Alergatul în picioarele goale, ultima modă în materie de jogging

Alergatul în picioarele goale,  ultima modă în materie de jogging
Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 30/04/2012, 06:11

Zeci, dacă nu sute de milioane de oameni din întreaga lumealeargă în fiecare zi pentru a-și menține condiția fizică.Jogging-ul este unul dintre cele mai populare sporturi din întreagalume, iar cei care îl practică au încercat de-a lungul timpului săexperimenteze diverse variante. Una dintre acestea, cu beneficiievidente pentru sportivi, este alergatul în „picioarele goale”.

Deși nu este popularizat, pentru că producătorii de echipamentsportiv nu au nici un interes să promoveze un sport în care nu ainevoie de pantofi, alergatul desculț a prins pentru că este foartesănătos. „Studiile efectuate pe tribul de indieni Tarahumara dinMexic, care aleargă zilnic zeci de kilometri în picioarele goalesau încălțați cu niște sandale făcute dintr-o piele foarte subțire,au demonstrat că aceștia sunt mult mai sănătoși decât majoritateaomenirii”, explică în cartea lui „Născuți pentru a alerga: un tribascuns, superatleți și o cursă cum lumea n-a văzut niciodată”,autorul american Christopher McDougall. Acesta a studiatîndeaproape tribul mai sus menționat și a observat că rezistențalor la alergare este incredibilă, că pot alerga și de două oridistanța unui maraton într-o zi iar mușchii picioarelor erau foartedezvoltați.

Interesant este că această modă, a alergatului desculț, a fostdeterminată de un alt studiu care a stabilit că pantofii de sportmoderni, cei cu perne de aer sau cu crampoane, provoacă mariprobleme de sănătate. Adepții alergatului desculț susțin căpantofii de sport le provocau dureri de genunchi, dureri de gambe în special pentru alergătorii încercau să-și adapteze ritmul înfuncție de pantofi și nu de terenul pe care alergau. Pentru căpantofii absorb șocurile alergătorii au tendința de a lovi mai taresolul, pentru a simți terenul, de unde și problemele medicale. Însituația în care alergi desculț aceste probleme dispar.

Dar alergatul desculț nu este pentru oricine. Astfel, el estestrict interzis diabeticilor care au probleme cu circulațiasângelui. Dar, pentru cei care se decid să alerge în picioarelegoale, există o serie de avantaje.
În primul rând, veți alerga mai ușor, aproape pe vârfurilepicioarelor, ceea ce vă va permite să alergați în multe zone, chiarși pe teren accidentat.

Pentru a vă reobișnui cu senzația de picior gol, înainte de aalerga trebuie să mergeți în picioarele goale câteva zile, apoiîncepeți să alergați ușor până în momentul în care vă veți simțicapabili să alergați cu viteză.
Pentru cei care se tem să nu se accidenteze, să se zgârie sau să semurdărească, sunt câteva firme care produc, deja, pantofi sportcare îți dau senzația că alergi desculț. Au o talpă foarte subțire,care nu alterează contactul cu solul și au degete în vârf, pentru ase mula perfect pe picior.

Atleți care și-au câștigat celebritatea alergânddesculți

Conceptul acesta, atât de la modă în America, nu este deloc nou.Istoria sportului profesionist este plină de exemple de atleți careau cunoscut gloria alergând în picioarele goale. În 1960, spreexemplu, etiopianul Abebe Bikila a câștigat maratonul olimpicalergând desculț.

În 1984, Zola Budd din Africa de Sud a stabilit un nou recordmondial la 5.000 de metri într-o cursă în care a alergatdesculț.
Interesant este că aceste perfor-manțe au fost reușite într-operioadă de „boom” al reclamelor la echipament sportiv când toatefirmele mari se băteau pe atleții de top.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cine sunt viitorii socri ai lui Laurențiu Reghecampf! Toate detaliile despre familie și cum au...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza politică de la Bucureşti: condiţiile puse de PSD pentru a susţine Guvernul Ciucă
5 mașini de care să FUGI
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Prima țară din Europa care legalizează cultivarea și consumul de canabis
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
ORA de IARNĂ 2021 aduce un PERICOL imens pentru români în plin val de coronavirus
BĂTAIE în TRAFIC! CINCI bărbați au fost REȚINUȚI
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Restricția ȘOC despre care nu vorbește NIMENI. Intră în vigoare de luni. Ce va fi...
NENOROCIREA CUMPLITĂ care zguduie întreaga lume. Nici România nu va scăpa. Situația pare scăpată de...
Andreea Esca a trăit rușinea vieții. Nu i-a venit să creadă când s-a aflat adevărul....
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021