Tătaru: „După estimările noastre ar trebui să ne așezăm într-un platou”. Ce spune ministrul Sănătății despre prelungirea stării de alertă

Redactor:
Madalina Prundea
Tătaru: „După estimările noastre ar trebui să ne așezăm într-un platou”. Ce spune ministrul Sănătății despre prelungirea stării de alertă
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru / FOTO: Mediafax, Andreea Alexandru

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a afirmat, marți, că, potrivit estimărilor, numărul de noi cazuri de infecții cu COVID-19 ar trebui să nu mai înregistreze creșteri abrupte în perioada următoare, dar, în acest sens, a reluat apelul adresat populației să repecte măsurile de protecție sanitară și de distanțare fizică. În plus, Tătaru consideră că prelungirea stării de alertă este necesară.

„Sper să rămânem în jur de 1.200 (cazuri noi confirmate – n.r.), după estimările noastre ar trebui să ne așezăm într-un platou, chiar dacă vor mai fi acei dinți de fierăstrău pe care i-am mai trăit în luna mai, al platoului, înainte de a începe căderea. Dar să nu ne lăsăm în această bază, regula este respectarea precauțiilor. În măsura în care nu vom avea o transmitere acentuată, atunci va începe să scadă și numărul de cazuri”, a spus Nelu Tătaru, într-o intervenție în platoul Libertatea.

„Nu se tranșează în spital această pandemie”

Până luni, 10 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 62.547 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).  30.311 pacienți au fost declarați vindecați și 6.497 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare. În urma testelor efectuate la nivel național, care au fost puține, față de ultima raportare, au fost înregistrate 779 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

„Am spus-o și o repet: nu se tranșează în spital această pandemie. În spital tratăm efectele acestei pandemii, în condițiile în care nu respectăm regulile și, în faza de pre-spital,vom avea cazuri multe, tocmai de la o transmitere în comunitate accentuată, atunci vom ajunge și la o colmatare a spitalelor”, a afirmat ministrul Sănătății, care a detaliat rezultatul verificărilor privind numărul de paturi disponibile pentru pacienții COVID-19 din țară.

Capacitea sistemului: 1.030 de paturi ATI ventilate

„Avem în acest moment, după ultimele reașezări de spitale, precum spitale modulare, în jur de 1.030 de paturi de terapie intensivă ventilate, plecăm de la 840 de paturi ventilate și sunt în acest moment sub 500 ocupate. Dar din acești 476, în jur de 150 sunt cei ventilați mecanic invaziv. Rămâne la decizia medicului curant, a celui din terapie intensivă, ca să aleagă și momentul, și terapia cea mai bună a celor din terapie intensivă. Dar eu am încredere în corpul medical și vom trece și peste acest moment”, a declarat Nelu Tătaru, la Libertatea.

Potrivit lui Nelu Tătaru, sunt în continuare 17 județe care prezintă un trend ascendent al numărului de cazuri: 7 din Transilvania, 7 și Munteniași 3 din Moldova.

„Considerăm necesară prelungirea stării de alertă”

„Să ne obișnuim să trăim cu acest virus, chiar dacă va fi într-o transmitere subliminală o perioadă mai lungă. Ține doar de noi cum îl gestionăm”, a conchis Nelu Tătaru.

În ceea ce privește începererea anului școlar, Nelu Tătaru a reluat mesajul conform căruia autoritățile au intenția ca elevii să se întoarcă la școală în mod normal.

În ceea ce privește măsura stării de alertă, care expiră în această săptămână, Nelu Tătaru a declarat: „În acest context, propunerea mea ca ministru al Sănătății și a INSP-ului este de a prelungi. Rămâne ca CNSU, cu domnul prim ministru Orban să decidă dacă da sau nu prelungim această stare de alertă, noi considerăm necesară în acest moment, încă 30 de zile”.

Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
FOTO. Cum arată acum fosta soţie a lui Mădălin Ionescu! Îşi înnebuneşte admiratorii cu imagini...
Ce fac polonezele în dormitor și cum reușesc să țină bărbații lângă ele. Tactica lor...
Mircea Radu implicat într-un SCANDAL DE PROPORȚII! Acuzații extrem de grave
Mama lui Gigi Becali s-a infectat cu coronavirus! Ce a făcut patronul lui FCSB, după...
Chinezii, un nou pericol pentru omenire! Construcțiile care ne pot distruge planeta
Ţară care anunţă oficial că se confruntă cu al treilea val al pandemiei de coronavirus:...
Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
Ce fac polonezele în dormitor și cum reușesc să țină bărbații lângă ele. Tactica lor...
Supriză de PROPORȚII după ce a fost reconstruită fața unui CĂLUGĂR medieval. „Seamănă mult prea...
EXCLUSIV: Ce i se întâmplă acum primarului PNL, după ce și-a filmat fiica dezbrăcată, în...
Cum își tratează Vulpița copilul, acum că a ajuns acasă. TOTUL E IEȘIT LA IVEALĂ
Prima țară lovită de al treilea val al pandemiei de coronavirus. "Va fi o catastrofă"
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide