O boală misterioasă „macină” plămânii amatorilor de țigări electronice / Nu se știe dacă pacienții își vor reveni complet

Redactor:
Silviu Bănilă
O boală misterioasă „macină” plămânii amatorilor de țigări electronice / Nu se știe dacă pacienții își vor reveni complet
Autoritățile medicale din SUA investighează circa 100 de cazuri ale unor pacienți care suferă de o boală misterioasă de plămâni. Afecțiunea ar avea legătură cu vaping-ul și folosirea țigărilor electronice în 14 state americane.

Mulți dintre cei afectați de boala misterioasă sunt adolescenți, scrie independent.co.uk. Pacienții au fost spitalizați și unii au ajuns chiar la terapie intensivă și respiră cu ajutorul ventilației mecanice.

Autoritățile medicale nu sunt sigure că pacienții își vor reveni complet. Printre simptome se numără dificultatea de a respira, respirația sacadată sau dureri în piept, înainte de spitalizare. Unii pacienți au fost afectați și de febră, tuse, stări de vomă și diaree.

Centrele pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC) au precizat că medicii lucrează în cinci departamente ale sănătății din tot atâtea state, unde au fost înregistrate asemenea cazuri – California, Illinois, Indiana, Minnesota și Wisconsin – pentru a determina cauza bolii, după constatarea „mai multor boli pulmonare ce au legătură cu fumatul de țigări electronice”.

Există 31 de cazuri confirmate de oficiali, dar CDC a declarat că numărul lor se situează la 94 de cazuri în 14 state americane.

Pacienții respectivi au fumat o varietate de substanțe, inclusiv nicotină, produse din marijuana și unele „preparate în casă”.

Potrivit unui studiu, utilizarea țigărilor electronice „anulează” sistemele de curățare din plămâni și poate duce la boli grave.

Inchide