Burleanu îi acuză pe Mircea Sandu și Ionuț Lupescu că au prejudiciat FRF cu un milion de euro. Cum funcționau afacerile „Visit”, „Carpatin” sau „Millenium”

Redactor:
Denis Șchiopu
Burleanu îi acuză pe Mircea Sandu și Ionuț Lupescu că au prejudiciat FRF cu un milion de euro. Cum funcționau afacerile „Visit”, „Carpatin” sau „Millenium”
Mai multe pe gandul.info

Lupescu, unul dintre candidații la alegerile care vor avea loc pe 18 aprilie pentru președinția FRF, a ocupat funcția de director general în cadrul forului între 2005 și 2011, perioadă în care președinte era Mircea Sandu. Actulalul șef de la „Casa Fotbalului” îi acuză acum pe cei doi că au folosit firme deținute de Sandu pentru a spăla bani. Răzvan Burleanu pretinde că FRF a făcut plăți de aproape un milion de euro către acele firme.

„Înainte de 2005, pe toată perioada în care Ionuț Lupescu a fost Director General FRF, dar și după 2011, a fost racordată la FRF o firmă care a prestat multiple servicii către FRF. Este vorba de VISIT SRL. Facturile sunt formulate vag, de tipul «servicii cazare» sau «bilete avion», fără informații punctuale, fără cantități, dar cu toate acestea erau acceptate la plată. Cum să nu fi fost dacă acționarii VISIT SRL erau chiar președintele Mircea Sandu și fiul său, Dan Mircea Sandu? Cum să nu fi fost când firma lui Mircea Sandu factura fix biletele de avion pentru… președintele Mircea Sandu. Alături de ei, Marian Albu, trezorierul FRF, și fiul său, Adrian Albu. Unde mai pui că la VISIT SRL lucra și nepoata Nașului, Andreea Sandu?

VISIT SRL, cu Albu senior și junior acționari, avea contracte cu FRF. Avea și cu Loteria Română, unde Albu junior era director de marketing. FRF avea fondurile la Banca Internațională a Religiilor. Unde, trezorier, era Albu senior. Ce lume mică, nu-i așa?”, a notat Răzvan Burleanu, pe blogul său.

Burleanu aduce în discuție și firma Carpatin: „Ca să completeze tabloul «turistic», Mircea Sandu și Marian Albu dețineau, alături de Ștefan Chițu, membru al Comitetului Executiv FRF la acea vreme, complexul hotelier Muntenia din Câmpina, prin firma Carpatin la care erau acționari. Loturile naționale, în special cele de fotbal feminin, nu au avut cum să rateze acest hotel, la fel cum multe alte evenimente federale trebuiau găzduite musai la Câmpina. Cine își imaginează că exista vreun beneficiu la nivel de reduceri e naiv… Prețurile erau mult peste cele ale pieței la acel moment!”.

O altă firmă menționată de Răzvan Burleanu este Millenium, unde acționari erau fiica lui Mircea Sandu, Raluca, și soțul ei Ziv Tetelman. „Cea mai prolifică firmă în raport cu FRF din categoria acestor companii născute să sifoneze banii fotbalului spre buzunarele Nașului și ale privilegiaților se leagă de numele Milenium. Fie că vorbim de Milenium Clading, Milenium Clima sau Milenium Food & Beverages, la nivelul acționariatului îi găsim pe Raluca Sandu, pe Ziv Tetelman (soțul său), sau pe ambii”, scrie Burleanu.

„Dar cum întorcea Nașu banii acasă prin complexul Millenium? 1. Prin servicii de catering și restaurant facturate de FRF, inclusiv la meciurile echipei naționale, la prețuri uneori triple față de costurile de astăzi. 2. Prin servicii de proiectare, cum a fost cazul la Centrul de Fotbal Buftea. 3. Prin servicii de execuție, după ce o altă firmă din grup finaliza serviciile de proiectare.

Dacă la proiectare sau execuții se mai oboseau să descrie, sumar, pe factură, serviciul oferit, la nivel de catering era suficient „servicii restaurant” sau „organizare eveniment”. Facturile erau oricum aprobate imediat, deși nu există un contract iar facturile nu precizau prețurile!”, a adăugat Burleanu.

Răzvan Burleanu a publicat și două grafice care arată cifrele de afaceri ale firmelor respective, în perioada în care Lupescu și Sandu au lucrat la FRF. Conform acelor grafice, acele firme au încasat cei mai mulți bani în 2008, când România a participat la Campionatul European.

În final, Burleanu îi adresează trei întrebări lui Ionuț Lupescu:

„1. În calitate de director general al FRF la acea vreme, care a fost procedura de achiziție prin care FRF a lucrat cu VISIT SRL, CARPATIN SRL și grupul de firme MILENIUM?
2. Cum explicați că erau acceptate la plată facturile acestor firme, deși nu erau specificate cantități, descrierea serviciilor iar, uneori, nici prețurile?
3. Știați că aceste firme sunt deținute de Mircea Sandu, membri ai familiei lui și alți salariați FRF, având în vedere faptul că ați declarat în 2011 că ați fost și sunteți unul din cei mai loiali colaboratori pe care i-a avut Mircea Sandu?”, a încheiat Răzvan Burleanu.

Inchide