• Publicat:
  • Actualizat:
Sport & Mișcare

EXCLUSIV Gândul LIVE. Ionuț Stroe, ministrul Tineretului și Sportului vrea 3 ore de sport în școli. „Niciunde în lume nu sunt atât de mulți copii scutiți medical de la sport ca la noi”

Ionuț Stroe, ministrul interimar al Tineretului și Sportului, invitatul Emmei Zeicescu la ediția Gândul LIVE de vineri, a vorbit despre „situația alarmantă” a sportului din școlile din România.

Deși este tot mai prezentă retorica publică „să facem mai mult sport”, în realitate copiii noștri fac din ce în ce mai puțin sport, a confirmat ministrul Ionuț Stroe.

Ministrul Tineretului și Sportului vrea ca din toamnă elevii să aibă trei ore de sport pe săptămână, nu doar o oră ca în prezent, iar programul de finanțare a competițiilor sportive dintre școli să fie revigorat.

„Situația sportului din sistemul de învățământ este alarmantă. Sportul ca o componentă a vieții sociale în România este la cote alarmante, atât la copii, cât și la adulți. Singurul segment care manifestă o creștere de interes pentru sport în statisticile noastre este segmentul de vârstă 30-40 de ani, cei care conștientizează beneficiile sportului pentru sănătate.

Dar sportul este parte a educației, cu rigurozitatea, regulile, fair-play-ul, competiția corectă, spiritul de echipă, toate sunt beneficii reale. Trăim un paradox, avem în momentul de față ca și sportivi legitimați mult mai puțini copii decât seniori, este o inversare a piramidei. Baza piramidei ar trebui să fie dată de copii și juniori și această bază ar trebui să fie mare. Baza de selecție este inversată și totul pleacă de la educație, este primul lucru în care ar trebui să investim”, a declarat Ionuț Stroe la Gândul LIVE.

Trăim un paradox, avem în momentul de față ca și sportivi legitimați mult mai puțini copii decât seniori, este o inversare a piramidei. Baza piramidei ar trebui să fie dată de copii și juniori și această bază ar trebui să fie mare. Totul pleacă de la educație” – Ionuț Stroe, ministrul Tineretului și Sportului.

Competițiile interșcolare au dispărut din România

Ministrul interimar de la Tineret și Sport trage un semnal de alarmă cu privire la dispariția competițiilor sportive dintre școli, licee sau universități:

„Lucrăm în momentul de față la o revigorare a sportului în școli. Unu: să mărim numărul orelor de sport, din toamnă probabil numărul orelor de sport va crește chiar la trei, acum este doar o oră de sport în programă. Mai este o variantă cu două ore, eu am propus trei ore.

Doi: numărul competițiilor să crească, să-i atragem pe copii în competiții, este cea mai prietenoasă formă de atragere. Au dispărut în România competițiile interșcolare, inter-licee, competițiile universitare. Nu există un cadru organizat în care să se desfășoare asta. Trei: infrastructura sportivă, trebuie să ai terenuri și baze școlare”, a mai spus Ionuț Stroe.

În străinătate, sportul este parte a procesului de educare. Chiar și în facultate ești obligat să faci sport, dar la noi, din păcate, nu faci nici la vârstele cele mai fragede, când poți forma copilul, avem doar o oră de sport” – Ionuț Stroe

Ministrul a remarcat și o altă anormalitate care ține de mentalitatea părinților și de educația de acasă: România deține recordul mondial la numărul de copii scutiți de la sport.

„Avem foarte mulți copii scutiți medical, e o modă. Este păcat, părinții trebuie să înțeleagă că orice om poate să practice sportul, chiar dacă este încadrat în grad de handicap. Niciunde în lume nu există atât de mulți copii scutiți de sport cum e acum în România.

Părinții le fac copiilor un mare deserviciu. Iar diriginții tolerează asta și nu le explică părinților adevărul. Mai mult, sunt unii care spun: ‘Lasă că faci matematică, oricum te pregătești pentru altceva, nu pentru sport’. În străinătate, sportul este parte a procesului de educare. Chiar și în facultate ești obligat să faci sport, dar la noi, din păcate, chiar și la vârstele cele mai fragede când poți forma copilul, este doar o oră de sport. Vrea să-l întreb pe ministrul care a fost în urmă cu 4 ani de ce nu s-a mai finanțat programul care stimula competițiile sportive între școli. Vreau să revigorez acest program”, a precizat ministrul la Gândul LIVE.

Inchide