Oboseala poate ascunde o afecțiune gravă. „Speranța de viață depinde de precocitatea cu care este pus diagnosticul”

Oboseala poate ascunde o afecțiune gravă. „Speranța de viață depinde de precocitatea cu care este pus diagnosticul
Publicat: 22/01/2017, 03:10
Actualizat: 01/10/2018, 20:58

„Afecțiunile pulmonare și ale sistemului respirator sunt multiple și variate. O parte dintre ele sunt perfect vindecabile dacă pacientul se prezintă la timp la medicul de familie sau la medicul pneumolog pentru un diagnostic precis și instituirea unui tratament adecvat. Aceste boli perfect curabile sunt pneumoniile, infecțiile pleurale, tumorile benigne ale pleurei sau ale plămânului și, de asemenea, afecțiunile parazitare cu afectare pulmonară, cum ar fi chistul hidatic.

Există o a doua categorie, mult mai mare, de boli pulmonare, care pot fi ținute sub control, dar necesită tratament pe toată durata vieții pacientului. Amintim astmul bronșic, bronșita cronică, enfizemul pulmonar, bronșectazia, fibroza chisitcă și bolile interstițiului pulmonar. O parte din aceste afecțiuni se pot ameliora pentru o lungă perioadă prin efectuarea unui transplant pulmonar.

Există, din nefericire, și o a treia categorie, din care face parte cancerul pulmonar, adică tot ceea ce înseamnă tumori maligne ale plămânului și pleurei, iar speranța de viață a celor afectați depinde de precocitatea cu care este pus diagnosticul și cu care se prescrie tratamentul adecvat de extragere chirurgicală a tumorii, asociat sau nu, în funcție de stadiu, cu chimioterapie și radioterapie”, precizează prof. dr. Victor S.Costache pentru Gândul.

În opinia specialiștilor, inamicul numărul unu în acest domeniu rămâne fumatul. „Acesta este, din nefericire, crudul adevăr. Asistăm la o creștere a incidenței acestui flagel, în special în rândul tinerilor.În ciuda campaniilor antitabac, aceștia continuă să asocieze acest obicei cu termenul de cool, de risc asumat, de „eu fumez, desi știu că nu e bine.De fapt nu este deloc cool, pe lângă riscul enorm de cancer, de boli cardiovasulare – care este minimizat cu un discurs de tipul: ”’Las’ că acum am șaisprezece ani și până mor medicina progresează”” (fals, în acest domeniu tot chirurgia a rămas singura soluție viabilă) – există”mici ” inconveniente care îi vor atinge pe fumatori mult mai devreme: respirație urât mirositoare, probleme ale dentiției, îmbătrânire precoce etc.”, mai spune dr. Victor S.Costache.

În cazul unei afecțiuni pulmonare cauzată de o infecție, semnele ce ar trebui să ne alarmeze ar fi tusea asociată cu febră, frison etc. „Medicul va orienta pacientul spre analize de sânge standard, asociate unei radiografii toracice – urmată de instaurarea unui tratament în funcție de gravitate.

Din nefericire, există boli grave, cum ar fi cancerul pulmonar, care la început nu se manifestă în niciun fel. Aici se pierde, de fapt, sau se câștigă bătălia pentru viața pacienților, și aici se face diferența între un sistem sanitar bine organizat, care pune preț pe viata cetățenilor, și un sistem haotic. Pentru a se salva cât mai multe vieți, ar trebui profitat din plin de progresele recente din medicină și de dezvoltarea metodelor imagistice non invazive, cum este examenul computer tomograf de înaltă rezoluție, și alocate fonduri suficiente care să permită realizarea cât mai multor astfel de investigații.

Astfel s-ar permite diagnosticarea precoce a tumorilor pulmonare și li s-ar oferi pacienților din țara noastră șansa de a fi operați la timp, pentru extragerea în totalitate a tumorii, singura modalitate de a oferi o spuraviețuire de până la zece ani. Trebuie de știut că prima cauză de cancer este cel pulmonar, iar singura șansă de salvare este operația realizată în stadiile de început ale acestei boli necruțătoare. Din nefericire asistăm iar, ca și în multe alte domenii ale medicinei românești, la o lipsă de viziune a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, care nu alocă fonduri suficiente pentru diagnostice precoce prin computer tomograf (CT)”, mai spune prof. dr. Victor Costache.

Un capitol aparte îl reprezintă bolile pulmonare datorate unor defecte din naștere, cum ar fi mucoviscidoza sau fibroza chistică. „Acestea se pot manifesta de la naștere prin infecții pulmonare repetitive din ce în ce mai grave. Singura șansă a acestor pacienți tineri este transplantul pumonar „, concluzionează dr. Victor Costache.

Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! Şi-a ridicat picioarele şi s-a văzut…
FOTO. Celebrul milionar însurat, imagini compromițătoare! S-a culcat cu 3 blonde. Cum arată tinerele de...
Nuduri artistice. Cum au celebrat americanii Ziua Picturii pe Corp. Imagini NECENZURATE
SOC in lumea sportului! Simona Halep este însărcinată cu primul copil?! SECRETUL s-a aflat:
Scandalul dintre Laurențiu Reghecampf și Anamaria Prodan a ajuns subiect principal în presa din Germania!...
Toate restricțiile de care vor avea parte nevaccinații, în România. Ministrul Educației a făcut marele...
AUR anunţă că iniţiază un proiect de lege anti-LGBT, similar cu cel din Ungaria
BANCUL ZILEI – Ion și Maria, partidă de amor sălbatic
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! Şi-a ridicat picioarele şi s-a văzut…
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi...
E OFICIAL! Ajutoarele sociale vor crește anual. Klaus Iohannis a promulgat legea
De ce a plecat Oana Cuzino de la PRO TV, după 18 ani. Chiar ea...
Adevărul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”
Rezultate finale Definitivat 2021, după contestaţii: Cum verifici online notele pe Edu.ro?
Șoc total pentru cei vaccinați cu două doze de PFIZER! Toți vor avea efecte secundare...
Țigările electronice cu arome, un pericol mortal pentru copii!
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc,...