Simți o gheară în piept? Primul lucru pe care trebuie să-l faci de urgență

Redactor:
Simona Tudorache
Simți o gheară în piept? Primul lucru pe care trebuie să-l faci de urgență
Angina pectorală este simptomul principal al bolii coronariene. Pacientul simte o durere în jurul pieptului,care radiază câtre mâini, gât, mandibulă sau chiar în spate. De multe ori, oamenii se referă la această apăsare ca la"o gheară" pe care o simt în piept. "Angina pectorală este metoda prin care corpul ne transmite că inima nu se mai alimentează cu sânge în mod corespunzător, adică una sau mai multe artere coronare sunt îngustate sau chiar blocate. În funcție de locul și severitatea îngustării arterelor inimii, pacientul fie este diagnosticat cu boala coronariană stabilă, fie cu infarct miocardic acut", spune medicul Oren Iancovici pentru Gândul.

Angina pectorală poate dura între un minut și 20 de minute, timp în care, în funcție de severitatea îngustării arterelor coronare, pacientul poate simți și alte simptome precum palpitații, dispnee sau transpirații reci.

„De multe ori, pacienții amână apelul la serviciul de urgență, crezând că starea se va ameliora de la sine, în realitate, orice minut pierdut de către pacient se scurge în defavoarea sa. Este extrem de important ca el să fie diagnosticat la timp și să primească tratament cât mai repede posibil. Trebuie reținut că jumătate dintre decesele cauzate de infarctul miocardic se inregistrează în primele 3-4 ore de la primele simptome”, precizează medicul cardiolog Oren Iancovici, de la Centrele Ares, pentru Gândul.

Astăzi, pacienții cu afecțiuni cardiovasculare sunt din ce în ce mai tineri. Dacă în trecut boala cardiacă ischemică se instala la cei de peste 45 de ani, în prezent media de vârsta coboară spre 35 de ani.  „Aici cred că sunt două lucruri majore de luat în seamă. În primul rând, medicina a evoluat atât de mult în ultimii zece ani încât diagnosticul afecțiunilor cardiace ischemice a devenit o rutină. În al doilea rând, dinamica vieții sociale a anului 2016 este atât de mare încat factorii de risc sunt mult mai ridicați ca în anii trecuți.

Majori sunt cinci factori:

– Fumatul

– Bărbatul

– Hipertensiunea

– Diabetul

– Dislipidemia

Cei minori sunt: stresul, sedentarismul, genetica;

Observăm în cabinetele de cardiologie un trend care ne bucură, din ce în ce mai mulți tineri vin să efectueze investigații de control tocmai pentru a nu ajunge într-o fază critică. Cu toate astea, afecțiunile cardiovasculare în România sunt din ce în ce mai prezente, rămânând principala cauză de deces”, afirmă specialistul pentru Gândul.

Boala cardiacă ischemică, afecțiune a cărei finalitate este infarctul miocardic acut, poate fi diagnosticată prin efectuarea unei electrocardiograme. „Recomand tuturor pacienților de peste 35 de ani să efectueze un control la cardiolog din doi în doi ani. Controlul poate cuprinde o consultație, o electrocardiogramă și o ecografie cardiacă, iar aceste investigații durează împreună doar o oră”, menționează specialistul.  

Boala cardiacă ischemică este o afecțiune care evoluează în timp, în funcție de modul de viață al pacienului (sedentarism, alimentație saracă în fructe și legume, fumat, stres etc). Contează însă și momentele care marchează viața acestuia.

„Deși sunt rare cazurile, există „Boala Takasubo” sau „Sindromul Inimii Frânte”, afecțiune care se instalează în urma unor stări emoționale puternice, practic aveam de-a face cu este situația în care afecțiunea este prezentă , dar se agravează în urma unor emoții puternice. Angina respectivă sau boala coronariană intervine atunci când vasul este afectat. Practic, pe acest fond emoțional se declanșează restul simptomelor, latente până atunci”, adaugă medicul.

Prevenția este cea mai importantă. Practicarea unui sport, o alimentație sănătoasă, verificarea geneticii familiei, menținerea colesterolului la un nivel normal, toate aceste recomandări pot preveni apariția bolilor coronariene. „De asemenea, orice bărbat, cel puțin de la 40 de ani, trebuie să-și facă la 2-3 ani un consult complet cardiologic cu teste de efort incluse, chiar dacă nu există indicația clară pentru acestea. La femei, acest lucru este indicat după instalarea menopauzei”, concluzionează medicul cardiolog pentru Gândul.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
FOTO. Alina Eremia, imagini fără perdea în costum de baie! Cum s-a pozat pe o...
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Fosta soție a lui Mădălin Ionescu face senzație pe internet. Fotografiile care șochează
Mama lui Gigi Becali s-a infectat cu coronavirus! Ce a făcut patronul lui FCSB, după...
Ultimul sondaj înainte de alegeri! Cum stau Nicușor Dan și Gabriela Firea. Asta e diferența!
Ţară care anunţă oficial că se confruntă cu al treilea val al pandemiei de coronavirus:...
Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Supriză de PROPORȚII după ce a fost reconstruită fața unui CĂLUGĂR medieval. „Seamănă mult prea...
EXCLUSIV: Ce i se întâmplă acum primarului PNL, după ce și-a filmat fiica dezbrăcată, în...
Divorțul anului în showbiz! După 3 ani au pus punct
Ce simtome are bruceloza, noua epidemie izbucnită în China. Bacteria a scăpat dintr-un laborator
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide