EXCLUSIV FOTO ȘI VIDEO | Noul manager al Spitalului Colentina și-a preluat mandatul. Cine este Andrei Cosmin David, omul pus de viceprimarul Horia Tomescu în locul medicului Victor Cauni

Publicat: 22/06/2022, 21:00

Noul manager interimar al Spitalului Colentina, Andrei Cosmin David, pus de viceprimarului Capitalei, Horia Tomescu, în locul medicului Victor Cauni, a mers miercuri să își preia funcția, pe care ar urma să o ocupe cel mult șase luni.

Andrei Cosmin David a ajuns la spital, în mașină cu șofer, cu câteva minute înainte de ora 15:00 și a fost întâmpinat de o reprezentantă a Spitalului Colentina. După aproximativ 40 de minute, Andrei Cosmin David a plecat din spitalul pe care de acum trebuie să îl gestioneze.

Din informațiile Gândul, înainte de sosirea lui Andrei Cosmin David, la spital a ajuns și fostul manager Victor Cauni, el fiind încurajat de la intrare de colegi.

Andrei Cosmin David va primi lunar peste 18.000 de lei, suma fiind menționată în adresa Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) prin care este anunțată numirea lui ca interimar la conducerea Spitalului Colentina.

Noul manager al Spitalului Colentina a fost cinci luni la conducerea Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, iar anterior a fost director la Unitatea de Evaluare și Acreditare a Spitalelor din cadrul ANMCS. Acestea sunt singurele informații oficiale despre experiența profesională a lui Andrei Cosmin David, pe site-ul ANMCS nefiind un CV al acestuia, ci doar declarații de avere și de interese.

Traseul numirii

Zilele trecute, în presă au apărut informații conform cărora se intenționează aducerea unui nou manager care să gestioneze banii accesați pentru proiectele de dezvoltare a unității sanitare. Conform declarațiilor publice, managerul a fost dat afară, luni, de majoritatea PNL – USR din București, iar primarul Nicușor Dan ar vrea să numească în locul lui un om al său.

Surse Gândul spun că în spatele deciziei ar fi Nic Voiculescu, cel mai mare lobbyist din industria farma – unchiul fostului ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu – care s-ar afla în spatele comisiei de evaluare.

„Marea mizerie PNL-USR de la București. Astăzi (luni – n.r.), unul dintre cei mai performanți manageri de spital din București, dr Victor Cauni a fost dat afară de majoritatea PNL-USR de la București. Faptul că dr. Cauni s-a „încăpățânat” să se deschidă spitalul în pandemie să poată fi tratați și bolnavii cronici, pot să va spun, cu mâna pe inima, pentru că îl cunosc personal și știu cât s-a zbătut pentru spitalul Colentina, că este un manager cum rar am întâlnit”, scria, luni, pe Facebook senatorul PSD Daniel Zamfir.

Dr. Victor Cauni, fost șef al secției de Urologie al spitalului Colentina, a devenit manager al unității spitalicești, după demisia lui Remus Mihalcea – pentru  deveni deputat PSD de Argeș, în decembrie 2020, potrivit Antena 3.

Andrei Cosmin David a fost director general și a exercitat funcția de președinte, cu rang de secretar de stat al Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, până la numirea conducătorului instituției, în condițiile legii, printr-o decizie a premierului Florin Cîțu, din 8 octombrie 2021 . Până la data numirii, Andrei Cosmin David fusese director la Unitatea de Evaluare şi Acreditare a Spitalelor din cadrul ANMCS.

Director General al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București este în prezent Cristian Plută. Fost director adjunct, al a vent în funcție după ce directorul general anterior, Vasile Apostol, a demisionat din funcție, acuzând presiunile politice pe axa Vlad Voiculescu-Horia Tomescu, cu sprijinul USR, ca să evite punerea în pericol a votării bugetului Primăriei Municipiului București pe anul 2022.

Reprezentanții Partidului Social Democrat în Consiliul General al Municipiului București consideră această mișcare o „epurare politică” a administrației actuale. „Nicușor Dan (USR) se răzbună pe medici pentru că nu a fost invitat la vizita președintelui Iohannis la spitalul Colentina, de Ziua internațională a Asistentului medical. Primarul Nicușor Dan, sprijinit de USR, a început epurările politice în spitalele administrate de Primăria Capitalei. Prima victimă este medicul Victor Cauni, manager interimar la spitalul Colentina, unul dintre cei mai căutați urologi din România, recunoscut în multe țări europene pentru performanțele sale medicale”, au transmis consilierii generali PSD, într-o postare pe Facebook.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult