VIDEO | „Grupa mică în acțiune”. Imagini foarte rare cu șase pui de lup, la plimbare cu părinții, în Parcul Național Semenic

Publicat: 17/08/2022, 17:03
Actualizat: 17/08/2022, 17:06

Reprezentanții Romsilva au publicat, miercuri, pe contul de Facebook, o înregistrare video în care a fost surprinsă, ceea ce se întâmplă foarte rar, o familie cu șase noi membri.

Șase pui de lup, împreună cu doi lupi adulți, părinții lor, au fost surprinși în timp ce se plimbau de o cameră de monitorizare a faunei într-o pădure din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, astfel de imagini fiind unele foarte rare, captate cu multă greutate, au transmis reprezentanții Romsilva.

Potrivit specialiștilor, femelele au mai mulți pui, pe care îi îngrijește și apără cu devotament. În primele săptămâni, lupoaicele nu părăsesc vizuina, amenajată cu multă grijă, hrana fiind asigurată de perechea sa și alți lupi din haită. După câteva săptămâni de alăptare, puii sunt hrăniți tot de părinți, cu hrană semidigerată, iar aceștia rămân alături de părinți mai mulți ani.

Lupii trăiesc în haită, formată în general din perechea conducătoare, masculul și femela alfa, precum și puii lor de până la trei ani. În fiecare haită există o ordine respectată, limbajul corpului exprimând poziția lupului în haită.

Lupul (Canis lupus), cea mai mare specie din familia Canidae, este un carnivor care trăiește în haită și are un rol important în menținerea echilibrului #ecologic și menținerea unor ecosisteme natural sănătoase.

Romsilva – Parcul Național Semenic- Cheile Carașului, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, este situat în sud-vestul țării și are o suprafață de 36.052 hectare. Aici există opt rezervații naturale, în zone de conservare specială, strict protejate, și numeroase obiective și trasee turistice.

Lupii sunt protejați de lege

România are una dintre cele mai dezvoltate populații de lup din Uniunea Europeană, scriu oficialii Romsilva.

Potrivit organizației WWF, lupul (Canis lupus) este un cosmopolit al lumii animalelor: specia a avut în trecut cea mai largă răspândire a vreunui mamifer pe glob. Lupul reprezintă o specie cheie, care joacă un rol esențial în reglarea structurii ecosistemului. În ciuda importanței lor, lupii au fost exterminați din majoritatea regiunilor europene în ultimele două secole, ajungând la un număr minim la mijlocul secolului XX.

În România, populația de lup nu a dispărut niciodată, datorită protecției înalte oferite de Munții Carpați. Din cele mai vechi timpuri, lupul a reprezentat un simbol al inteligenței și rezistenței, numeroase tradiții și obiceiuri românești fiind legate de conviețuirea alături de acest carnivor impresionant. Datele oficiale indică o populație stabilă, de 2.500 până la 2.900 de lupi, răspândiți în zone de dealuri înalte și munți de joasă altitudine, pe tot cuprinsul lanțului carpatic. Densitatea medie pe teritoriul României este de 1,95 lupi la 100 km pătrați.

În ciuda unei populații destul de mari de care se bucură România, specia este amenințată de invadarea habitatului, de defrișările și lucrările de infrastructură care fragmentează pădurile, de braconaj, de prezența câinilor maidanezi în habitatele naturale.

Pe teritoriul UE, inclusiv în România, lupii sunt protejați de Directiva Habitate, care îi include pe lista speciilor de animale protejate care nu pot fi vânate în scop de agrement. În România, lupii pot fi „recoltați” în baza ordinelor de derogare emise de Ministerul Mediului, doar în cazul în care anumite exemplare au atacat sau constituie un pericol iminent pentru animalele de fermă, arată WWF.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult