Singurul cuvânt pe care dr. Vlad Ciurea nu îl pronunță niciodată în fața pacienților.
Comunicarea cu pacientul este foarte importantă, spune dr. Vlad Ciurea. A lucrat cu pacienți cu boli grave, discuția contează enorm și așa s-a format, explică reputatul medic.
„17 ani am făcut numai neurochirurgie pediatrică. Trebuia să vorbești cu pacientul acela mititel, apoi discuția cu părinții cât mai blândă posibil.
Cum să spui unei familii că copilașul dvs are tumoare cerebrală? Știți, are o boală, dar se poate opera… E puțin mai gravă, pe creier. Cuvântul „CANCER” nu trebuie să existe. Folosim neoplazii, impactul verbal este colosal, iar indiferent pui o virgulă, putem rezolva, virgulă, există o speranță, virgulă…
Nu predăm totul, niciodată”, spune Ciurea.
„Blândețea se învață. Foarte mulți sunt foarte duri. Omul te vrea om. Nu știe cum să facă să se apropie”.
„Nicio lege nu e împotriva apropierii dintre medic și pacient”.
Medicul Vlad Ciurea spune ce ar trebui să facă fiecare om pentru a reuși să țină departe cumplita maladie.
”Este un cuvânt foarte greu, este un cuvânt care ne domină. Numai când îl auzim tremurăm pentru că ființa umană știe că acest cancer este ca o sabie deasupra, care în orice moment ne poate ataca, în orice moment ne poate lovi.
Și întrebarea este poți sau nu poți să faci o luptă în asemenea situație, în fața unei asemenea boli crude însăși? S-a întâmplat ceva în ultimii 30 de ani, a crescut total numărul. Noi le spunem neoplazii medical și mult mai frumos. Toate și cele pulmonare, și cele gastrice și de colon şi la doamne, tot felul de asemenea cancere, neoplazii endocrine groaznice și, din nefericire, au crescut și cele cerebrale. Întrebarea e de unde au crescut?”
SURSA FOTO
facebook