CARTA JOCURILOR OLIMPICE. SOCI 2014: Previziunile privind Jocurile Olimpice. Cine va câștiga cele mai multe medalii

CARTA JOCURILOR OLIMPICE. SOCI 2014: Previziunile privind Jocurile Olimpice. Cine va câștiga cele mai multe medalii
Publicat: 07/02/2014, 20:35

CARTA JOCURILOR OLIMPICE. Sportivii norvegieni vor câștiga cele mai multe medalii la ediția a XXII-a a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci, conform unui studiu realizat de The Wall Street Journal (WSJ), în timp ce PricewaterhouseCoopers (PwC) estimează că delegația SUA va obține cele mai multe trofee.

Norvegia este favorită la câștigarea celor mai multe medalii, atât în clasamentul general, cât și în cel al trofeelor de aur, aceasta este concluzia studiului realizat de publicația americană.

Potrivit previziunilor The Wall Street Journal, norvegienii vor câștiga 33 de medalii, cu una mai mult decât echipa SUA, o țară cu o populație de 65 de ori mai mare.

Cele două națiuni se vor duela și pentru cele mai multe medalii de aur. Totuși, echipele Canadei și Germaniei ar putea apărea și ele în lupta pentru supremația olimpică și nici țara gazdă, Rusia, nu este de exclus, ținând cont că va beneficia de avantajul terenului propriu.

CARTA JOCURILOR OLIMPICE. Înainte de startul competiției de la Soci, Norvegia este liderul clasamentului pe medalii, dar și în cel pentru aur la Jocurile Olimpice de iarnă, cu un total de 306 de medalii, dintre care 107 de aur, 108 de argint și 91 de bronz.

Totuși americanii vor aduce 230 de sportivi, care vor concura în toate cele 15 discipline olimpice, în timp ce Norvegia se va baza pe 134 de reprezentanți la 12 sporturi. Nordicii se vor axa în special pe sporturile nordice, care includ biatlon, schi fond și sărituri cu schiurile.

„Ne concentrăm pe ce putem face mai bine și pe ceea ce ne este mai aproape de inimă”, a spus Gerhard Heiberg, membru în Comitetul Internațional Olimpic și care s-a ocupat de organizarea Jocurilor Olimpice din 1994 de la Lillehammer.

Anul trecut, la campionatele mondiale de schi nordic, Norvegia a câștigat 16 medalii de aur și 30 în total. Dacă va repeta aceste performanțe și la Soci, norvegienii ar putea câștiga clasamentul pe medalii fără să mai participe la patinaj, schi alpin și curling, unde pornesc cu șanse mari la noi trofee.

Sistemul previzional al WSJ, care a fost aproape de ceea ce s-a întâmplat la ultimele două ediții ale Jocurilor Olimpice, ia în considerare informațiile oferite de experți, dar și performanțele sportivilor în competițiile naționale și internaționale.

De exemplu, cele două echipaje de dublu sanie masculin ale Germaniei – Tobias Wendl/Tobias Arlt și Toni Eggert/Sascha Benecken – au câștigat fiecare etapă a Cupei Mondiale din acest sezon. Echipajele germane au terminat pe locurile unu și doi în șase din cele opt curse ale sezonului. Împreună, cele două echipe au 80 la sută șanse să câștige medalia de aur, potrivit celor de la WSJ. În schimb, Austria are doar 20 la sută șanse.

Pe de altă parte, campionul mondial american la schi, Ted Ligety, participă în concursuri mai competitive. El este cel mai tehnic schior, însă nu a urcat pe podium în acest sezon al Cupei Mondiale la Super G, deși este campion mondial en-titre, astfel că șansele lui la medalia de aur sunt evaluate la doar 25 la sută.

CARTA JOCURILOR OLIMPICE. Pentru realizarea clasamentului, s-au realizat peste o mie de simulări. Norvegia a câștigat 471 dintre simulări pentru medaliile de aur, în timp ce SUA s-a impus de 439 de ori. Germania (141), Canada (58) și Rusia (48) au urmat în acest clasament. În clasamentul general pe medalii, Norvegia a câștigat 549 de simulări, comparativ cu cele 369 ale SUA.

Norvegia continuă să beneficieze de găzduirea Jocurilor Olimpice din 1994 de la Lillehammer. Printre favoriții la medalii ai Norvegiei, Martin Sundby, Petter Northug și Therese Johaug (toți de la schi fond) erau copii atunci și au crescut antrenându-se în bazele sportive rămase după JO.

Totuși, Heiberg are un mesaj diferit: „Aveți grijă la ruși. Rușii au mobilizat atât de multe resurse încât vor fi greu de bătut pe teren propriu”, a adăugat Heiberg.

Și nu e departe de adevăr. În 2002 la Salt Lake City, americanii au obținut 10 medalii de aur și 34 în total, după ce la Nagano 1998 au cucerit șase de aur și 13 în total. Canada și-a dublat numărul de medalii de aur la Vancouver, până la 14, față de Torino 2006.

Rușii au la Soci șanse să câștige medalii la 11 sporturi, față de șapte discipline câte au adus trofee la Vancouver, când au fost obținute doar trei medalii de aur și 15 în total.

La rândul său, șeful de delegație al Germaniei, Michael Vesper, speră ca sportivii săi să obțină cel puțin 30 de medalii. „Trebuie să ne descurcăm mai bine la sporturile noi. La snowbord și schi acrobatic pe teren accidentat nu am obținut medalii la Vancouver. Cred că acum putem lua câteva”, a spus Vesper.

Poate că Germania ar trebui să rămână la sporturile care i-au adus medalii în mod tradițional. O strategie pe care norvegienii o aplică foarte bine, concluzionează WSJ.

În schimb, un studiu realizat de compania de consultanță și audit PricewaterhouseCoopers (PwC) prevede că SUA va ocupa primul loc în clasamentul pe medalii, în timp ce Germania, Rusia, Canada, Austria și Norvegia se vor lupta pentru poziția secundă.

„Ca și în cazul Olimpiadei de Vară, avantajul de a concura pe teren propriu poate juca un rol important în împărțirea medaliilor luna aceasta – țara gazdă Rusia urmând probabil să obțină un număr record de medalii. Însă gazdele, împreună cu rivalii Germania, Canada, Austria și Norvegia vor trebui să-și dispute locul secund, fiind mult în urma echipei Statelor Unite. În schimb, România ar produce o mare surpriză dacă ar obține o medalie la Jocurile Olimpice de iarnă. La fel stau lucrurile din păcate și cu încântătoarea echipă jamaicană de bob care nu are șanse la medalii”, se arată în analiza PwC.

Dacă WSJ susține că 25 de națiuni vor obține medalii, PwC estimează că 28 vor reuși această performanță.

Economiștii de la PwC au folosit cu ocazia ediției de la Soci metode econometrice pentru a estima clasamentul probabil pe națiuni în funcție de numărul de medalii obținute. Analiza testează corelația istorică între o serie de indicatori socio-economici și medaliile obținute la Olimpiadele anterioare.

„Această analiză folosește un model Tobit pentru a estima împărțirea medaliilor între cele 28 de țări care au câștigat cel puțin o medalie la ultimele trei Olimpiade de iarnă. Celelalte variabile au fost PIB-ul total, numărul de stațiuni de schi pe cap de locuitor, numărul de medalii din ultimele două Olimpiade de iarnă. S-a ținut cont și de tradiția țărilor în sporturile de iarnă și s-a acordat un bonus pentru țările gazdă”, se arată în analiza citată.

Potrivit previziunilor revistei americane, 25 de țări vor obține medalii, clasamentul fiind următorul:

1. Norvegia – 13 medalii de aur, 33 în total

2. SUA – 13 medalii de aur, 32 în total

3. Germania – 10 medalii de aur, 27 în total

4. Canada – 9 medalii de aur, 30 în total

5. Rusia – 6 medalii de aur, 27 în total

6. Coreea de Sud – 6 medalii de aur, 16 în total

7. Olanda – 6 medalii de aur, 12 în total

8. Austria – 5 medalii de aur, 20 în total

9. Franța – 5 medalii de aur, 13 în total

10. Suedia – 3 medalii de aur, 13 în total

11. Elveția – 3 medalii de aur, 11 în total

12. Japonia – 3 medalii de aur, 10 în total

13. China – 2 medalii de aur, 8 în total

14. Cehia – 2 medalii de aur, 6 în total

15. Australia – 2 medalii de aur, 4 în total

16. Polonia – 2 medalii de aur, 4 în total

17. Finlanda – 1 medalie de aur, 6 în total

18. Italia – 1 medalie de aur, 6 în total

19. Kazahstan – 1 medalie de aur, 3 în total

20. Slovenia – 1 medalie de aur, 3 în total

21. Ucraina – 1 medalie de aur, 3 în total

22. Belarus – 1 medalie de aur, 2 în total

23. Anglia – 1 medalie de aur, 2 în total

24. Letonia – 1 medalie de aur, 2 în total

25. Croația – 0 medalii de aur, 1 în total.

În schimb, PwC estimează că 28 de țări vor obține medalii la Jocurile Olimpice de la Soci:

1. SUA 35 de medalii în total

2. Germania 26 de medalii în total

3. Rusia 25 de medalii în total

4. Canada 23 de medalii în total

5. Austria 22 de medalii în total

6. Norvegia 21 de medalii în total

7. China 15 medalii în total

8. Elveția 10 medalii în total

8. Suedia 10 medalii în total

10. Coreea de Sud 9 medalii în total

10. Franța 9 medalii în total

12. Italia 7 medalii în total

13. Olanda 6 medalii în total

13. Finlanda 6 medalii în total

15. Japonia 5 medalii în total

15. Cehia 5 medalii în total

17. Polonia 4 medalii în total

17. Slovenia 4 medalii în total

19. Slovacia 3 medalii în total

19. Australia 3 medalii în total

21. Croația 2 medalii în total

21. Marea Britanie 2 medalii în total

21. Belarus 2 medalii în total

21. Letonia 2 medalii în total

21. Estonia 2 medalii în total

26. Ucraina 1 medalie în total

26. Kazahstan 1 medalie în total

26. Bulgaria 1 medalie în total.

Află mai multe despre CARTA JOCURILOR OLIMPICE

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
NOILE REGULI la care sunt obligaţi românii în Schengen. Se aplică din 31 martie
Nouă eliminare la Survivor All Stars. Echipa Faimoșilor rămâne din nou fără un membru
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Părinții Andreei Morega au clacat la înmormântarea singurului lor copil. Cei doi abia s-au putut...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
A fost găsită prima așezare Homo sapiens de după părăsirea Africii