Câți lei se dau la un botez acum, în 2022, dacă ești rudă, prieten, bunicul sau nașul copilului

Câți lei se dau la un botez acum, în 2022, dacă ești rudă, prieten, bunicul sau nașul copilului
SURSA FOTO: Pixabay
Publicat: 17/08/2022, 10:11

După ridicarea totală a restricțiilor din pandemie pentru organizarea de petreceri, dar și în contextul scumpirilor, mulți invitați la marcarea botezului în 2022 se întreabă cât mai este darul. Pentru a ajunge la o sumă decentă, atât pentru părinți, cât și pentru invitați, trebuie luați în calcul mai mulți factori, pornind de la orașul, respectiv restaurantul în care se organizează, dar și gradul de rudenie.

Mulți copii născuți în stările de urgență și de alertă nu au putut fi sărbătoriți printr-o petrecere de botez, dar lucrurile s-au schimbat în ultimele luni. La fel s-a întâmplat în cazul nunților, astfel că multe restaurante sunt rezervate la capacitate maximă și, în plus, și meniurile s-au scumpit, dată fiind rata anuală a inflației de 15%.

Cât se lasă de obicei în plic

Darul de botez în 2022 se calculează, în primul rând, ca în orice alt an, în funcție de localitatea în care are loc petrecerea, pentru că un preț are meniul într-un restaurant de lux din centrul Capitalei și altul într-o comună din provincie. Un alt aspect pentru stabilirea sumei de bani din plic este gradul de rudenie ori relația cu părinții copilului: bunicii, frații, verișorii ori prietenii apropiați, nașii trebuie să contribuie cu mai mulți bani, arată o analiză de pe piață.

Mai mult, este evident că nu poți lăsa aceeași sumă dacă merge o persoană sau un cuplu, cu unul sau mai mulți copii, astfel că darul e va calcula proporțional cu meniurile consumate.

Dacă la petrecere cântă un solist sau o trupă live trebuie să iei în calcul suplimentarea sumei, dacă te gândești să contribui la acoperirea onorariului.

Una peste alta, nu poți lăsa în plic mai mult decât poți duce. Dacă veniturile personale, salariul în mână, sunt de 4.000 de lei, de exemplu, nu poți lăsa o jumătate din sumă (dacă evenimentul e foarte important și de neevitat, poți lua un împrumut). Totuși, de obicei, pentru un botez organizat în București, într-un local obișnuit, un cuplu lasă la masă în jur de 800 – 1.000 de lei – sumă ce poate crește proporțional cu toate aspectele menționate de sursa citată.

Nu este supărare ca, în cazul în care nu puteți participa fizic la petrecere, să transmiteți o sumă simbolică sau un cadou pentru bebeluș.

Când nu se fac petreceri de botez

Sunt zile în care nu trebuie să te aștepți să fii invitat la un botez. De exemplu, nu se fac în zilele de miercuri, cu excepția celor marcate în calendar cu „harți”. Acestea au fost 16 februarie și 15 iunie. La fel și în cazul zilelor de vineri, în afară de 18 februarie și 17 iunie.

Conform sursei citate, în general, nu se fac nunți și botezuri în perioadele: 1-6 ianuarie, de la Anul Nou până la Bobotează; 1-2 februarie, ajunul și ziua Întâmpinării Domnului; 28 februarie-24 aprilie, între Lăsatul secului de carne pentru Postul Paștelui și ziua de Paște; și 25-30 aprilie, Săptămâna Luminată, până la Duminica Tomii.

Alte zile în care nu se fac nunți și petreceri de botez sunt: 2 iunie, Înălțarea Domnului; 11 iunie, sâmbăta morților; 12 iunie, de Rusalii; 13 iunie, Sfânta Treime; perioada 20-28 iunie, postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel; perioada postului Sfintei Marii, adică 1-14 august; 15 august, de Adormirea Maicii Domnului; 29 august, de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Pe listă mai sunt următoarele date: 8 septembrie (Nașterea Maicii Domnului); 14 septembrie (Înălțarea Sfintei Cruci); 1 octombrie (Acoperământul Maicii Domnului); 15 noiembrie -24 decembrie (Postul Crăciunului); 25 decembrie, ziua de Crăciun; și 26-31 decembrie, de la Crăciun până la Anul Nou.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase