Semnele care îți arată că ai probleme cu rinichii

Redactor:
Simona Tudorache
Semnele care îți arată că ai probleme cu rinichii
În general, bolile de rinichi sunt greu de depistat, pentru că acționează Alimentația nesănătoasă, abuzul de medicamente împotriva durererilor, de tipul ibuprofen, și consumarea unei cantități scăzute de apă împiedică funcționarea corectă a rinichilor.

„Pentru a descoperi dacă într-adevăr există o afecțiune a rinichilor, este suficient să facem un sumar de urină. Sedimentul urinar dovedește eliminarea unor elemente patologice precum globulele roșii, leucocitele, globulele albe. Acestea pot sugera tipul de afecțiune renală. De asemenea, pentru a putea pune un diagnostic contează măsurarea tensiunii arteriale și evaluarea ureei și creatinei din sânge. 

Pe lângă teste de sânge și de urină, se recomandă ecografia abdominală, radiografia renală, tomografie, urografie și examen RMN”, precizează  medicul urolog Georg Gusbeth pentru Gândul.

Majoritatea afecțiunilor renale au, în faza inițială, simptome asemănătoare:

1. Avem picioare sau mâini umflate datorate incapacitații rinichilor de a elimina excesul de lichide.

2 .Acuzăm dureri lombare care pot fi unilaterale sau bilaterale și care pot iradia până la etajul abdominal inferior.

3. Mergem frecvent la toaletă, adică acuzăm tulburări urinare și un anume discomfort. Urina devine închisă la culoare.

4. Suferim de cefalee, astenie, tulburări de vedere, de scăderea poftei de mâncare și de insomnie.

5. Încep să apară dereglările cardiovasculare, care, de cele mai multe ori, se manifestă prin hipertensiune.

Cea mai întâlnită afecțiune a rinichilor este litiaza renală sau calculii renali. Această tulburare poate să nu prezinte niciun simptom, în cazul în care calculul este de dimensiuni mici, sau poate accentua o durere constantă, care poate debuta la nivelul zonei lombare, la nivelul abdomenului sau pelvisului.  „Alte simptome care pot apărea sunt hematuria (sânge în urină), senzația de greață, febra. În cazul în care calculul este de dimensiuni mici, acesta poate fi eliminat de la sine. Cu cât aceasta este mai mic, cu atât șansele de a fi eliminat din organism fără tratament sunt mai mari. În medie, 90% dintre calculii mai mici de 5 mm sunt eliminați de la sine”, precizează medicul pentru Gândul.

Colica renală are ca principal simptom durerea, care, ca și în cazul calculilor renali, se poate manifesta brusc, fiind localizată în zona lombară. Investigațiile indicate pacienților sunt radiografia, urografia sau ecografia. Se recomandă repausul, tratamentul medicamentos împotriva durerilor, consumarea de lichide. În cazul în care durerea se intensifică, pacientul va fi internat.

Boala renală cronică este o altă afecțiune comună a rinichilor, fiind cauzată în principal de hipertensiune. „Practic, boala renală cronică însumează afecțiuni precum glomerilonefritele, pielonefrita, litiaza renală, pietrele la rinichi. Finalul evoluției unei boli cronice a rinichilor este insuficiența renală. În această situație este recomandată hemodializa sau o alternativă a acesteia, dializa peritoneală (în această situație, pacientul își poate urma activitatea zilnică, fără a fi dependent de aparatul de dializă, pentru că același lichid este introdus în cavitatea abdominală)”, subliniază medicul urolog Georg Gusbeth, de la clinica Intermedicas, pentru Gândul.

Alimentația este foarte importantă, atât pentru prevenirea afecțiunilor rinichilor, cât și după ce pacientul este diagnosticat cu o astfel de afecțiune. În astfel de situații, este indicat să se evite excesul de sare și consumul de brânzeturi sărate, murăturile sau oricare alt aliment care ar putea conține cantități mari de sare. De asemenea, pacienții ar trebui să urmeze o dietă bogată în legume și fructe și să bea cel puțin 1 litru de apă pe zi.

Ceaiurile sunt recomandate, fiind o sursă de hidratare. Cu toate acestea, nu putem bea doar ceaiuri fără a adminstra și tratament medicamentos. „În cazul nisipului sau calculilor de mici dimensiuni, ceaiurile diuretice sunt binevenite, pentru că acestea favorizează dizolvarea sărurilor și eliminarea lor prin urină. Însă, în cazul calculilor renali de dimensiuni mari, ceaiurile nu sunt suficiente pentru a le elimina”, concluzionează medicul pentru Gândul.

 

 

Inchide