Irina Borș
13.08.2012
Sport & Mișcare

LONDRA 2012. Cele mai bune momente din istoria JOCURILOR OLIMPICE. VIDEO

LONDRA 2012. Cele mai bune momente din istoria JOCURILOR OLIMPICE. VIDEO
CEREMONIA DE ÎNCHIDERE a JOCURILOR OLIMPICE din 2012 marchează sfârșitul unui capitol uimitor din viața Londrei. Splendida festivitate a presupus o extraordinară mobilizare de forțe iar la final, organizatorii s-au arătat extrem de mulțumiți de rezultat.

CEREMONIA DE ÎNCHIDERE a JOCURILOR OLIMPICE din 2012 marchează sfârșitul unui capitol uimitor din viața Londrei. Splendida festivitate a presupus o extraordinară mobilizare de forțe iar la final, organizatorii s-au arătat extrem de mulțumiți de rezultat.

Mai întâi au intrat în arenă cei 204 sportivi care au purtat drapelele țărilor lor, în timp ce restul participanților au pătruns în Stadionul Olimpic din tribune, venind printre spectatori. În centrul stadionului au fost amplasate replici ale celor mai cunoscute atracții turistice engleze, printre care Big Ben și Catedrala Saint Paul.

Zeci de mii de spectatori și milioane de telespectatori din toată lumea au urmărit show-urile unor nume mari ale industriei muzicale britanice precum George Michael, Fatboy Slim, Annie Lenox, Jessie J, Kaiser Chiefs, Muse.

Momentul culminant a fost reprezentat de intrarea în scenă a trupei Spice Girls, ale cărei componente s-au reunit special pentru acest eveniment, după patru ani. Seara de duminică a mai fost presărată cu spectacole de dans și focuri de artificii, care au făcut deliciul celor prezenți.

CEREMONIA DE ÎNCHIDERE a JO a trecut prin mari schimbări, de la începuturile modeste din 1896 până la parada spectaculoasă pe care o vedem astăzi. Ca o comparație, prima asemenea festivitate, ținută la Atena, s-a rezumat la o paradă a medaliaților, în fruntea cărora s-a aflat câștigătorul probei de maraton, Spyridon Louis (reprezentantul Greciei).

Iată care sunt câteva dintre momentele memorabile de la festivitățile similare, din istoria JO, potrivit tntmagazine.com:

JO 1936, Berlin
După ce Adolf Hitler a deschis festivitatea de debut, la CEREMONIA DE ÎNCHIDERE A JOCURILOR OLIMPICE, președintele Comitetului Internațional Olimpic a ținut tradiționalul discurs prin care a predat ștafeta următorului oraș gazdă, Tokyo. A fost ultima ediție a acestei competiții de dinaintea Celui de-al Doilea Război Mondial, următoarele două olimpiade (programate în 1940- Helsinki și 1944- Londra) fiind anulate.

 

JO 1980, Moscova
Mascota JO de la Moscova, ursul Misha, a fost reprezentată lăcrimând, motivele fiind și astăzi neclare. Potrivit speculațiilor, lacrimile mascotei ar fi reprezentat tristețea pentru încheierea competiției sau ar fi simbolizat ceva mult mai profund, legat de faptul că 67 de națiuni au boicotat competiția din acel an, pe fondul invaziei armatei sovietice asupra Afganistanului.

 

JO 1984, Los Angeles
CEREMONIA DE ÎNCHIDERE a cuprins un scenariu din care a făcut parte un OZN, apărut deasupra stadionului. Odată aterizat, un „alien” s-a adresat mulțimii. Ideea a derutat publicul, după festivitate mulți fiind de părere că scenariul nu avea legătură cu evenimentul în sine. 

 

JO 1996, Atlanta
CEREMONIA DE ÎNCHIDERE din Atlanta a fost presărată cu nume grele ale muzicii. Publicul a fost în delir când pe scenă au urcat Gloria Estefan, Stevie Wonder, Faith Hill, Bon Jovi, B. B. King, Whitney Houston și Michael Jackson.

 

JO 2000, Sydney
CEREMONIA DE ÎNCHIDERE din Sydney a fost marcată de fabulosul show al lui Kylie Minogue, interpretând celebra Dancing Queen a celor de la Abba. Concertul lui Kylie rămâne unul dintre cele mai reușite momente din istoria ceremoniilor de închidere a JOCURILOR OLIMPICE.

 

JO 2012, Londra

×
Inchide