Un deputat UDMR îi răspunde lui Sandu, după ce președintele FRF a acuzat Uniunea că încearcă să obțină o sancțiune împotriva fotbalului românesc

Un deputat UDMR îi răspunde lui Sandu, după ce președintele FRF a acuzat Uniunea că încearcă să obțină o sancțiune împotriva fotbalului românesc
Publicat: 13/06/2013, 19:04
Actualizat: 18/03/2017, 07:21

Deputatul UDMR Markó Attila susține, într-o scrisoare deschisă adresată președintelui FRF, Mircea Sandu, care a acuzat Uniunea că încearcă să obțină la FIFA o sancțiune împotriva fotbalului românesc, că formațiunea își dorește ca stadioanele să nu fie goale, ci pline cu suporteri civilizați.

„Am citit cu surprindere declarația dumneavoastră în legătură cu demersurile noastre față de unele evenimente cu tentă rasistă sau intolerantă din fotbalul românesc. Așa cum am mai spus și înainte, accentuez ca niciodată nu am avut intenția și nici scrisorile noastre nu au ca scop îndepărtarea suporterilor din stadioane. În scrisoarea adresată recent FIFA, noi chiar am salutat faptul că federația internațională nu a dispus acest lucru. Suporterii civilizați nu au nici o vină și nu merită o asemenea sancțiune. Suntem convinși ca un stadion întreg nu trebuie să răspundă pentru faptele unui număr mic de suporteri”, scrie Markó Attila.

El adaugă că UDMR dorește stadioane pline de suporteri civilizați.

„Ceea ce am dorit și dorim în continuare este să sensibilizăm atât FRF cât și FIFA sau UEFA, după caz, deoarece asemenea manifestări nu își au locul în lumea sportului. Nu pentru sancțiuni, nu pentru război inutil, ci pentru scopul nobil și nealterat al sportului. De aceea am spus și în scrisoarea noastră ca pe lângă dreptul evident al FRF de a contesta decizia FIFA, am dori să vedem în paralel și unele măsuri concrete, aici, acasă, în vederea combaterii acestui fenomen. Noi nu vrem stadioane goale ci vrem stadioane pline de suporteri civilizați! Și suntem siguri ca aveți instrumentele de a asigura acest lucru. În final, permiteți-mi sa nu ridic mănușa aruncată cu afirmația potrivit căreia mâncăm mâncare românească. Mai degrabă vă invit să stingem tăișul acestei afirmații cu o glumă: eu mănânc pâine cu cartofi secuiești și gulaș (când am ocazia să îl prepar după gustul meu). Chiar vă ofer să gustați”, se mai arată în comunicat.

Președintele FRF, Mircea Sandu, a declarat, joi, agenției MEDIAFAX, că UDMR încearcă să obțină la FIFA o sancțiune împotriva fotbalului românesc, precizând că miza este în proporție de sută la sută meciul direct cu Ungaria, din preliminariile CM 2014.

Întrebat dacă UDMR a trimis la FIFA o nouă scrisoare, în care sunt semnalate manifestări cu caracter rasist ale fanilor la meciul amical România – Trinidad Tobago, oficialul FRF a afirmat că nu are cunoștință de un astfel de demers, dar în același timp a menționat că implicarea politicului în fotbal nu este normală.

„Nu știu de un astfel de demers, dar e vorba din punctul meu de vedere de un exces al reprezentanților UDMR. Se încearcă obținerea unei sancțiuni împotriva fotbalului românesc, ceea ce nu cred că este corect. Nu este corect pentru că ei trăiesc pe acest teritoriu, aici au făcut afacerile, aici au tăiat pădurile și mănâncă mâncare românească. Cred că ar trebui să fie mai atenți cu ceea ce fac. E un risc pe care și-l asumă. Dacă fac acest lucru, FIFA va deschide o nouă anchetă, pentru că e a doua oară. Nu ne ajunge că suntem cum suntem la ora actuală, mai intervine și politicul acum. Este vorba numai de politic. Asta este. Sută la sută miza este meciul direct cu Ungaria. Știm care e comportamentul unora dintre politicienii UDMR. E un risc pe care și-l asumă atât personajul în discuție cât și instituția”, a spus Mircea Sandu, pentru MEDIAFAX.

Sandu crede că instituțiile statului ar trebui să ancheteze și „tăierea pădurilor”, nu numai cazuri din fotbal. Cu toate acestea, șeful de la Casa Fotbalului a adăugat că oamenii politici nu pot strica „relația excelentă” dintre federația română și cea maghiară. „Nu a scris nimeni despre scandări rasiste la acel meci, nu a fost nicio reacție. Sunt opt zile de atunci, nu a scris nimeni nimic. Este exact ceea ce intuiesc. E o acțiune a politicienilor din UDMR sau o parte dintre ei. Nu se ocupă doar de tăierea pădurilor și consecințele se văd acum în zone precum Harghita. Poate că instituțiile statului ar putea declanșa o anchetă și pe partea asta, nu numai spre noi, ăștia cu fotbalul. Noi suntem într-o relație excepțională cu federația maghiară, au fost aici, au inspectat hotelurile, au inspectat stadionul, s-au purtat cu noi excepțional la Budapesta. Relația dintre fotbalul maghiar și românesc este excelentă. Dacă politicienii doresc să o strice, nu au nicio șansă cu noi”, a explicat Mircea Sandu.

Echipa națională a României se află în luptă directă cu reprezentativa Ungariei pentru ocuparea locului doi în grupa D a preliminariilor care asigură participarea la barajul de calificare la CM 2014. În momentul de față, după șase partide disputate, România ocupă locul trei al clasamentului, la un punct în spatele Ungariei, care se află pe poziția a doua. Cele două selecționate se întâlnesc la 6 septembrie, pe Arena Națională din București, într-un meci al cărui rezultat poate decide echipa care se califică la baraj.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
Un papă pentru care sexualiatea și desfrâul erau „virtuți”
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Cum vrea să scape ucigașul Mirelei de închisoare? Ireal la ce metodă ar putea să...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce au descoperit astronomii după ce au studiat o galaxie masivă din Universul primordial