Există o genă a talentului în sport? Ce spun familiile campionilor

Există o genă a talentului în sport? Ce spun familiile campionilor
Publicat: 23/04/2012, 19:18
Actualizat: 24/04/2012, 16:07

Diana Marcu este, la 18 ani, o tânără și talentată jucătoare detenis din România, care își poate scrie pe cartea de vizită, cumândrie, că este fiica lui Adrian Marcu. Unul dintre cei maivaloroși jucători de tenis pe care i-a avut România în ultimeledecenii, Adrian Marcu a fost, ani la rând, antrenor și căpitannejucător al echipei de Cupa Davis a României pentru ca, în ultimulan, de când Andrei Pavel a preluat acest post, să se ocupe doar deantrenorat. Iar printre elevi se numără și fiica sa, Diana.

Deși la prima impresie s-ar putea crede că Adi Marcu a insistatsă-și vadă fata jucătoare de tenis lucrurile nu stau chiar așa.Dimpotrivă.

„Opțiunea mea a fost ca cei doi copii ai mei să învețe să joacetenis. Opțiunea ei a fost să continue, ceea ce nu poate decât să măbucure. Și pe băiat l-am învățat să joace tenis, dar el nu vrea săfacă performanță, nu vrea să se antreneze în fiecare zi, nu vrea sămeargă la turnee”, spune Adrian Marcu, cel care crede că fiica saDiana are avantaje pentru că el îi este antrenor, dar și multedezavantaje. „Eu nu o antrenez numai pe ea și mi se întâmplă demulte ori ca ceilalți copii să-mi spună că la ei nu strig așa cumstrig la fata mea. Iar pentru ea, ăsta nu este un avantaj, dardepinde și de ce îți dorești. Eu cred că ea vrea să fie jucătoarede tenis, pentru că, dacă ai ajuns la 18 ani și încă joci, înseamnăcă asta îți dorești, și este normal ca eu să am alte așteptări dela ea. Pe de altă parte, faptul că tata este antrenor s-ar putea sănu o ajute prea mult. Una îți permiți cu tata, și alta cu unstrăin. Dar eu știu un lucru: dacă îți place și vrei să faci sport,atunci reușești, cu sau fără ajutorul părinților.”

Educația primită în familie, decisivă pentrucarieră

Din punct de vedere genetic nu există nici o dovadă că sportiviide performanță transmit copiilor lor talentul pe care ei îl au. Celpuțin așa susține Adriana Stan, director adjunct la Genetic Lab dinBucurești. „Din câte știu eu nu s-a dovedit că ar exista o genăcare să te asigure că o să fii un mare sportiv, la fel ca unuldintre părinții tăi. Nici nu s-au făcut prea multe cercetări peaceastă temă, dar din cele cunoscute până acum așa ceva nu există.Nu există gene care te avantajează și te ajută să devii sportiv,dar sigur sunt gene care te dezavantajează. Din acesteaexistă”.

Dar, dacă este să ofere o explicație, Adriana Stan crede că unpărinte care a făcut sport poate influența viitorul copilului său,dar nu din punct de vedere genetic, ci doar prin educație: „Estevorba despre un stil de viață de zi cu zi. Dacă în familie semănâncă sănătos, se face mult sport, se menține un ritm cuantrenamente zilnice, așa cum a făcut părintele pe vremea când erasportiv, atunci și copilul are șanse mari să ajungă să facă sportde performanță. Numai așa. Pentru că o genă care să-l facă pe om săaibă aptitudini sportive nu există. Sau poate există, dar nu a fostîncă descoperită”.

Psihologii sfătuiesc părinții să nu-și forțezecopiii

Dintr-un al punct de vedere, cel al psihologilor, copiii care aupărinți foști sau actuali sportivi de performanță au șanse săajungă la rândul lor mari sportivi, dar nu este o garanție. „Esteposibil ca un copil să-și dorească să-și urmeze părintele încarieră, pentru că îl are ca model, dar sunt și cazuri, mai triste,în care părinții își forțează copilul să facă sport, mai mult saumai puțin împotriva voinței lui”, spune psihologul ArmandVeleanovici, care este de părere că acest din urmă caz ar trebuievitat „pentru că cele mai bune rezultate le obține copilul dacăîși dorește să facă sport și, evident, dacă are aptitudini pentruașa ceva”.

Psihologul Armand Veleanovici este convins că un fost sportiveste capabil să recunoască talentul în copilul lui, dar lerecomandă acestora să ceară și o a doua opinie: „Oricum, este clarcă un părinte care a făcut sport de performață își poate da seamadacă copilul lui este pregătit să facă sport, dacă are talent, dareu aș recomanda unui părinte care a făcut sport de performanțăsă-și ducă copilul și la un alt antrenor, să-l vadă și altcinevapentru că el, ca părinte, poate fi foarte subiectiv”.

În fine, din punct de vedere al educației de care are parte unviitor sportiv lucrurile s-au schimbat mult în ultimii 20 de ani șinu neapărat în bine: „Lucrurile s-au schimbat mult în ultimii ani,în ceea ce privește educația pe care au primit-o actualii sportivide performanță, și cea pe care o primesc copiii lor. Acum este multmai permisivă, copiii sunt lăsați să facă ce vor, regulile sunt maipuțin stricte ceea ce, din punct de vedere al copilului care facesport, ar putea fi mai rău. Copilul este tentat să nu mai munceascăatât de mult pe cât muncea părintele lui, dar, în general, cred căeste mai bine pentru că așa vor face sport doar copiii care sunttalentați cu adevărat și își doresc acest lucru”.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
'Ieși afară!' Niculina Stoican și Natanticu, scandal în platou la Antena 1
FOTO. Alexia Eram s-a pozat în lenjerie intimă! Fiica Andreei Esca, apariție controversată
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
Istoria necenzurată a cântecului care a înmuiat inima dictatorului Nicolae Ceauşescu. „Treceţi, batalioane române, Carpaţii”,...
Misterul simbolului pe care tot mai mulţi români îl au pe maşini
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cum poate fi anihilat în doar două secunde virusul SARS-CoV-2. Descoperirea medicilor din Israel
'Ieși afară!' Niculina Stoican și Natanticu, scandal în platou la Antena 1
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Ziua Naţională a României, SĂRBĂTORITĂ la Constanţa. VIDEO
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Mesaje de Ziua Naţională a României: Citate pentru 1 Decembrie 2021. La mulţi ani, români!
Rareș Bogdan a explodat: Cineva se joacă periculos cu focul! Gestul l-a scos din minți
Lovitură pentru milioane de români. Va fi interzis în următorii doi ani. Directiva UE este...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...