• Publicat:
  • Actualizat:
Sport & Mișcare

Deținutul VIP Cristi Borcea lucra 33 DE ZILE PE LUNĂ, deși 5 zile era în permisie. În 4 ani de pușcărie, a fost mai bun decât 300 de pușcăriași la un loc

Cristian Borcea, audiat la DNA pentru favorurile primite în detenție. Sindicaliștii din penitenciare dezvăluie adevărul despre deținutul VIP. Vezi cum reușea Borcea să muncească 33 de zile pe lună, deși 5 zile era cu Valentina

În urma unei sesizări a Federației Sindicatelor din Administrația Natională a Penitenciarelor, DNA i-a întocmit un dosar penal lui Cristian Borcea. Fostul finanțator Dinamo a refuzat să dea declarații la ieșirea din sediul DNA, dar a precizat că a beneficiat de favoruri doar conform legii. În același dosar, au fost audiați și reprezentații Federației, care au depus probe prin care și-au susținut spusele.

Sindicaliștii din penitenciare au sesizat DNA cu privire la posibile fapte de corupție, după ce directorul ANP i-ar fi acordat ilegal lui Cristian Borcea, când era închis, zece permisiuni de ieșire din detenție într-un an, ceea ce arată că el a beneficiat de 54 de zile de permisie. Sesizarea a fost depusă de către aceștia în luna septembrie.

„Deținut-VIP favorizat sub privirile lui Tudorel Toader. Directorul Marian Dobrică i-a aprobat ilegal 10 permisiuni de ieșire din penitenciar într-un singur an. Am cerut Ministrului Justiției să dispună verificarea modului în care au fost acordate, în perioada iunie 2017 – iunie 2018, cele 10 recompense cu permisiunea de ieșire din penitenciar pentru deținutul Cristian Borcea și am sesizat Direcția Națională Anticoupție în legătură cu posibile infracțiuni de abuz, fals și corupție în legătură cu favorizarea acestui deținut-VIP,” a precizat liderul Federației Sindicatelor din Administrația Natională a Penitenciarelor, Sorin Dumitrașcu, printr-un comuicat de presă.

Potrivit lui Dumitrașcu, directorul general Marian Dobrică i-a aprobat lui Cristian Borcea, când se afla în detenție, zece recompense cu permisiunea de ieșire din penitenciar, în perioadele: 18.06 – 21.06.2017, 06.07 – 11.07.2017, 02.08 – 08.08.2017, 14.09 – 19.09.2017, 01.11 – 06.11.2017, 23.12 – 28.12.2017, 11.02 – 17.02.2018, 07.04 – 14.04.2018, 03.05 – 10.05.2018, 21.06 – 26.06.2018, cu încălcarea prevederilor legale în materie.

„Pentru ca aceste recompense să poată să fie acordate, ar fi fost necesare cel puțin 800 de credite conform Deciziei 433/2016. În sistemul penitenciar, acest lucru este practic imposibil. În medie, deținuții care se implică în activități sau care lucrează realizează 60 – 80 de credite într-un an, în funcție de programul individual de educație și intervenție psiho-socială. Pentru a obține aceste credite, Cristian Borcea ar fi trebuit să finalizeze 20 de cursuri de calificare sau 10 semestre la nivel universitar. Participarea la 20 – 60 de programe recreative și de asistență psiho-socială i-ar fi adus de asemenea aceste credite. 800 de credite ar mai fi putut aduce 40 de luni de muncă la un caștig mediu de 5 zile/lună, pentru fiecare dintre aceste zile-câștig acordându-se cate 4 credite conform Deciziei 433/2016″, mai arată Dumitrașcu.

„Pe perioada detenției (martie 2014 – iulie 2018), deținutul Cristian Borcea a fost implicat în 3 dosare penale 6536/2/2008, 375/P/2017 și 806/2/2016, având pe rând calitatea de suspect, învinuit, respectiv inculpat, iar date referitoare la aceasta există la dosarul de penitenciar, acesta fiind citat și prezentat la organele judiciare. Conform evidențelor, deținutul Cristian Borcea a acumulat în cei 4 ani executați 2378 de credite, cam cât ar fi putut acumula 300 de deținuți la un loc. Pe baza acestor credite a beneficiat de 20 de recompense cu suplimentarea drepturilor la pachet și vizită și 17 permisiuni de ieșire din penitenciar (dintre care 10 în ultimele 12 luni calendaristice). Niciun deținut din sistemul penitenciar nu a beneficiat de un asemenea număr de recompense,” afirmă Sorin Dumittrașcu.

Potrivit FSANP, Cristian Borcea s-a aflat de „extrem de multe ori în situația în care lucra necalificat în timp ce făcea cursuri de calificare și se școlariza primar, participând simultan la activități sportive ori dezbateri sau recenzii de carte, deși suferea de nu mai puțin de 12 afecțiuni medicale și a fost clasat ca fiind apt pentru munci ușoare„.

„Suspectăm, deci, un volum imens de înregistrări contradictorii și în fals. Deținutul Borcea Cristian figurează în evidențe cu luni în care ar fi lucrat câte 30 de zile (eg. ian, iunie 2018) și chiar 33 de zile (eg. martie 2018), excluzând celelalte activități pe care cei care i-au acordat creditele pretind că le-ar fi făcut, în condițiile în care în acele luni a avut câte 5 – 7 zile de permisiune de ieșire din penitenciar. De altfel, în ultimele 12 luni, media numărului de zile lucrate este de 28 în condițiile în care aproape în fiecare lună a beneficiat de acele 5 – 7 zile de permisie. În acești 4 ani, deținutul Cristian Borcea a participat pe hârtie la peste 140 de programe și activități educaționale, primind credite pentru participarea la enorm de multe dezbateri, câteva redactări de reviste, ceva recenzii de carte și foarte multe concursuri tematice. Nu a făcut cursuri de calificare, a absolvit în schimb module de școlarizare pentru adulți (geografie și istorie). În medie, ceilalți deținuți participă la 9 – 12 astfel de programe și activități educaționale într-un an, dacă au timp și nefiind la muncă”, mai explică sindicaliștii.

Cristian Borcea este acuzat că a mai scris și două așa-zise lucrări științifice pentru care a primit și zile câștig și credite, una dintre acestea în doar patru zile și că a primit recompensele pentru acestea.

„În mod surprinzător, aplicația de evidență a recompenselor are un mare gol în ceea ce privește corespondența dintre activitățile desfășurate de deținutul Cristian Borcea și creditele primite, sistemul fiind în imposibilitatea de a înregistra automat activități care se suprapun. La ceilalți deținuți nu sunt astfel de probleme, anchetatorii vor trebui să lămurească misterul. Există, așadar, suspiciunea rezonabilă a înregistrării unor activități fictive, lucru de altfel constatat și de către Administrația Națională a Penitenciarelor prin rapoarte de control, precum cel cu numărul 67285/30.12.2015. Astfel, inspectorii ANP au constatat, verificând activitățile educaționale la care a participat şi pentru care a primit credite detinutul Borcea Cristian că „în mod frecvent deținuții predau recenzia sau chestionarul completat deținutului repartizat la activităti educative sau direct coordonatorului de activitate, fără a avea loc activităti de grup la clubul secției. De asemenea, s-a mai constatat că „deși toate aceste activități au fost programate să se desfășoare de luni până vineri, în intervalul orar 07.30-15.30, la aceste activități au participat și au primit credite și detinuti repartizati la deservire, pontați efectiv pentru muncă” precizând că „nu există nicio formă de evidență care să reliefeze prezența deținuților la aceste activități „, a transimis FSANP.

Sindicaliștii spun că aceste lucruri reprezintă doar o mică parte a întregului tablou al favorizării deținutului-VIP Cristian Borcea și speră că organele de anchetă vor putea să își facă de această dată datoria până la capăt, iar „cei vinovați vor plăti, inclusiv cu revocarea beneficiului liberării condiționate dacă va fi cazul”.

Fostul acționar al FC Dinamo, Cristian Borcea, a fost eliberat,în luna iulie, din Penitenciarul Jilava după 4 ani și 4 luni de închisoare, după ce magistrații Tribunalului Ilfov au decis să-i admită cererea de eliberare condiționată.

 

Inchide