Cupa Mondială 2014: Câte miliarde de dolari intră în conturile FIFA și câte milioane a pierdut Federația Română de Fotbal

Cupa Mondială 2014: Câte miliarde de dolari intră în conturile FIFA și câte milioane a pierdut Federația Română de Fotbal
Publicat: 12/06/2014, 22:28
Actualizat: 27/09/2018, 21:21

Astfel, FIFA așteaptă ca de pe urma Cupei Mondiale de Fotbal Brazilia 2014 să obțină venituri de 4 miliarde de dolari ceea ce va însemna un profit de 2 miliarde de dolari după ce se vor scădea cheltuielile, potrivit americanilor de la Forbes. Care cheltuieli nu sunt deloc mici, „grosul” banilor urmând să meargă către echipele participante.

Câți bani a pierdut FRF

Astfel, dacă România trecea de Grecia la baraj, Federația Română de Fotbal ar fi avut garantat 8 milioane de dolari. Aceasta este suma pe care o primește fiecare națională doar pentru faptul că s-a calificat. Apoi, federațiile mai primesc bani pe care îi virează cluburilor care dau jucători la națională, bani pentru asigurări și bani pentru fiecare fază trecută. Suma totală pe care FIFA o plătește cluburilor este de 578 milioane de dolari, dintre care 35 merg spre campioana mondială.

Dar de unde vin acești bani? Cea mai mare parte a lor, peste 3 miliarde de dolari, din vânzarea drepturilor de televizare, 1,7 miliarde de dolari, și din marketing, 1,35 miliarde de dolari, incluzând aici și contractele de parteneriat semnate cu câțiva giganți ai economiei mondiale: Adidas, Emirates, Sony , Visa, Hyundai și Coca-Cola. Aceștia sunt cei șase parteneri principali ai FIFA care plătesc, în total, 180 de milioane de dolari în fiecare an, alte câteva zeci de milioane plătind cei 8 sponsori ai Cupei Mondiale, printre care se numără McDonald”s, Castrol sau Continental.

Pentru Cupa Mondială din Brazilia FIFA mai are alți 7 sponsori locali iar până la totalul de 4 miliarde de dolari mai vin bani din vânzarea de bilete și din alte drepturi comerciale, cum ar fi cele pentru jocurile video FIFA.

Dar FIFA susține că peste 90% din acești bani se întorc în fotbal, cheltuielile bugetate de forul mondial fiind undeva în jurul a 3,8 miliarde de dolari: pe langă banii pentru federații, cele aproape 600 de milioane de dolari, FIFA investește în programe de dezvoltare a fotbalului în întreaga lume, în organizarea de competiții.

Cel mai scump mondial din istorie

Pentru Brazilia, însă Campionatul Mondial nu are cum să fie un succes financiar. Dimpotrivă. Cei mai conservatori analiști economici spun că Guvernul a cheltuit 11,7 miliarde de dolari pentru organizarea acestei competiții, 4 miliarde costând numai cele 12 noi stadioane. S-a refăcut infrastructura, au fost construite drumuri și căi ferate noi, noi linii de metrou, totul pentru un Mondial de succes.

Din acești bani Brazilia nu va recupera foarte mult. Puțin peste 3 miliarde de dolari va câștiga economia Braziliei de pe urma acestui mondial, și aceasta pe termen scurt, pentru că economiștii nu întrevăd beneficii pe termen lung.

În 2014 sunt așteptați 3,7 milioane de turiști care vin special pentru turneul final, suma medie cheltuită de fiecare dintre ei fiind de aproape 2.500 de dolari. Dintre aceștia, 1,9 milioane vor merge la meciuri, restul de 1,8 milioane urmând să participe la festivitățile legate de

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO „Am 61 de ani, dar am corpul unui bărbat de 38”. Dave explică...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Vedeta celebră, diagnosticată cu CANCER la sân. A suferit 4 operații în doar 10 luni
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
S-a dat INTERDICŢIE de la Guvern. A devenit ILEGAL chiar din 2024
Soluția eficientă pentru a elimina buruienile. Rezultate în doar 24 de ore, fără chimicale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Chiar și șefii se tem că Inteligența Artificială le va lua locul de muncă!