Oboseala poate ascunde o afecțiune gravă. „Speranța de viață depinde de precocitatea cu care este pus diagnosticul”

Oboseala poate ascunde o afecțiune gravă. „Speranța de viață depinde de precocitatea cu care este pus diagnosticul
Publicat: 22/01/2017, 03:10
Actualizat: 01/10/2018, 20:58

„Afecțiunile pulmonare și ale sistemului respirator sunt multiple și variate. O parte dintre ele sunt perfect vindecabile dacă pacientul se prezintă la timp la medicul de familie sau la medicul pneumolog pentru un diagnostic precis și instituirea unui tratament adecvat. Aceste boli perfect curabile sunt pneumoniile, infecțiile pleurale, tumorile benigne ale pleurei sau ale plămânului și, de asemenea, afecțiunile parazitare cu afectare pulmonară, cum ar fi chistul hidatic.

Există o a doua categorie, mult mai mare, de boli pulmonare, care pot fi ținute sub control, dar necesită tratament pe toată durata vieții pacientului. Amintim astmul bronșic, bronșita cronică, enfizemul pulmonar, bronșectazia, fibroza chisitcă și bolile interstițiului pulmonar. O parte din aceste afecțiuni se pot ameliora pentru o lungă perioadă prin efectuarea unui transplant pulmonar.

Există, din nefericire, și o a treia categorie, din care face parte cancerul pulmonar, adică tot ceea ce înseamnă tumori maligne ale plămânului și pleurei, iar speranța de viață a celor afectați depinde de precocitatea cu care este pus diagnosticul și cu care se prescrie tratamentul adecvat de extragere chirurgicală a tumorii, asociat sau nu, în funcție de stadiu, cu chimioterapie și radioterapie”, precizează prof. dr. Victor S.Costache pentru Gândul.

În opinia specialiștilor, inamicul numărul unu în acest domeniu rămâne fumatul. „Acesta este, din nefericire, crudul adevăr. Asistăm la o creștere a incidenței acestui flagel, în special în rândul tinerilor.În ciuda campaniilor antitabac, aceștia continuă să asocieze acest obicei cu termenul de cool, de risc asumat, de „eu fumez, desi știu că nu e bine.De fapt nu este deloc cool, pe lângă riscul enorm de cancer, de boli cardiovasulare – care este minimizat cu un discurs de tipul: ”’Las’ că acum am șaisprezece ani și până mor medicina progresează”” (fals, în acest domeniu tot chirurgia a rămas singura soluție viabilă) – există”mici ” inconveniente care îi vor atinge pe fumatori mult mai devreme: respirație urât mirositoare, probleme ale dentiției, îmbătrânire precoce etc.”, mai spune dr. Victor S.Costache.

În cazul unei afecțiuni pulmonare cauzată de o infecție, semnele ce ar trebui să ne alarmeze ar fi tusea asociată cu febră, frison etc. „Medicul va orienta pacientul spre analize de sânge standard, asociate unei radiografii toracice – urmată de instaurarea unui tratament în funcție de gravitate.

Din nefericire, există boli grave, cum ar fi cancerul pulmonar, care la început nu se manifestă în niciun fel. Aici se pierde, de fapt, sau se câștigă bătălia pentru viața pacienților, și aici se face diferența între un sistem sanitar bine organizat, care pune preț pe viata cetățenilor, și un sistem haotic. Pentru a se salva cât mai multe vieți, ar trebui profitat din plin de progresele recente din medicină și de dezvoltarea metodelor imagistice non invazive, cum este examenul computer tomograf de înaltă rezoluție, și alocate fonduri suficiente care să permită realizarea cât mai multor astfel de investigații.

Astfel s-ar permite diagnosticarea precoce a tumorilor pulmonare și li s-ar oferi pacienților din țara noastră șansa de a fi operați la timp, pentru extragerea în totalitate a tumorii, singura modalitate de a oferi o spuraviețuire de până la zece ani. Trebuie de știut că prima cauză de cancer este cel pulmonar, iar singura șansă de salvare este operația realizată în stadiile de început ale acestei boli necruțătoare. Din nefericire asistăm iar, ca și în multe alte domenii ale medicinei românești, la o lipsă de viziune a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, care nu alocă fonduri suficiente pentru diagnostice precoce prin computer tomograf (CT)”, mai spune prof. dr. Victor Costache.

Un capitol aparte îl reprezintă bolile pulmonare datorate unor defecte din naștere, cum ar fi mucoviscidoza sau fibroza chistică. „Acestea se pot manifesta de la naștere prin infecții pulmonare repetitive din ce în ce mai grave. Singura șansă a acestor pacienți tineri este transplantul pumonar „, concluzionează dr. Victor Costache.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață