O treime dintre elevi au picat bacul. Funeriu: „Am avut un examen nefardat”. Vezi aici rezultatele finale pe județe

Redactor:
Raul Florea
O treime dintre elevi au picat bacul. Funeriu: „Am avut un examen nefardat”. Vezi aici rezultatele finale pe județe
Promovabilitatea la bacaluareat, înainte de contestații, este de 67,4%, cu 12,5% mai puțin decât anul trecut, iar rezultatele reflectă, "în sfârșit", toleranță zero față de fraudă și realitatea din sistem, a anunțat luni, ministrul Educației, Daniel Funeriu.

O treime dintre elevii care au susținut în acest anbacalaureatul nu au reușit să promoveze probele scrise,promovabilitatea scăzând spectaculos cu 12% față de anul trecut.”Am avut un bacalaureat nefardat!”, spune, pentru Gândul, ministrulEducației, Daniel Funeriu, care pune rezultatul înregistrat înacest an pe seama combaterii fraudei. Cu toate acestea, diferențelefoarte mari dintre județe ridică semne de întrebare cu privire lacapacitatea Ministerului Educației de a impune o evaluareunitară.

În timp ce, la nivel național, promovabilitatea a fost de 67%,în teritoriu procentul celor promovați diferă de la 45% la 87%. Întimp ce în Caraș-Severin și în Suceava, aproape nouă din zececandidați au promovat cele trei probe scrise, în Dâmbovița, doar51% au trecut cu succes peste examene, iar în Ialomița cei care aupicat bacul sunt mai mulți decât cei care au promovat. Inspectorulșcolar general al județului Ialomița, Ilie Stavăr, explică și elprăbușirea de la 62% la 45,2% a promovabilității prin faptul că „nus-a furat aproape deloc”, precizând, pentru Gândul, de ce percepeprocentul ca fiind unul „relativ bun, chiar dacă poate fi perceputca un duș rece”: „În mod normal, anul viitor elevii se vormobiliza, vor pune mâna pe carte și rezultatele vor crește cu 10%,dar pe baza muncii”, precizând că, după contestații, procentul vacrește: „Avem mulți elevi care, în momentul acesta, au 5,90 sau5,98. Pot trece peste media 6 și promovabilitatea se varidica”.

La polul opus, în Suceava, acolo unde procentul promovabilitățiieste de două ori mai mare decât în Ialomița, inspectorul școlargeneral, Petru Carcalete, spune că procentul real este tot undevaîn jurul rezultatelor naționale: „În Suceava avem o selecție îndecursul celor patru ani. Pe ruta progresivă, mulți elevi se oprescla clasa a X-a și intră în câmpul muncii. Dacă avem 9.000 de elevicare termină clasa a VIII-a, doar 6.000 de elevi ajung la finalulclasei a XII-a. Deci nu e vorba de fraudă. Pur și simplu, labacalaureat ajung elevii mai bine pregătiți, pentru că cei slabiabandonează pe parcurs”. Per total, 131 de elevi au obținut înacest an 10 curat la bac, 14,74% dintre elevi au avut note între9.00 și 10.00, 28,3% între 8.00 și 9.00, 30,8% între 7.00 și 8.00,25,7% între 6.00 și 7.00, 20% între 5.00 și 6.00, 24.000 de eleviau lipsit, iar 235 au fost eliminați. Pe lângă Suceava șiCaraș-Severin, promovabilitate ridicată s-a înregistrat în județeleArad, Bihor și Hunedoara (85%), în timp ce rezultatele slabe (între45 și 55%) au fost înregistrate în Dâmbovița, Călărași șiBrașov.

În județul Iași promovabilitatea este deaproape 55%

…citește mai departe în pagina următoare

Inchide