UEFA plănuiește schimbări majore în Liga Campionilor. Cum va fi afectată campioana României

Redactor:
Adrian Macarie
UEFA plănuiește schimbări majore în Liga Campionilor. Cum va fi afectată campioana României
UEFA ia în considerare modificarea actualului format al Ligii Campionilor, începând cu sezonul 2018/2019. Printre marile schimbări se numără reducerea numărului de echipe și sistemul de joc.

Cea mai interesantă variantă implică participarea a 16 echipe (față de 32, câte sunt în acest moment). Acestea ar urma să fie împărțite în 2 grupe de câte 8 (față de 8 grupe a câte 4 participante), în care se dispută meciuri tur-retur, fiecare cu fiecare, ce asigură un minim de 14 jocuri, scrie digisport.ro.

Principalul argument adus de UEFA este că înjumătățirea numărului de echipe va spori calitatea competiției, iar cluburile vor avea venituri mai mari pentru că vor juca mai multe meciuri, sunt argumentele care vin în sprijinul acestor măsuri.

În schimb, va fi abandonat proiectul „global” al lui Michel Platini, președintele suspendat al forului continental, care dorea ca în cea mai puternică întrecere a cluburilor să poată participa cât mai multe echipe și să aibă șanse chiar și formațiile din țări care au coeficiente scăzute. Astfel, în ultimii ani au avut parcursuri notabile echipe ca BATE Borisov (Belarus) sau APOEL Limassol (Cipru).

O altă implicație ar fi existența mai multor tururi preliminare înaintea fazei grupelor.

Ca exemplu concret adus în favoarea schimbărilor preconizate a fost un caz din sezonul 2008-2009 din Liga Campionilor, când Real Madrid a fost în aceeași grupă cu BATE Borisov, iar audiențele meciurilor au fost scăzute. UEFA dorește obținerea unor venituri mai mari și o populariate mai mare pentru cea mai tare competiție europeană a cluburilor, astfel că vrea o „sită” care să „cearnă” cât mai bine înaintea fazelor principale.

UEFA a confirmat că are contacte cu toate părțile interesate, inclusiv cluburile, iar orice plan viitor de modificare a formatului competiției va fi coordonat și negociat cu cluburile, dar în prezent nu există nicio propunere concretă.

Inchide