îl vor alina ținîndu-l în brațe în timpul procedurilor dureroase. Toate acestea, evident, după ce copilul este stabilizat și respectând fluxul normal al bebelușului, somn-activitate, prin asigurarea liniștii și a întunericului corespunzătoare unei recuperări medicale optime.

Nenumărate studii realizate în Europa și în SUA au demonstrat că transformarea neonatologiilor în centre de îngrijire Family and Infant Neurodevelopmental Care are multiple beneficii:

• se reduce numărul zilelor de spitalizare, deci implicit scade și bugetul alocat îngrijirii unui copil prematur sau îndelung spitalizat
•  dezvoltarea neurologică a acestora este mult mai bună, deci scade numărul copiilor care rămân cu dizabilități psihice sau motorii
• cresc șansele copilului de a avea o viață mai sănătoasă
• se diminuează problemele de atașament și se reduc traumele separării dintre mamă și copil.

În ceea ce privește derularea proiectului, cadrele medicale vor fi instruite de o echipă de specialiști ai Fundației Bliss (UK),  care au dezvoltat un sistem de educație și transformare a neonatologiilor în Family and Infant Neurodevelopmental Care, condusă de Inga Warren, Senior Trainer NIDCAP, UK NIDCAP Centre at University College London Hospitals, Co-director al programului educațional Family and Infant Neurodevelopmental.

Proiectul se va implementa în 2 spitale, o neonatologie gradul III și una gradul II. În gradul III se îngrijesc anual aproximativ 400 de bebeluși bolnavi (prematuri, copii cu malformații, boli genetice, dismaturi, etc), iar în gradul II, 200 de copii, deci un total de aproximativ 600 de beneficiari direcți. Cei care beneficiază indirect sunt familiile copiilor bolnavi sau viitoarele familii ale bebelușilor abandonați, aproximativ 1208 părinți și un estimat de 300 frați. 

Citește și..
Inchide