De ce a demisionat Cristian Preda. Scandal la Facultatea de Științe Politice. Stelian Tănase acuză: „Prea mulți oameni lucrează pentru Cotroceni!” Cum predă consilierul Cătălin Avramescu

Redactor:
Raul Florea
De ce a demisionat Cristian Preda. Scandal la Facultatea de Științe Politice. Stelian Tănase acuză: „Prea mulți oameni lucrează pentru Cotroceni!” Cum predă consilierul Cătălin Avramescu
Scandal politic la Facultatea de Științe Politice (FSP) a Universității din București.

l„Credeți că este posibil? Ome-nește nu se poate ca până lapoarta facultății să fii implicat politic, iar în fața studențilorsă fii neutru”, este replica analistului StelianTănase, care a exlicat pentru Gândul de ce nueste de acord să fie coleg de catedră cu profesorii implicațipolitic: „Prea mulți oameni care lucrează pentru Cotrocenipredau în această facultate. Aceasă facultate s-apolitizat prea mult. Este vorba de un conflict. Poți să fiiimplicat politic dacă predai la științe veterinare, sau lamedicină, dar în cazul unei facultăți de științe politice,partizanatul politic este de prost augur”.

Preda: „Am conștiința împăcată”

Acuzele de propagandă politică sunt respinse și de cătreproaspătul demisionar, care spune că e „absurd” să faci comentariipolitice în timpul cursurilor. Mai mult, Cristian Preda spune căpentru a dovedi imparțialitatea sa de la catedră va publica, înaceastă lună, cursul predat în primul semestru. „Toatălumea va vedea ce le-am spus studenților în amfiteatru. O spun cumâna pe inimă: nu am făcut nicio-dată un comentariu partizan, niciînainte, nici după, nici în timpul în care am lucrat cu vreunuldintre președinți. Am conștiința împăcată. Am refuzat oriceîntâlnire politică în facultate. Am cenzurat orice tentație cacineva să-și exprime un punct de vedere politic, pentru că într-unfel tentația e inevitabilă”. Iar tentația este inevitabilăcu atât mai mult cu cât nu doar profesorii, ci și studenții de laȘtiințe Politice sunt membri de partid: „Marea majoritate seregăsesc în rândul partidelor. Au venit unii să-mi spună că erau încampania electorală și de asta au chiulit de la oră”.

INFORectorul Universității București: „Când funcțiile politiceale unor lideri nu pot fi interzise, apar astfel dederapaje”

Există însă un punct comun între toți cei care au vederipolitice diferite în facultate: Cristian Preda a reușit să asigureechilibrul. „Dacă știam că se va ajunge la demisia domnului Predam-aș fi gândit de două ori înainte să semnez memoriul. Domul Predaera foarte bun ca decan și dacă nu exista legea asta a Educației,ar fi rămas mult și bine decan”, a precizat, pentru Gândul, Dan Pavel.În urma retragerii lui Preda, care va preda în continuare cursul deintroducere în știința politică și pe cel de de teorii aledemocrației, universitatea va demara noi alegeri la nivelulfacultății. Care este poziția rectorului Universității dinBucurești, Ioan Pânzaru, cu privire la cele întâmplate? „Atuncicând funcțiile politice ale unor lideri nu pot fi interzise, astfelde derapaje apar. Nu am primit memoriul, care a avut o circulațieînchisă la nivelul facultății, dar am primit demisia scrisă aconducerii facultății. Senatul va lua act de aceasta în primaședință din luna mai și va declanșa campania pentru alegeri”.

Citește și Profesor în științepoliticianiste

Scandal politic la Facultatea de Științe Politice (FSP) aUniversității din București. După aproape un an în care și-aîmpărțit funcția de șef al facultății cu mandatul de eurodeputatPDL, Cristian Preda, a demisionat, joi, din funcția de decan alFSP, la presiunea colegilor, care au amenințat că vor scoatestudenții în stradă. Oficial, disputa are ca motiv proiectuluiLegii Educației, întocmit de colegul de partid al lui Preda,ministrul Daniel Funeriu. Printr-un memoriu semnat de nume precumDaniel Barbu, Florin Țurcanu, Laurențiu Vlad sau Dan Pavel,profesorii au respins în bloc legea lui Funeriu, contestând planulpe care Ministerul Educației l-a pregătit universităților: de lafi-nanțare la desemnarea prin concurs a rectorului. Problema LegiiEducației este însă doar scânteia unui conflict ce a ars mocnitîntre grupul profesorilor apropiați președintelui Băsescu și ceicare fie nu sunt înregimentați politic, fie au afinități făță departidele din opoziție. Iar respectivul conflict are la bază tocmaidivergențele politice și acuzațiile de „partizanat” în fațastudenților.

lÎn prima tabără îi întâlnim pe consilierii prezidențiali AlexadruGussi și Cătălin Avramescu, precum și pe Radu Carp, numit, lunatrecută, director al Institutului Diplomatic Român. CătălinAvramescu predă cursul de filosofie politică și spune cumâna pe inimă că își face în mod onorabil meseria de dascăl.„Eu când ajung la facultate las deoparte haina de consilierpolitic. Nu le împărtășesc studenților concepțiile melepolitice”, susține Avramescu, precizând pen-tru Gândul că cei carecontestă neu-tralitatea academică a facultății sunt, în fapt,angrenați politic: „Nu trebuia să se otrăveacă facultatea dininterior, cu dispute politice. Dacă am ceva de spus ce priveștepolitica mă duc la televizor, sau scriu un editorial. În spațiulacademic astfel de acțiuni nu își au locul”.

Citește în pagina următoare declarațiile luiStelian Tănase și Cristian Preda

Gigi Becali a anunţat că FCSB are un nou atacant. Basarab Panduru, dat pe spate...
A MURIT Oana Ştefănescu! Doliu uriaş în România...
FOTO. Anamaria Prodan, în costum de baie! Aparițiile ei spectaculoase sunt de nota zece
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Numai Ion Țiriac putea face asta! Miliardarul a uitat două Ferrari într-un garaj și după...
Țara din Europa pe care toată lumea a uitat-o. Nu a primit nici măcar o...
Ion Cristoiu: Unirea din 1859 n-ar fi fost posibilă dacă Imperiul Otoman n-ar fi trecut,...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Când am putea reveni la normalitate. Cele mai bune și cele mai negre scenarii
A MURIT Oana Ştefănescu! Doliu uriaş în România...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
Au DISTRUS totul în calea lor! Cel mai VECHI oraș din America, o MINUNE arheologică,...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
Horocop 25 ianuarie 2021. Zodia care își atinge obiectivele dificile
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului în România: Marea artistă A MURIT...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Ce preziceau că se va întâmpla în 2021… oamenii din 1921. E incredibil câte dintre...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide