175.000 de profesori au dat în judecată statul pentru salarii mărite. Cum a ajuns România să aibă trei tipuri de dascăli

175.000 de profesori au dat în judecată statul pentru salarii mărite. Cum a ajuns România să aibă trei tipuri de dascăli
Publicat: 23/04/2012, 19:19
Actualizat: 24/04/2012, 00:10

Salarizarea profesorilor este pe cale să stârnească cea maigravă criză din istoria recentă a învățământului, după ce douătreimi dintre dascăli fie au dat în judecată statul pentruaplicarea legii ce prevede mărirea salariilor cu 50%, fie aucâștigat deja procesele. La mai bine de un an după ce legea 221 afost votată în unanimitate de parlamentari și promulgată depreședintele Traian Băsescu, 175000 din cei 275000 de dascăli și-aucerut dreptatea în sala de judecată. Scandalul care a ars mocnitpână săptămâna trecută a fost declanșat după ce profesorii buzoieniau ieșit în stradă, constatând că Ministerul Educației a refuzat sămai acorde lefurile conform noii valori, stipulate în cărțile demuncă. Concret, 6000 dintre cei 7000 de dascăli din județul Buzău,care au câștigat, toamna trecută, procesul cu ministerul, începândcu noiembrie 2009, s-au prezentat cu sentințele judecătorești lainspectoratul școlar care le-a aprobat în acte majorarea salarială.Totul a decurs firesc până în luna februarie, când MinisterulEducației a constatat că practic finanțează două tipuri de salarii:cele majorate cu 17%, în 2008, conform creșterilor acordate deGuvernul Tăriceanu, și salarii cu 50% mai mari în județul Buzău.Dacă, pentru luna ianuarie, fondurile au putut fi acoperite și încazul Buzău, pentru luna februarie sumele pur și simplu nu maiputeau asigura și diferența de 34 de procente. Lucrurile secomplică însă și mai mult, deoarece nici în alte zone ale țăriidascălii nu au așteptat ca guvernul să le facă dreptate. Mai exact,sindicatele arădene au dat la rându-le în judecată Executivul, însăpentru o altă cauză: mărirea salariilor care ar fi trebuit sădecurgă în urma majorării venitului minim garantat pentrupersoanele cu studii superioare la 880 de lei. Cum instanța le-adat dreptate și acestora, în județul Arad coeficientul în bazacăruia se stabilește plata debutanților a fost calculat conformnoului salariu minim, ceea ce a adus o majorare cu 15% a venitului.Trăgând linie, ministerul a tras concluzia că plătește trei grupemajore de dascăli: cei care au venituri mărite cu 17% din 2008, ceicare au venituri mărite o dată cu 17% și încă o dată cu 15% șiprofesorii care au venituri mai mari cu 50% (17%-în 2008 și 34% din2009-în urma proceselor câștigate). Aceasta fără să luăm în calculcazurile dascălilor care nu beneficiază nici în ziua de azi demajorarea cu 17% dată de Cabinetul Tăriceanu. „Sunt chiar mai multecategorii și tocmai asta încerc să fac: ordine în sistem”, aprecizat pentru Gândul ministrulEducației, Daniel Funeriu, care a anunțat ieri că nu acceptă caprofesorii să fie plătiți diferit pentru aceeași muncăprestată.

Cum au procedat profesorii

„Colegii noștri din teritoriu s-au adresat liderului de sindicatdin localități sau județe, iar aceștia au dat în judecată școala șiinspectoratul, iar procesele au fost câștigate. Acest lucru s-aîntâmplat în toată țara, dar majoritatea proceselor câștigate aufost în Buzău. Nu puteam avea încă o situație clară pe județe,deoarece în multe cazuri așteptăm rezultatul recursului. Spredeosebire de alte categorii bugetare, noi avem o lege aprobată, deaceea câștigăm procesele. O să facem plângeri penale pentru toțicei care fac interpretări ale sentințelor judecătorești și nu lepun în aplicare”, a explicat, pentru Gândul, secretarulgeneral al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, LiviuPop. În timp ce sindicatele anunță că nu se vor da bătute, cealaltătabără spune din start că va opri acordarea lefurilor mărite cu 50%față de nivelul lui 2008, indiferent de ce decide putereajudecătorească și că singura soluție este eșalonarea pentruviitorii trei ani a diferenței de 34% ce revine celor care s-auadresat justiției. Conform lui Daniel Funeriu, ministerul nu poateacorda salarii mai mari cu 50%, întrucât respectiva majorare nuține cont de legea salarizării unitare. „Problema la Buzău este căcei care au avut sentințe valabile pe 31 decembrie și care în bazaacestora aveau salarii mărite cu 50%, încadrarea lor la 1 ianuarie2010 s-a făcut luând ca reper 31 decembrie 2009 și s-a făcut eronatpe legea 221, care cuprindea legea 330 plus mărirea de 50%. Înjudețul Buzău, salariile mărite provin nu din aplicarea uneisentințe judecătorești, ci din încadrarea eronată făcută pesalariul din 31 decembrie și nu pe baza legii 330 și sporurileaferente”.

INFO PLUS:

Cum vrea Guvernul să recupereze banii

Ministerul Finanțelor a explicat cum va reuși să rezolvesituația profesorilor care au luat de la începutul anului salariifără majorarea de 17 procente. Practic, Guvernul va lua din baniidestinați salariilor în următoarele trimestre pentru a plătirestanțele din primul. Având în vedere că fondul de salarii totaleste egal cu cel din 2009, Cabinetul Boc are două variante pentru ase încadra în prevederile bugetare: ori va aduce surse de bani dinaltă parte (greu de crezut având în vedere că toate ministerele auprimit mai puțini bani decât ar avea nevoie), ori va recuperasumele primite în plus de profesorii care au câștigat în instanțăși au încasat efectiv majorarea de 50%, prevăzută de legea221/2008. Secretarul de stat din minister, Gheorghe Gherghina, nu aputut să precizeze dacă proiectul de act normativ pe care îl vaprezenta mâine confederațiilor sindicale va include recuperareabanilor deja dați cadrelor didactice care au câștigat în Justiție.”Vom discuta”, a spus el, confirmând însă că autoritățile au învedere această variantă. În cazul în care oamenii vor trebui să deabanii înapoi, asta se va face prin diminuarea salariilor în lunileurmătoare. (M.T.)

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
De ce a rupt-o Pepe cu Antena 1, de fapt: 'Mi s-a propus să ❗️'
FOTO. Andreea Raicu, sumă exorbitantă pentru a poza în Playboy! Cum arată vedeta acum în...
Cum arată Raluca Bădulescu după ce a slăbit 70 de kilograme. Dieta care o ajută...
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cristina, fosta soție a lui Bănel Nicoliță, dezvăluiri despre fuga fostului fotbalist în SUA. Ce...
Ce trebuie să faci dacă scapi telefonul în apă. Urmează neapărat acești pași și îl...
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
Care a fost cea mai furată mașină în 2020? Este incredibil că nu e un...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Judecătorii au lăsat în libertate un bărbat care a încercat să sărute forțat femeie. „Un...
ȘOCANT! Plin de datorii, Bănel Nicoliță a fugit din țară, de teama cămătarilor
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Secretul ULUITOR al cartofilor prăjiți! Trebuie să faci UN SINGUR LUCRU înainte să-i pui în...
Tranzacție uriașă între România și SUA. S-au cumpărat gazele din Marea Neagră
Cristinel DRAGOMIR s-a SUSPENDAT din funcția pe care o deține în Primăria Constanța
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Este sărbătoare mare azi în calendarul ortodox. Ce NU ai voie să faci de Sf....
Se rupe Uniunea Europeană?! Profeţie cruntă la nivel înalt: UE îşi joacă ultima carte
NOUL VIURSU pune pe jar sistemul medical! Pacienții ajung în stare critică la spital. E...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Cum se intră în magazinele Lidl, din 25 octombrie. Ce trebuie să ştie clienţii