Ce exerciții fizice sunt indicate pentru femeile gravide

Ce exerciții fizice sunt indicate pentru femeile gravide
Publicat: 23/04/2012, 19:20
Actualizat: 04/11/2013, 18:01

Evitarea mișcării și mâncatul cât pentru două persoane sunt douăgreșeli pe care multe femei le fac atunci când rămân însărcinate. Ocombinație care este periculoasă atât pentru mamă, care va lua îngreutate mult mai mult decât trebuie, cât și pentru copil, careeste pus în pericol de acest stil nesănătos de viață. În cazul încare sarcina este una normală, mișcarea este chiar indicată șirecomandată de medici.

Dumitru Burtescu este un antrenor de fitness care s-aspecializat în lucrul cu femeile însărcinate. Acesta spune căexercițiile fizice făcute în timpul sarcinii pot ajuta viitoareamamă să nască mai ușor și să își recapete silueta fără eforturimajore după naștere. „Am considerat întotdeauna că femeileînsărcinate au nevoie de un sprijin și că trebuie să învețe să seîngrijească mai bine. Mișcarea în timpul sarcinii este foarteindicată, atât timp cât este făcută corect. La noi, femeileînsărcinate se cam tem să facă mișcare, nu știu de ce. Dar sunt șifemei care cunosc tainele mișcării și vin cu tot dragul”, spuneDumitru Burtescu. „Să încetezi să mai faci exerciții când ai rămasînsărcinată poate fi și un pericol. Dacă tu, ca om, ai o viațăactivă, faci mișcare, faci fitness – foarte mulți oameni facfitness în ziua de azi – dar, dacă în momentul în care ai rămasînsărcinată întrerupi complet mișcarea, nu faci decât să dăunezisarcinii. Plus că apar kilograme în plus. Majoritatea femeilor segândesc că, din momentul în care au rămas însărcinate, mănâncăpentru doi, ceea ce este fals”, mai spune Dumitru Burtescu.

Exerciții scurte, fără sărituri

Exercițiile fizice pot continua și în timpul sarcinii, însă,evident, nu la aceeași intensitate. „Exercițiile diferă totuși defitnessul obișnuit. Aici nu se fac sărituri. Vă dați seama că nu aicum să pui o femeie însărcinată să sară când este gravidă în șaseluni. Mișcările se fac mai mult din poziția culcat. Apoi selucrează foarte mult pentru a le învăța să respire corect, ceea ceeste foarte important. Pe cât posibil le învățăm să nu se mângâiepe burtă, pentru că lucrul acesta nu îi face tocmai binecopilului”, spune antrenorul. Tipul de exerciții diferă și înfuncție de cât de avansată este sarcina. „Până în luna a patra nufacem decât respirație și câteva exerciții scurte. Intervalul nueste mai mare de 15 minute, pentru că nu este indicat să depășeștiaceastă limită. Din trimestrul al doilea intră mișcări pilatesspeciale pentru femei însărcinate și perioada de timp poate ajungepână la 50 de minute”, explică antrenorul.

Exercițiile se fac fie stând pe saltea, fie cu ajutorul uneimingi de fitness. Ele constau în mișcări ondulatorii ale bazinuluisau în aplecări succesive. „Le monitorizăm ritmul cardiac lafiecare două minute, pentru a ne asigura că nu obosesc prea tare”,spune antrenorul, adăugând că exercițiile fizice, dar și cele derespirație le ajută pe femei să nască cu mai puțin efort. „Mareamajoritate a femeilor nu știu să respire corect. Se forțează foartemult în timpul nașterii ceea ce poate duce la spargerea vaselorcapilare, la un efort mult mai mare pe care altfel l-ar puteaevita”, spune Burtescu.

Antrenorul lucrează cu aceste femei și după naștere. „Dacă mamaa născut natural, poate reveni în sala de antrenament după o lunăși jumătate. Dacă este o naștere prin cezariană, atunci recuperareava începe după șase luni”. Programul de după naștere are ca scopînlăturarea kilogramelor în plus. Burtescu spune însă că, dacă ofemeie face mișcare și în timpul sarcinii, greutatea nu va fi oproblemă. „Odată ce faci fitness în timpul sarcinii, nici nu maiiei în greutate. Ai și pe cineva care te ajută și îți explică cumcă mâncatul acesta excesiv este foarte nesănătos”.

Lovitură cruntă primită de Anamaria Prodan. La aşa ceva chiar nu se aştepta. Primele declaraţii
Câte clase are Mihai Petre, de fapt. Îți vei schimba radical părerea despre celebrul dansator
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
Sfinxul şi Babele sunt în judeţul Dâmboviţa. Prahova a pierdut în primă instanţă procesul ce...
Mașina care seamănă IZBITOR de mult cu Dacia a ajuns pe ALIBABA. Preț + FOTO
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cercetătorii avertizează China asupra unui focar colosal de COVID dacă va adopta strategia SUA
Cununie-șoc în Iași. Cu cine s-a măritat Valentina, tânăra de 26 de ani din imagine
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Un AN de PUȘCĂRIE, după ce a AGRESAT doi POLIŢIŞTI
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie pentru românii care se întorc din aceste ţări. Noua listă roşie. Se aplică...
Cea mai cumplită veste pentru România a venit acum: "Rezultatele vor fi catastrofale!" Tocmai s-a...
Kamara îl spulberă pe Reghecampf. Dezvăluiri fără perdea despre iubita antrenorului și un apel urgent
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...