Cupa Mondială 2014: Câte miliarde de dolari intră în conturile FIFA și câte milioane a pierdut Federația Română de Fotbal

Cupa Mondială 2014: Câte miliarde de dolari intră în conturile FIFA și câte milioane a pierdut Federația Română de Fotbal
Publicat: 12/06/2014, 22:28
Actualizat: 27/09/2018, 21:21

Astfel, FIFA așteaptă ca de pe urma Cupei Mondiale de Fotbal Brazilia 2014 să obțină venituri de 4 miliarde de dolari ceea ce va însemna un profit de 2 miliarde de dolari după ce se vor scădea cheltuielile, potrivit americanilor de la Forbes. Care cheltuieli nu sunt deloc mici, „grosul” banilor urmând să meargă către echipele participante.

Câți bani a pierdut FRF

Astfel, dacă România trecea de Grecia la baraj, Federația Română de Fotbal ar fi avut garantat 8 milioane de dolari. Aceasta este suma pe care o primește fiecare națională doar pentru faptul că s-a calificat. Apoi, federațiile mai primesc bani pe care îi virează cluburilor care dau jucători la națională, bani pentru asigurări și bani pentru fiecare fază trecută. Suma totală pe care FIFA o plătește cluburilor este de 578 milioane de dolari, dintre care 35 merg spre campioana mondială.

Dar de unde vin acești bani? Cea mai mare parte a lor, peste 3 miliarde de dolari, din vânzarea drepturilor de televizare, 1,7 miliarde de dolari, și din marketing, 1,35 miliarde de dolari, incluzând aici și contractele de parteneriat semnate cu câțiva giganți ai economiei mondiale: Adidas, Emirates, Sony , Visa, Hyundai și Coca-Cola. Aceștia sunt cei șase parteneri principali ai FIFA care plătesc, în total, 180 de milioane de dolari în fiecare an, alte câteva zeci de milioane plătind cei 8 sponsori ai Cupei Mondiale, printre care se numără McDonald”s, Castrol sau Continental.

Pentru Cupa Mondială din Brazilia FIFA mai are alți 7 sponsori locali iar până la totalul de 4 miliarde de dolari mai vin bani din vânzarea de bilete și din alte drepturi comerciale, cum ar fi cele pentru jocurile video FIFA.

Dar FIFA susține că peste 90% din acești bani se întorc în fotbal, cheltuielile bugetate de forul mondial fiind undeva în jurul a 3,8 miliarde de dolari: pe langă banii pentru federații, cele aproape 600 de milioane de dolari, FIFA investește în programe de dezvoltare a fotbalului în întreaga lume, în organizarea de competiții.

Cel mai scump mondial din istorie

Pentru Brazilia, însă Campionatul Mondial nu are cum să fie un succes financiar. Dimpotrivă. Cei mai conservatori analiști economici spun că Guvernul a cheltuit 11,7 miliarde de dolari pentru organizarea acestei competiții, 4 miliarde costând numai cele 12 noi stadioane. S-a refăcut infrastructura, au fost construite drumuri și căi ferate noi, noi linii de metrou, totul pentru un Mondial de succes.

Din acești bani Brazilia nu va recupera foarte mult. Puțin peste 3 miliarde de dolari va câștiga economia Braziliei de pe urma acestui mondial, și aceasta pe termen scurt, pentru că economiștii nu întrevăd beneficii pe termen lung.

În 2014 sunt așteptați 3,7 milioane de turiști care vin special pentru turneul final, suma medie cheltuită de fiecare dintre ei fiind de aproape 2.500 de dolari. Dintre aceștia, 1,9 milioane vor merge la meciuri, restul de 1,8 milioane urmând să participe la festivitățile legate de

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Nu e o glumă! Câți bani cere Loredana Groza ca să-ți cânte la nuntă
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Celebru milionar, salvat de la moarte, în mod miraculos, de Gigi Becali! `A venit Luțu...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Dacia Logan, în rate, este mașina momentului în ROMÂNIA. Avansul este zero!
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Restricții intră în vigoare de luni: Nunțile, botezurile și alte evenimente private, interzise. Anunțul ministrului...
Nu e o glumă! Câți bani cere Loredana Groza ca să-ți cânte la nuntă
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Autostrada spectaculoasă care va apărea în patru ani în România. Va trece prin munţi şi...
INTERVIU LIVE cu Aurel Mototolea, directorul Muzeului de Istorie! Video
Crimă pe platoul de filmare! E implicat un actor faimos de la Hollywood
Marea noastră actriță A MURIT... Este doliu uriaș în lumea actorilor români
Doliu negru în România! Am pierdut un antrenor de legendă. A murit chiar azi
DOLIU în ROMÂNIA! Milionarul a MURIT cu ZILE, în CHINURI GROAZNICE
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021