Leila Bolat
20.04.2014
Sport & Mișcare

A murit Rubin Carter, boxerul care a stat 20 de ani în închisoare nevinovat

A murit Rubin Carter, boxerul care a stat 20 de ani în închisoare nevinovat
Fostul pugilist Rubin "Hurricane" Carter, care a petrecut aproape 20 de ani în închisoare nevinovat, fiind acuzat de uciderea a trei persoane, a încetat din viață, duminică, la Toronto, a anunțat o asociație pe care a condus-o fostul sportiv, informează AFP.

Bob Dylan a compus un cântec numit „Hurricane” despre viața lui Carter, devenit un simbol al nedreptății. Viața lui Carter a fost transpusă și pe marile ecrane, într-un film din 1999 cu Denzel Washington în rolul principal.

„Odihnește-te în pace Rubin, lupta ta s-a terminat, dar nu va fi uitată”, a notat, pe site-ul său, Asociația de Apărare a Victimelor Erorilor Judiciare (AIDWYC), care l-a avut pe „Hurricane” Carter ca director executiv în perioada 1993-2005.

Deși a negat acuzațiile la adresa sa, sportivul de culoare Rubin Carter a fost condamnat de două ori, în 1967 și 1976 pentru uciderea a trei persoane albe într-un bar din New Jersey, în 1966. Un juriu din care nu a făcut parte nicio persoană de culoare a pronunțat pedeapsa în cazul său și a altui acuzat, John Artis. Acesta din urmă a fost alături de Carter până la final și a declarat pentru presa internațională că fostul pugilist, care suferea de cancer la prostată, a murit la vârsta de 76 de ani, în locuința sa din Toronto.

Carter a fost eliberat din închisoare în 1985, la peste 19 ani de la încarcerare, când un judecător federal a anulat a doua condamnare ca fiind bazată pe rasism. „Hurricane” Carter și-a încheiat cariera sportivă în momentul în care a fost arestat.

Inchide