O sută de copii s-au născut în România prin fertilizare in vitro, cu bani de la stat. Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a deveni „părinte”

O sută de copii s-au născut în România prin fertilizare in vitro, cu bani de la stat. Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a deveni părinte
Publicat: 30/10/2012, 18:35
Actualizat: 29/07/2014, 17:23

Ioan și Sofia sunt primii copii din România născuți în Programul de fertilizare in vitro și embriotransfer al Ministerului Sănătății. S-au născut pe 20 iunie 2012, la 227 kilometri unul de altul și și-au disputat titlul de „primul copil” născut dintr-un FIV decontat parțial de stat.

Ioan a venit pe lume la Iași, iar Sofia la Galați și, indiferent de ora la care fiecare dintre ei a dat piept cu viața, pentru părinții lor sunt „copilul”, „primul”, „cel mai dorit” și „cel mai așteptat”. Pentru că asta va spune, fără nici cea mai mică urmă de îndoială în glas, orice român care devine, printr-o minune – chiar și sprijinită de stat, părinte.

Din 20 iunie și până în prezent, s-au mai născut 100 de copii, grație programului de Fertilizare in Vitro și Embriotransfer finanțat de Ministerul Sănătății, în iulie anul trecut, la inițiativa Asociației SOS Infertilitatea.

Luni, 29 octombrie, organizația și-a prezentat bilanțul, respectiv o sinteză a rezultatelor obținute în urma derulării Subprogramului pe parcursul primelor sale 15 luni de existență: circa 100 de copii născuți, 150 de sarcini aflate în trimestrele II și III de dezvoltare, sarcini recente, de trimestrul I, care nu sunt centralizate , precum și zeci de dosare aprobate pentru cupluri considerate infertile, care așteaptă acum efectuarea procedurilor.

1.133 de dosare, aprobate până în prezent în România

„Crearea Subprogramului FIV este cea mai importantă și mai emoționantă dintre realizările Asociației SOS Infertilitatea. Am schimbat vieți. Acești copii nu ar fi existat – și nici fericirea părinților lor – dacă nu ne-am fi dedicat ultimii patru ani din viață, în regim de voluntariat, campaniei pentru lupta cu infertilitatea. Ne dorim ca Subprogramul să continue și cât mai multe tinere familii hipofertile să își țină copilașii în brate”, spune pentru gândul Nicoleta Cristea-Brunel, inițiatoarea și coordonatoarea Asociatiei SOS Infertilitatea.

Până în iulie 2011, când Subprogramul de Fertilizare in Vitro a devenit realitate și în România, pentru cei mai mulți dintre românii care au devenit în sfârșit părinți, accesul la tehnicile de reproducere umană asistată medical reprezenta doar un vis, și asta din cauza costurilor semnificative ale acestor proceduri.

Ca să ai un copil în România, în cazul în care nu poți avea unul obținut dintr-o sarcină pe cale naturală, trebuie să scoți din buzunar în jur de 5.000 de euro. Atât costă analizele medicale, medicamentele, monitorizările și procedura propriu-zisă de fertilizare pentru un cuplu.

Sunt români fericiți care au plătit și mai puțin, împlinindu-și visul de a deveni părinți cu jumătate din sumă, respectiv cu 2.300 de euro. Pentru că-n România infertilitatea nu-i considerată boală, cei care vor să aibă copii plătesc din buzunar tratamentele necesare pentru a deveni mamă și tată.

Deși în restul Europei există o legislație clară referitoare la sănătatea reproducerii, iar costurile procedurilor de fertilizare sunt incluse în programele de sănătate publică, România are abia de 15 luni un program-pilot prin care românii au șansa șansa de a beneficia de o singură fertilizare parțial finanțată. În medie, la nivel național, statul acordă anual 4 milioane de lei finanțării acestui program.

În România, un cuplu de vârstă reproductivă din șase se confruntă cu probleme de fertilitate

Chiar și în absența unui sprijin de la stat, fie el și parțial, zeci de cupluri de români au devenit însă părinți apelând la fertilizare in vitro, plătind minimum 1.700 de euro costul procedurii de fertilizare. Pentru că o procedură FIV costă în România, în funcție de clinică, între 1.700 și 3.000 de euro, în vreme ce costul medicamentelor de stimulare hormonală pleacă de la 2.200 de lei. În funcție de doză și de durata administrării, costul lor se poate tripla.

Potrivit statisticilor, la nivel național, în ultimii ani a crescut cu 3% proporția cuplurilor care apelează la reproducerea asistată. Astfel, în România se efectuează anual 5.000 de fertilizări in vitro, de 10 ori mai puțin decât în Europa de Vest. Prin comparație, în Franța sunt peste 150 de centre de fertilizare in vitro, unde se realizează peste 40.000 de cicluri FIV pe an.

„Rata de infertilitate, atât masculină, cât și feminină, este în creștere din cauza incidenței crescute a bolilor cu transmitere sexuală, a vârstei tot mai înaintate de concepție, precum și a modificărilor de comportament social și alimentar”, afirmă Dragoș Albu, medic coordonator al Centrului de Medicină Materno-Fetală și Reproducere Umană din cadrul unei clinici private.

Potrivit datelor medicale, într-un cuplu „vinovăția” pentru apariția infertilității se împarte la doi: în 40% dintre cazuri este „de vină” femeia, în alte 40%, bărbatul, în timp ce în 20% dintre cazuri infertilitatea este de natură mixtă.

Ce condiții trebuie să îndeplinească un cuplu pentru a fi admis în Subprogramul derulat de Ministerul Sănătății

• cuplu steril, definit drept cuplul conjugal care nu a avut capacitatea de a se reproduce fără a folosi mijloace anticoncepționale timp de 2 ani de viață conjugală;

• cuplu căsătorit de cel puțin 2 ani;
•cel puțin unul dintre membrii cuplului are cetățenie română, cu domiciliul stabil în România;
•cel puțin unul dintre membrii cuplului are calitatea de asigurat în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate de cel puțin 2 ani;
•niciunul dintre membrii cuplului nu are copil în viață;
•cuplu autolog (se exclude donarea de ovocite, de spermă sau mama surogat);
•vârsta femeii cuprinsă între 24 și 40 de ani;
•indexul de masă corporală al femeii cu valori cuprinse între 20 și 30;
•rezerva ovariană în limite normale probată de valoarea FSH sau AMH.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
FOTO. Antonia, imagini senzuale topless! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Bancul uluitor pe care Mitică Dragomir l-a spus soților Nicolae și Elena Ceaușescu! Când l-a...
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
STUDIU. Riscul de infectare cu coronavirus crește treptat după vaccinarea cu a doua doză
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
ȘOFERUL care a MERS pe CONTRASENS în fața sediului POLIȚIEI a rămas FĂRĂ PERMIS
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
BOMBA despre Pfizer! Toți cei vaccinați cu două doze trebuie să știe imediat
Dezvăluirile care au cutremurat lumea sportului! ”M-am gândit la sinucidere, am avut şi nebunia asta...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Decizia surpriză luată de Bill Gates pentru România. Ţara noastră este în prim-plan