DE CE FOARTE MULȚI ROMÂNI CRED CĂ SOARELE SE ÎNVÂRTE ÎN JURUL PĂMÂNTULUI. Funeriu: „De vină e calitatea îndoielnică a educației”. Teologii vorbesc și de „analfabetismul” religios

Ministrul Educației recunoaște că în România calitatea școlii lasă mult de dorit. Nici religia nu e înțeleasă bine, spune teologul Gheorghe Istodor, vorbind de "neopăgânismul" omului postmodern

Mai bine de 80% dintre români nu dispun de cunoștințeștiințifice elementare și de un vocabular științific activ. Aceastae concluzia studiului „Interese și percepții alepublicului privind cercetarea științifică și rezultatelecercetării„, coordonat de sociologul LazărVlăsceanu și realizat de studenții Facultății de Sociologie dincadrul Universității din București. Utilizând metoda interviuluifață în față pe baza unui chestionar similar celui folosit deComisia Europeană în realizarea eurobarometrelor, cercetătorii audescoperit, printre altele, că 42% dintre respondenți cred căSoarele se învârte în jurul Pământului sau că 35% dintre ei cred căvirusul HIV poate fi luat dacă beau apă după o persoană infectată.Rezultatele studiului nu l-au nedumerit pe ministrul Educației,Daniel Funeriu, care a declarat pentru Gândul că „intuia”situația și știe și cauza – sistemul de învățământ.

„Principala cauză pentru această situație e calitateaîndoielnică a educației, mai ales în mediul rural. Această formă deanalfabetism științific ne influențează viața de zi cu zi. Deexemplu, reticența unor părinți față de campaniile de vaccinare sauapelul la tratamente naturiste sau homeopatice neadecvate în cazulunor boli curabile precum cancerul. Acest studiu arată, din păcate,ceea ce intuiam cu toții. Aceasta e România pe care trebuie s-omodernizăm”, a spus Funeriu, adăugând că modernizareacurriculumului este o prioritate a noii Legi a Educației.

Ecaterina Andronescu: „Trebuie regânditcurriculumul”

Fostul ministru al Educației, actualul rector al PolitehniciiBucurești, Ecaterina Andronescu, a declarat pentru Gândul că școlilenu primesc resursele necesare pentru a ajuta elevul să îșiclădească o educație temeinică. „Cauza principală este faptul că nualocăm resursele de care avem nevoie și faptul că nu a fostregândită dimensiunea științelor în școală. Fizica și chimia aucâte o oră pe săptămână în planurile cadru”, a declarat fostulministru. Ecaterina Andronescu spune că accesul facil la informațieasigurat de internet nu reprezintă o soluție pentru viitor. „Nu neputem baza pe informația non-formală pentru a ridica nivelul. Nufaptul că tinerii au acces mai mare la informație va rezolvasituația. Informația științifică e cel mai adesea aridă și nu eatractivă. Ea trebuie învățată în școală. Asta e realitatea. Deaceea trebuie regândit curriculumul și reorganizate planurile deînvățământ”.

Fă-ți și tu chestionarul la care doarunu din 100 de români a răspunscorect

Românii nu sunt „alfabetizați” nici din punct de vederereligios

Studiul arată că 95% dintre români cred în Dumnezeu, ceea cenu-i împiedică pe 40% dintre ei să creadă că zodia în care s-aunăscut le influențează puternic sau foarte puternic personalitatea,sau pe 22% dintre ei să creadă că horoscopul este „foarteștiințific”. „E regretabilă confuzia”, explică profesor universitardoctor Gheorghe Istodor. Potrivit teologului, cercetarea relevă că,la nivelul mentalului colectiv, „există un amestec nefiresc întrereligie și ocultism pe de-o parte, dar și între știință șiocultism, pe de altă parte. „Este regretabil că nu se folosesccompetent elementele definitorii ale celor două domenii autentice -teologic și științific – că dimensiunea de tip ocult (astrologia,zodiacul ori horoscopul) este comparată cu rigoarea științifică.Toate acestea demonstrează că există un neopăgânism care semanifestă la oameni care se declară a fi credincioși”, spune pentruGândulpreotul Gheorghe Istodor.

Dacă 95% dintre respondenți și-au declarat credința în Dumnezeu,doar 52% cred în iad și 73% cred în Rai. Diferența procentuală esteexplicabilă, afirmă prof. univ. dr. Gheorghe Istodor, și astapentru că foarte mulți sunt cei care refuză să creadă în existențaiadului.

„Ține de iresponsabilitatea omului postmodern”, explicăteologul. „Multora le este greu – poate din comoditate, poate dinteamă de judecată – să recunoască și să afirme existența iadului.Mai ușor e să accepte existența Raiului decât a iadului”, explicăpărintele Istodor. „Iar faptul că un procent atât de mare cred înDumnezeu arată că structura fundamentală a omului este purreligioasă, este un dat ontologic”.

Citește și:

Portretul unei țări. Mulți românicred că Soarele se învârte în jurul Pământului, că pe vremeadinozaurilor trăiau oameni sau că horoscopul este „foarteștiințific”

Șase universități de o stea și una de „zerostele”. Cum arată Topul universitățilorromânești

Femeia devenită vedetă peste noapte în România, nevoită să facă videochat! "Nu mi-aş face vreodată...
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Cea mai frumoasă gimnastă din lume, mesaj șocant: `Nu mai trăim în epoca de piatră!`...
Fiul unui mare lider PSD a vrut să se arunce de pe pod! Momente uluitoare...
Le-au injectat ser fiziologic în loc de vaccin. Unde s-a întâmplat
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Cum controlăm noua tulpină de coronavirus? Explicațiile unui medic pneumolog
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
SINGURUL loc de pe glob în care Rusia și SUA trăiesc în COMPLETĂ armonie și...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
ULTIMA ORĂ. ȘOC! Ce s-a întâmplat, de fapt, cu femeia din Bacău care a murit...
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Anunțul ȘOC despre Sebi, la fix două săptămâni de la dispariție. Ce s-a întâmplat, de...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Cine este femeia care S-A ÎMBOGĂŢIT cu o resursă din Carpaţi de care românii NU...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide