Teodor Bobei
29.10.2019
Sănătate

Proiect admis de Comisia de Sănătate a deputaților. Când va avea loc examenul de rezidențiat

Proiect admis de Comisia de Sănătate a deputaților. Când va avea loc examenul de rezidențiat
Comisia de Sănătate din Camera Deputaților a dat raport favorabil proiectului care prevede ca numărul locurilor pentru rezidențiat să fie egale cu numărul absolvenților facultăților de Medicină. Totodată, potrivit unui amendament, examenul de rezidențiat va avea loc pe 8 decembrie.

Comisia de Sănătate din Camera Deputaților a adoptat, cu unanimitate de voturi, raport de admitere pentru proiectul de lege care prevede completarea Ordonanței de Guvern 18/2009, privind egalarea locurilor disponibile pentru rezidențiat cu numărul absolvenților de Medicină. Examenul de rezidențiat va avea loc pe data de 8 decembrie

Proiectul prevede că: „Cifra de școlarizare pentru rezidențiat pentru anul 2019 se aprobă prin hotărâre a Guvernului. Această cifră va fi egală cu numărul absolvenților de medicină cu diplomă de licență. Ministerul Finanțelor asigură resursele financiare necesare școlarizării prin rezidențiat la nivelul cifrelor de școlarizare aprobate.”

În legea în vigoare, cifra de școlarizare a rezidenților se aprobă anual prin ordin comun al ministrului Sănătății și al ministrului Educației, cercetării și inovării.

Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților, a adoptat un amendament aparținând senatorului PSD Liviu Pop, care a fost respins în comisia pentru sănătate, dar a fost ulterior, admis în plen, cu 53 de voturi „pentru” și 12 împotrivă, care prevede că Ministerul Sănătății organizează admiterea în rezidențiatul pe locuri și posturi, prin concurs național, în a treia duminică a lunii noiembrie, iar admiterea în rezidențiatul în medicină de familie, prin test de selecție, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului educației naționale. Pentru anul 2019, concursul național pentru admiterea în rezidențiatul pe locuri și pe posturi se organizează în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al Ministrului Sănătății.

Deputații au amendat proiectul în Comisia de Sănătate, astfel examenul de rezidențiat fiind programat pentru data de 8 decembrie.

Totodată, medicii rezidenți care nu își iau examenul de rezidențiat dar care au finalizat toate stagiile, pot să rămână în sistemul sanitar până la 3 ani dacă sunt angajați de un spital, astfel rezolvându-se deficitul de medici din unele spitale sau specializări

Propunere legislativă pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr.18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului aparține mai multor senatori și deputați, PSD, PNL, PMP, și UDMR și a fost adoptată în unanimitate.

În mod normal, examenul de rezidențiat trebuia să se desfășoare mai devreme, însă ordinul comun al ministrului Educației și al ministrului Sănătății nu a putut fi semnat, din cauza faptului că nu există un ministru la Educație.

Proiectul urmează să fie dezbătut și votat, marți, în plenul Camerei Deputaților, de la ora 16.00

 

Inchide