EXCLUSIV| Piața Obor, plină de legume și fructe, dar fără clienți. „În comparație cu anul trecut, totul este foarte scump. Ne adaptăm, mai restrângem”

Publicat: 02/04/2023, 10:00

Comercianții din piețe se plâng de costuri prea mari, iar clienții de prețurile ridicate. Așa se face că dintr-un spațiu neîncăpător în anii trecuți, piața a devenit puțin frecventată de români. Mulți oameni spun că nu-și mai permit să cumpere o cantitate mare de produse și că, astfel, ajung să ia strictul necesar.

Pe de altă parte, comercianții sunt dezamăgiți de vânzare și nu știu cât o să mai reziste.

„Nu mai cumpăr un pepene, ci o felie”

Un bărbat care a venit să cumpere din Piața Obor a spus că nu mai poate să ia tot ceea ce are nevoie. În plus, acesta nu are încredere în produsele oferite de comercianți. De aceea, de multe ori alege supermarketul în detrimentul pieței.

„Merg în fiecare zi la piață, dar piața aceasta mi se pare mai scumpă. Eu merg în Rahova, pentru că acolo locuiesc. Aceasta este mai scumpă, iar în Rahova sunt aceleași produse.

În comparație cu anul trecut, totul este foarte scump, foarte scump. Încercăm să ne adaptăm. Nu avem de ales. Nu poți să nu mănânci. Trebuie să mănânci ceva. Acum, în loc de trei kilograme, cumpărăm două și cam asta ne paște… Restrângem. Nu mai cumpăr, cum cumpăram anul trecut, un pepene, ci o felie, de poftă. Din ce în ce mai greu. Așteptăm timpuri mai bune, dar nu cred.

Majoritatea cumpărăturilor le fac din supermarket. Acolo, măcar le aleg. Aici, dacă îmi dă, îmi dă la rând și mă trezesc că îmi leagă punga și acolo sunt trei, patru mere care sunt deja compromise. Asta se întâmplă la piață, când vrei să iei de pe tarabă. Riscul, la supermarket, este acela că nu știm de unde vin, dar și acestea cred că sunt la fel. Roșiile tot de la turci sunt luate. Încă nu au apărut de la noi. Dacă apăreau, prețurile erau de două, trei ori mai mari”, a spus un bărbat.

Piața Obor

„Luam două kilograme, acum nu-mi permit, iau jumătate de kilogram”

Prețurile mari îi fac pe bucureșteni să stea departe de tarabele din piață.

„Cumpăr o salată, o ceapă. Altceva ce să cumpărăm dacă toate s-au scumpit? Pensia e mică. Ne limităm și noi. Luăm la două zile. Nu avem ce face. Anul trecut a fost un pic mai bine, acum e din ce în ce mai rău. Și o să fie mai rău. La două, trei zile vin la piață. Iau cu kilogramul, jumătate de kilogram. Ce să fac? Ceapa este 8 lei. Luam două kilograme. Acum nu-mi permit. Iau jumătate de kilogram. La pensia pe care o am, 1.500 de lei…

Merg și în supermarket, deoarece acolo poți să alegi, aici îți pun ce vor. În față au frumos și în spate au de astea mai stricate. Acolo măcar îți alegi.

Voi tineretul…va fi vai de voi. O să aveți viață mult mai grea. Nu aveți ce face. Mai bine mergeți afară să lucrați, pentru că țara asta o să ajungă a nimănui”, a spus un bărbat.

„Cumpăr ardei, roșii, legume, fructe, e foarte, foarte scump. Acum merg să cumpăr fructe, pere, mere, și acestea sunt foarte scumpe. Față de anul trecut, este foarte scump. Toate s-au scumpit, începând de la legume până la carne. Și aici, dacă vrei să cumperi, îți dau ei și dacă tu vrei să alegi, nu te lasă. Îți dau ce vor ei și la același preț”, a spus o femeie.

„Cumpăr urzici, spanac, lobodă, fructe. Este un pic mai scump, dar asta este. Ce să facem, ne adaptăm. Am luat și o jumătate de miel, ne pregătim de Paște. Totuși, prețul este convenabil. Merg la piață în fiecare săptămână”, a spus o altă femeie.

„Nu este vânzare, tarabele sunt scumpe, ne descurcăm foarte greu”

Producătorii și comercianții sunt dezamăgiți de situație. Mulți dintre ei nu reușesc să-și vândă marfa și sunt de părere că nu va exista o schimbare în următorii ani.

Nu este vânzare, nu e lume. Așa este aproape în fiecare zi. Acestea trebuiau să se cumpere: usturoi, ceapă, spanac, salata. Acestea trebuiau să se vândă, dar nu se vând. Ne chinuim aici, foarte greu ne descurcăm. Tarabele sunt scumpe, în ce investim, e scump. Le cumpărăm scumpe și aici se vrea să le dăm pe nimic. Toate sunt făcute în solar. E folia, picurarea, curentul. Ne descurcăm foarte greu”, a spus un comerciant.

„La noi, la mere, este puțin mai bine. S-au vândut, cât de cât, cu orice preț, dar în comparație cu cheltuielile… noi suntem falimentari. Cu fructele de vară este altceva, dar cele de iarnă, nu. Mărul nu este ceva pe val”, a spus un alt comerciant.

„Prunele uscate se vând acum. Unii oameni țin post și mănâncă prune uscate în loc de altceva. Mă descurc cât de cât. În comparație cu anul trecut, este mai slab, din ce în ce mai slab. Ale noastre dau în jos și prețurile lor urcă. Înspre rău vom merge, înspre bine, nu. Înspre bine nu, pentru că nu ne ajută țara. Țara noastră se împrumută”, a adăugat un alt comerciant.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV| Piața Amzei nu este nici după doi ani hubul cultural promis de Clotilde Armand, ci un loc în paragină. „Exemplu de delăsare și incompetență”

EXCLUSIV VIDEO | Cișmigiu și Herăstrău, mândria Bucureștiului, exemple de ”așa nu” printre parcurile Capitalei. ”Erau o frumusețe, acum este dezastru”

EXCLUSIV VIDEO | Cum au dispărut zeci de copaci din zona retrocedată a Parcului IOR. Doi ani de defrișări ilegale, pârjoliri și otrăviri de arbori. ”Înainte era verde, frumos, acum este totul uscat”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A găsit o cameră ascunsă în casa străbunicii. Ireal ce a descoperit înăuntru
FOTO. Imaginile momentului cu Mădălina Ghenea! Ce a făcut în loja iubitului bulgar, alături de...
Crima șocantă din București: Cadavrul din canapea este al unei fetițe de 12 ani. Mama...
Alimentul care face rău ficatului şi pe care îl consumi zi de zi. TOP 20...
Un şofer a încercat să fenteze coloana la graniţa cu Bulgaria. "Ia-o înapoi! Crezi că...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
Noul VOLKSWAGEN s-a dat ca PÂINEA CALDĂ. Sold out în 8 minute
Calendar ortodox 6 iunie 2023. Ce sfânt este sărbătorit astăzi, în marțea după Rusalii:
„Este ca un vierme de care nu scapi niciodată” Boala cu care Adrian Despot se...
BANCUL ZILEI. Vine Bulă acasă, iar Bubulina îl cercetează atent. Culmea, niciun fir de păr...
Baraj imens pe râul Nipro, lângă Herson, aruncat în aer. Rusia şi Ucraina se acuză...
Primele declarații ale lui Șerban Copoț și ale magicianului Robert Tudor, după bătaia de la...
Supa MINUNE care PREVINE DIABETUL! INGREDIENTUL vedetă este chiar...
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
ADIO, Volodimir ZELENSKI! Preşedintele Ucrainei a fost...
Criza imobiliară se adâncește. Costurile de credit se ridică la cel mai înalt nivel. Nesiguranța...
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Ce se întâmplă cu familia Vulpiței și a lui Viorel Stegaru. Zvonurile care circulă prin...