Reprezentanta Rusiei la proba de ștafetă de la Jocurile Olimpice din 2012 a pierdut medalia de argint

Redactor:
Andrei Ionascu
Reprezentanta Rusiei la proba de ștafetă de la Jocurile Olimpice din 2012 a pierdut medalia de argint
Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a anunțat, astăzi, că a retras medalia de argint cucerită de rusoaica Antonina Krivoshapka la ștafeta de 4x400 de metri din cadrul Jocurilor Olimpice de la Londra din 2012. Măsura a fost luată după ce sportiva a fost testată pozitiv cu o substanță interzisă, notează agenția TASS.

„Au fost reanalizate probele rusoaicei Antonina Krivoshapka de la JO Londra 2012 și a fost identificat un test pozitiv pentru substanța interzisă numită dehydrochlormethyltestosterone (turinabol). Prin urmare, echipa Federației Ruse este descalificată din proba de ștafetă feminină 4×400 de metri. Medaliile și diplomele sunt retrase și trebuie returnate”, se arată într-un comunicat al CIO.

Turinabol este un steroid anabolizant introdus în practica medicală în 1965, iar un an mai târziu a fost folosit și în sport. În 1972, s-a răspândit folosirea lui în rândul sportivilor, în toate ramurile, nu numai în atletism, unde era folosit până atunci. Efectele consumului acestei substanțe sunt: acumularea unei mase musculare solide, reținerea nesemnificativă a lichidului în organism și minimum de reacții adverse.

Antonina Krivoshapka, în vârstă de 29 de ani, nu a mai participat la nicio competiție din 2013, când a câștigat medalia de bronz la Campionatele Mondiale de la Moscova.

Celelalte sportive ruse care au participat la eveniment sunt Yulia Gushchina, Tatiana Firova, Natalia Antyukh, Anastasia Kapachinskaya și Natalia Nazarova. În urma acestei decizii, ștafetele Jamaicăi și Ucrainei au fost promovate la medaliile de argint, respectiv bronz. Echipa Statelor Unite a câștigat aurul la 4×400 de metri în 2012.

Totodată, Comitetul Internațional Olimpic a decis descalificarea sportivei ruse Vera Ganeeva, care a participat la proba de aruncare a discului în cadrul Jocurilor Olimpice din 2012 și s-a clasat pe locul 23. Ganeeva a fost testată pozitiv cu aceeași substanță, turinabol.

Peste 1000 de sportivi ruși au făcut parte dintr-un program de dopaj sponsorizat de către statul rus între 2011 și 2015, potrivit unui raport cerut de Agenția Mondială Antidoping și publicat în decembrie 2016. Rezultatele pozitive au apărut după ce au fost testate din nou probele de urină prelevate pe durata Jocurilor Olimpice din 2008 și 2012.

Inchide