Alergatul în picioarele goale, ultima modă în materie de jogging

Alergatul în picioarele goale,  ultima modă în materie de jogging
Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 30/04/2012, 06:11

Zeci, dacă nu sute de milioane de oameni din întreaga lumealeargă în fiecare zi pentru a-și menține condiția fizică.Jogging-ul este unul dintre cele mai populare sporturi din întreagalume, iar cei care îl practică au încercat de-a lungul timpului săexperimenteze diverse variante. Una dintre acestea, cu beneficiievidente pentru sportivi, este alergatul în „picioarele goale”.

Deși nu este popularizat, pentru că producătorii de echipamentsportiv nu au nici un interes să promoveze un sport în care nu ainevoie de pantofi, alergatul desculț a prins pentru că este foartesănătos. „Studiile efectuate pe tribul de indieni Tarahumara dinMexic, care aleargă zilnic zeci de kilometri în picioarele goalesau încălțați cu niște sandale făcute dintr-o piele foarte subțire,au demonstrat că aceștia sunt mult mai sănătoși decât majoritateaomenirii”, explică în cartea lui „Născuți pentru a alerga: un tribascuns, superatleți și o cursă cum lumea n-a văzut niciodată”,autorul american Christopher McDougall. Acesta a studiatîndeaproape tribul mai sus menționat și a observat că rezistențalor la alergare este incredibilă, că pot alerga și de două oridistanța unui maraton într-o zi iar mușchii picioarelor erau foartedezvoltați.

Interesant este că această modă, a alergatului desculț, a fostdeterminată de un alt studiu care a stabilit că pantofii de sportmoderni, cei cu perne de aer sau cu crampoane, provoacă mariprobleme de sănătate. Adepții alergatului desculț susțin căpantofii de sport le provocau dureri de genunchi, dureri de gambe în special pentru alergătorii încercau să-și adapteze ritmul înfuncție de pantofi și nu de terenul pe care alergau. Pentru căpantofii absorb șocurile alergătorii au tendința de a lovi mai taresolul, pentru a simți terenul, de unde și problemele medicale. Însituația în care alergi desculț aceste probleme dispar.

Dar alergatul desculț nu este pentru oricine. Astfel, el estestrict interzis diabeticilor care au probleme cu circulațiasângelui. Dar, pentru cei care se decid să alerge în picioarelegoale, există o serie de avantaje.
În primul rând, veți alerga mai ușor, aproape pe vârfurilepicioarelor, ceea ce vă va permite să alergați în multe zone, chiarși pe teren accidentat.

Pentru a vă reobișnui cu senzația de picior gol, înainte de aalerga trebuie să mergeți în picioarele goale câteva zile, apoiîncepeți să alergați ușor până în momentul în care vă veți simțicapabili să alergați cu viteză.
Pentru cei care se tem să nu se accidenteze, să se zgârie sau să semurdărească, sunt câteva firme care produc, deja, pantofi sportcare îți dau senzația că alergi desculț. Au o talpă foarte subțire,care nu alterează contactul cu solul și au degete în vârf, pentru ase mula perfect pe picior.

Atleți care și-au câștigat celebritatea alergânddesculți

Conceptul acesta, atât de la modă în America, nu este deloc nou.Istoria sportului profesionist este plină de exemple de atleți careau cunoscut gloria alergând în picioarele goale. În 1960, spreexemplu, etiopianul Abebe Bikila a câștigat maratonul olimpicalergând desculț.

În 1984, Zola Budd din Africa de Sud a stabilit un nou recordmondial la 5.000 de metri într-o cursă în care a alergatdesculț.
Interesant este că aceste perfor-manțe au fost reușite într-operioadă de „boom” al reclamelor la echipament sportiv când toatefirmele mari se băteau pe atleții de top.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
FOTO. Antonia, imagini senzuale topless! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Imaginea anului! Transformarea uluitoare a lui Mario Nicolae, fostul director sportiv al lui Dinamo: împarte...
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
Femeia nu ştia că este filmată, aşa că şi-a făcut de cap. Soţul ei a...
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
STUDIU. Riscul de infectare cu coronavirus crește treptat după vaccinarea cu a doua doză
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
CUPLUL care a DĂRÂMAT gardul de la Târgul de Crăciun, un nou PROTEST! VIDEO
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Anunț ANM! Vreme rea în România
Se schimbă banii în România?! Mugur Isărescu a dat vestea cea mare: Aş vrea să...
Alertă mondială! Prima țară din lume care dispare de pe față Pământului. Drama oamenilor este...
Mai aveţi zile de concediu? Vedeţi aici ce se întâmplă cu perioada de concediu de...
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...