Ce sume vor încasa cluburile din Liga 1 pentru participarea Romaniei la Euro

Redactor:
Iulian Coșulețu
Ce sume vor încasa cluburile din Liga 1 pentru participarea Romaniei la Euro
Potrivit ultimelor informații venite de la UEFA, fiecare club care are jucători în loturile echipelor naționale prezente la turneul final al Campionatului European din Franța va primi o sumă fixă pe zi pentru perioada în care angajații săi se vor afla în cantonament.

Suma stabilită de forul european pentru fiecare jucător este de Calculul banilor se face luând în considerare o perioadă care începe cu două săptămâni înainte de începerea Euro 2016, pe 10 iunie, și se termină la o zi după ieșirea fotbalistului din competiție. Astfel, la un calcul simplu, cluburile din Liga 1 au asigurate în acest moment suma totală de 1.252.800 de euro pentru cei 9 jucători aflați în lotul de 23 al lui Anghel Iordănescu.

Practic, în acest moment, perioada de bonusare asigurată este de 24 de zile: 14 înainte de începutul Euro, plus 10 zile de la primul la ziua de după ultimul meci din grupa A jucat de naționala României. Prezența fiecărui jucător este recompensată astfel cu 139.200 de euro, dar suma va crește dacă România se califică din faza grupelor.

Steaua beneficiază de cei mai mulți bani. Are patru jucători în lot, Pintilii, Stanciu, Chipciu și Adrian Popa. Dacă înmulțim 4 cu 5.800 de euro pe zi și cu 24 de zile rezultă suma de 556.800 de euro, adică 10% din bugetul anual al clubului finanțat de George Becali.

Astra, cu Lung, Găman și Alibec, va beneficia de suma totală de 417.600 de euro. „Banii nu vin imediat, dar i-am luat în calcul la buget. Orice venit pentru noi e bun. Suntem cu ochii pe banii ăștia ca pe butelie”, a declarat pentru ProSport Petre Buduru, președintele Consiliului Director de la Astra.

Dinamo va lua bani doar pentru prezența în lot a lui Steliano Filip, 139.200 de euro, iar Pandurii va beneficia de aceeași sumă pentru că îl are în lot pe Cristian Săpunaru.

Prezența României la Euro 2016 va aduce, însă, o sumă importantă și în bugetul bulgarilor de la Ludogoreț. Cu trei români în lot, Moți, Prepeliță și Keșeru, vecinii de la sud de Dunăre vor primi aceeași sumă ca și Astra, 417.600 de euro.

Cluburile cu cei mai mulți fotbaliști în loturile participantelor la Euro 2016 sunt Tottenham și Juventus (câte 11 internaționali), urmate de Manchester United, Bayern Munchen și Liverpool (câte 10 internaționali).

Inchide