Ce exerciții fizice sunt indicate pentru femeile gravide

Ce exerciții fizice sunt indicate pentru femeile gravide
Publicat: 23/04/2012, 19:20
Actualizat: 04/11/2013, 18:01

Evitarea mișcării și mâncatul cât pentru două persoane sunt douăgreșeli pe care multe femei le fac atunci când rămân însărcinate. Ocombinație care este periculoasă atât pentru mamă, care va lua îngreutate mult mai mult decât trebuie, cât și pentru copil, careeste pus în pericol de acest stil nesănătos de viață. În cazul încare sarcina este una normală, mișcarea este chiar indicată șirecomandată de medici.

Dumitru Burtescu este un antrenor de fitness care s-aspecializat în lucrul cu femeile însărcinate. Acesta spune căexercițiile fizice făcute în timpul sarcinii pot ajuta viitoareamamă să nască mai ușor și să își recapete silueta fără eforturimajore după naștere. „Am considerat întotdeauna că femeileînsărcinate au nevoie de un sprijin și că trebuie să învețe să seîngrijească mai bine. Mișcarea în timpul sarcinii este foarteindicată, atât timp cât este făcută corect. La noi, femeileînsărcinate se cam tem să facă mișcare, nu știu de ce. Dar sunt șifemei care cunosc tainele mișcării și vin cu tot dragul”, spuneDumitru Burtescu. „Să încetezi să mai faci exerciții când ai rămasînsărcinată poate fi și un pericol. Dacă tu, ca om, ai o viațăactivă, faci mișcare, faci fitness – foarte mulți oameni facfitness în ziua de azi – dar, dacă în momentul în care ai rămasînsărcinată întrerupi complet mișcarea, nu faci decât să dăunezisarcinii. Plus că apar kilograme în plus. Majoritatea femeilor segândesc că, din momentul în care au rămas însărcinate, mănâncăpentru doi, ceea ce este fals”, mai spune Dumitru Burtescu.

Exerciții scurte, fără sărituri

Exercițiile fizice pot continua și în timpul sarcinii, însă,evident, nu la aceeași intensitate. „Exercițiile diferă totuși defitnessul obișnuit. Aici nu se fac sărituri. Vă dați seama că nu aicum să pui o femeie însărcinată să sară când este gravidă în șaseluni. Mișcările se fac mai mult din poziția culcat. Apoi selucrează foarte mult pentru a le învăța să respire corect, ceea ceeste foarte important. Pe cât posibil le învățăm să nu se mângâiepe burtă, pentru că lucrul acesta nu îi face tocmai binecopilului”, spune antrenorul. Tipul de exerciții diferă și înfuncție de cât de avansată este sarcina. „Până în luna a patra nufacem decât respirație și câteva exerciții scurte. Intervalul nueste mai mare de 15 minute, pentru că nu este indicat să depășeștiaceastă limită. Din trimestrul al doilea intră mișcări pilatesspeciale pentru femei însărcinate și perioada de timp poate ajungepână la 50 de minute”, explică antrenorul.

Exercițiile se fac fie stând pe saltea, fie cu ajutorul uneimingi de fitness. Ele constau în mișcări ondulatorii ale bazinuluisau în aplecări succesive. „Le monitorizăm ritmul cardiac lafiecare două minute, pentru a ne asigura că nu obosesc prea tare”,spune antrenorul, adăugând că exercițiile fizice, dar și cele derespirație le ajută pe femei să nască cu mai puțin efort. „Mareamajoritate a femeilor nu știu să respire corect. Se forțează foartemult în timpul nașterii ceea ce poate duce la spargerea vaselorcapilare, la un efort mult mai mare pe care altfel l-ar puteaevita”, spune Burtescu.

Antrenorul lucrează cu aceste femei și după naștere. „Dacă mamaa născut natural, poate reveni în sala de antrenament după o lunăși jumătate. Dacă este o naștere prin cezariană, atunci recuperareava începe după șase luni”. Programul de după naștere are ca scopînlăturarea kilogramelor în plus. Burtescu spune însă că, dacă ofemeie face mișcare și în timpul sarcinii, greutatea nu va fi oproblemă. „Odată ce faci fitness în timpul sarcinii, nici nu maiiei în greutate. Ai și pe cineva care te ajută și îți explică cumcă mâncatul acesta excesiv este foarte nesănătos”.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Kira Hagi, prezentatoare de știri! La ce post apare fiica lui Gică Hagi | VIDEO
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Cum să eviți impactul cu un animal care îți apare în fața mașinii. Sfaturile care...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Raed Arafat a răspuns de ce nu este impusă starea de urgență, deși sunt înregistrate...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
VIDEO Dacia ca un MONSTRU bate orice BMW sau Mercedes la viteză. Cum arată bolidul...
Cristian Bîrcă și-a băgat încă o firmă în FALIMENT
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Marea noastră actriță A MURIT... Este doliu uriaș în lumea actorilor români
Bombă totală în televiziune! Este demisia momentului. Renunță la emisiune după 12 ani
Trecerea la ora de iarnă în 2021. Un mare pericol amenință milioane de români
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021