„Americanul” Dragoș Agache, argint pentru natația românească

Redactor:
Adrian Macarie
„Americanul” Dragoș Agache, argint pentru natația românească
România și-a propus ca la Campionatele Europene de natație de la Budapesta să câștige o medalie. Obiectivul a fost realizat în penultima zi a competiției, când Dragoș Agache a reușit să se claseze al doilea în proba de 50 m bras.

România și-a propus ca la Campionatele Europene de natație de laBudapesta să câștige o medalie. Obiectivul a fost realizat înpenultima zi a competiției, când Dragoș Agache a reușit să seclaseze al doilea în proba de 50 m bras. Argint pentru România șicel mai bun rezultat al unui înotător român în această probă.Rezultatul compatriotului nostru nu este foarte surprinzător,pentru că Agache este un înotător valoros, chiar dacă puțină lumeștie cine este. Iar motivul este unul simplu: Dragoș, la fel caalți sportivi de valoare ai României, s-a antrenat mai mult printrestrăini.

Din 2004 până în 2009 el a fost în SUA, unde a avut o bursă laUniversitatea din Iowa, și chiar dacă viața nu a fost ușoară pentruel, experiența americană îi va fi de mare folos. „La început mi-afost greu. În România se înota în metri, acolo în yarzi, dar mi-auprins foarte bine cei patru ani petrecuți la Universitatea dinIowa, pentru că, dacă aș mai fi rămas în Constanța, m-aș fi lăsat.Am plecat cu bursă și mă trezeam la 5 dimineața pentru a duce labun sfârșit și studiile, și antrenamentele.

Un an și jumătate chiar am și muncit în interiorul facultății,la depozitul de cărți și de echipament sportiv, și din când în cândmai jucam și rolul de șofer. Nu m-a tentat niciodată să rămânacolo”, a spus Agache, pentru Prosport, revenirea în țară fiindprivită cu indulgență de noul vicecampion european: „În StateleUnite, universitatea beneficia de un singur bazin, dar niciodată nuputeam spune că apa nu e curată. În România, de multe ori nici nuse vede fundul piscinei”. Dragoș Agache nu este singurul român carea obținut rezultate după ce s-a antrenat printre străini, CameliaPotec fiind și ea un bun exemplu în acest sens. De aproape trei aniea se antrenează în Franța, cu Phillippe Lucas, cel care, practic,a reinventat-o ca sportivă.

„Distanța față de casă și de cei dragi este marea mea problemăîn acest moment, în niciun caz nu este vorba că nu mai fac față laefort. Este al treilea an de când sunt în Franța, iar când faciefort fizic, nu poți să mai ieși prea mult, să te distrezi sau săfaci și alte lucruri pe lângă. Nu poți să mergi acasă să teodihnești. Din acest punct de vedere mi-a fost foarte greu în acestan și de aceea mă voi gândi, nu o dată sau de două ori, ci de cinciori, dacă mai pot să mai continui încă doi ani. În momentul defață, pot să spun că 99 la sută nu cred că mai fac față să staudeparte de casă, dar probabil că după două, trei luni de refacereși de liniște, voi gândi altfel și decizia se poate schimba”, aexplicat Camelia, care, după ce a fost foarte aproape de podium încursele de la Europenele de la Budapesta, ar putea fi tentată sămai continue până la Olimpiadă pentru a-și demonstra valoarea.

Maratonistele se pregătesc peste Ocean

La Jocurile Olimpice de la Beijing, atletismul românesc acâștigat o medalie de aur la maraton, în proba feminină, grațieConstantinei Diță. Sportiva din România nu s-a pregătit, însă, înțară, pentru această competiție. În SUA, pe lângă condițiile multsuperioare, are parte și de liniște.

Una dintre puținele ei încercări de a se antrena în București,la marginea orașului, s-a soldat cu un eșec. Pe când se antrenalângă Izvorani, a fost lovită cu o cutie de bere de niște românicare ieșiseră la grătare. Din acest motiv ea preferă să seantreneze în Statele Unite. Lidia Șimon, și ea o valoroasămaratonistă, campioană mondială în această probă, preferă, larându-i, să se antreneze în SUA, apreciind că doar acolo areliniștea necesară pentru a se putea pregăti pentru competiții șirespect din partea oamenilor care o văd antrenându-se.

Inchide