Adrian Petculescu
08.10.2015
Sport & Mișcare

Blatter și Platini, suspendați 90 de zile de Comisia de Etică a FIFA

Blatter și Platini, suspendați 90 de zile de Comisia de Etică a FIFA
Președintele FIFA, Joseph Blatter, vicepreședintele Michel Platini, care îndeplinește și funcția de președinte al UEFA și secretarul general Jerome Valcke au fost suspendați pentru 90 de zile de Comisia de Etică a forului fotbalistic internațional, informează BBC.

Perioada de suspendare a celor trei începe imediat și se referă la orice activitate națională și internațională legată de fotbal, putând fi extinsă cu 45 de zile.

Totodată, fostul vicepreședinte al FIFA Chung Mong-joon a fost suspendat șase ani și amendat cu 100.000 de franci elvețieni (91.500 de euro), pentru activități care au încălcat Codul de Etică al forului, legate de atribuirea organizării edițiilor Cupei Mondiale din 2018 (Rusia) și 2022 (Qatar).

„Baza acestor sancțiuni o reprezintă investigațiile camerei de specialitate a Comisiei de Etică”, se arată într-un comunicat al comisiei.

Blatter, Valcke și Platini sunt cercetați de Comisa de Etică a FIFA pentru fapte de corupție.

În urmă cu două săptămâni, Ministerul de Justiție din Elveția a deschis o procedură penală împotriva președintelui FIFA, Joseph Blatter, acesta fiind acuzat de „gestiune frauduloasă” și „abuz de încredere.

Blatter este suspectat că a efectuat o „plată neloială” de două milioane de franci elvețieni în favoarea lui Michel Platini, președintele UEFA, care are deocamdată calitatea de martor în acest dosar. Această plată s-a făcut în 2011, în prejudiciul FIFA, pentru servicii prestate de Platini între 1999 și 2002.

Vlacke era deja în stare de suspendare de mai mult timp, fiind bănuit de implicare într-o rețea de vânzare ilegală a biletelor la Cupa Mondială.

Inchide