Roxana Din
02.07.2019
Sănătate

„Telemedicina este viitorul”. Raed Arafat: Noul sistem 112 ar putea să permită în viitor video call-uri

„Telemedicina este viitorul”. Raed Arafat: Noul sistem 112 ar putea să permită în viitor video call-uri
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat că telemedicina „este viitorul" și că este avut în vedere ca noul sistem 112 să permită, în viitor, video call-uri. „Sunt trei centre momentan pe telemedicină, București, Târgu Mureș, Iași", a mai spus șeful DSU.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a precizat, marți, în cadrul unei conferințe, că telemedicina este viitorul și că va juca un rol major în cazul accidentelor vascular-cerebrale.

„Mai ales partea video, pentru că poți asista un diagnostic la distanță, poți asista un pompier într-o zonă rurală sau un asistent văzând de la distanță și punând bolnavul să facă anumite mișcări cât să poți să-ți dai seama dacă este sau nu. Deci acesta este viitorul”, a spus șeful DSU.

Arafat a menționat că noul sistem 112 va permite în viitor video-call-urile, fapt ce va eficientiza luarea deciziilor în timpi optimi de către personalul dispeceratului.

„Folosirea telemedicinei în prespital devine extrem de importantă, noul sistem 112 va permite video-call-ul în viitor. Suntem în discuții cu STS-ul și în momentul în care va permite video-call-ul, înseamnă că și apelantul dacă la dispecerat personalul e instruit poate să transmită niște imagini pe baza cărora se pot lua decizii”, a spus șeful DSU.

Potrivit aceleiași surse, în acest moment pe teritoriul României sunt trei centre pe telemedicină – București, Târgu Mureș, Iași,.

„Sistemul acum este în upgradare, deci avem un program prin Banca Mondială ca să-l upgradăm (…) Telemedicina se poate realiza și între spitale „, a conchis Raed Arafat.

×
Inchide