COVID-19. Klaus Iohannis, declarații după o nouă ședință de evaluare: Dragi suceveni, suntem alături de voi / Au început să sosească materialele de protecție

Publicat: 31/03/2020, 12:10
Actualizat: 07/04/2021, 02:27

Președintele Klaus Iohannis a făcut o serie de declarații după ședința de evaluare de la ora 13:00, la Palatul Cotroceni, la care au participat premierul, miniștrii Afacerilor Interne, al Sănătății, al Muncii și secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

„Această măsură a fost luată la timp (n. r. carantinarea municipiului Suceava și a unor comune limitrofe), a fost decesară, decizia autorităților este cea corectă.

Dragi suceveni, nu sunteți singuri, suntem cu toți în gând alături de voi. Vom avea grijă ca tot ce este necesar pentru municipiului Suceava și comunele din jur să și ajungă acolo. Însă, vă rog din suflet, respectați ceea ce autoritățile vă impun, respectați normele de deplasare, respectați normele de igienă, normele de distanțare socială. Nu ieșiți din casă decât atunci când este absolut necesar, când vă întâlniți cu alte persoane, evitați orice contact fizic, nu vă dați mână, nu vă îmbrățișați. Aceste măsuri sunt nescesare pentru a vă proteja și pentru a îngrădi răspândirea virusului. Nu uitati, suntem alături de voi!

Un gând bun și o încurajare vreau să exprim acum pentru medicii și întregul personal medical. Știm că vă este greu, dar voi sunteți în prima linie, noi toti, românii, ne uităm la voi cu speranță, cu încredere, sunteți linia de apărare a populației împotriva acestei epidemii. Știu că nu este simplu și știm cu toții că din păcate vor veni zile și mai grele, dar avem încredere în voi, iar noi, autoritățile, politicienii, vom face tot ce este necesar, vom face tot ce putem pentru a vă asigura materialele de care aveți nevoie, pentru a vă asigura materialele de protecție de care aveți nevoie.

Chiar adineaori am încheiat o întâlnire de lucru cu premierul Orban, ministrul Vela și secretarul de stat Arafat de la Interne, domnul ministru Tătaru, minitrul Sănătății, și a participat doamna ministru Alexandru Violeta, de la Ministerul Muncii și Protecții Sociale. Am discutat, evident, situația din Suceva și toți suntem conștienți de seriozitatea pasului care s-a făcut, dar suntem conștienți și de răspunderea noastră.

Am discutat pe urmă situația din spitale, și vreau să vă asigur, pe voi, medicii, personal medical, că noi ne facem treaba. Au început să sosească, vedeți, de peste tot, de unde s-au făcut comenzi, materiale de protecție: măști, halate de protecție și alte materiale. Lucrurile se mișcă, autoritățile s-au mișcat, și acestea vor ajunge în cel mai scurt timp în spitale.

De asemenea, am solicitat astăzi să se facă peste tot în spitale instructajul personalului și aceste lucruri se vor întâmpla. Am solicitat celor responsabili, cu maximă celeritate, să lămurească alocările bugetare pentru spitale în așa fel încât să puteți continua achizițiile care sunt absolut necesare în această perioadă.

Iată, deci, autoritățile își fac treaba, și vă rog, pe toți, să ne facem fiecare treaba așa cum se cuvine, iar fiecare român să respecte normele de igienă, normele de distanțare socială, așa cum au fost solicitate de autorități.

În finalul ședinței, și asta vreau să sublieniez, am discutat pe larg, măsurile de protecție socială care se impun în această perioadă, plățile pentru șomaj tehnic care trebuie să vină la timp, plățile pentru șomaj care trebuie efectuate la timp, alte măsuri care se impun în căminele pentru bătrâni, în diferitele situații, și, evident, am soliciat, să ne ocupăm cu precădere, de categoriile mai vulnerabile, unde vom aprofunda măsurile în zilele următoare.

Dragi români, repet, respectați măsurile impuse de autorități. Vă asigur, împreună vom trece peste această perioadă grea. Vă mulțumesc”, a declarat președintele Klaus Iohannis la finalul ședinței de lucru.

Știre inițială

Președintele a programat, de la ora 13:00, o ședință de evaluare și prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19 cu Prim-ministrul României, Ludovic Orban, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, și şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Imagini de la ședința de evaluare din 31 martie / Sursa: Administrația Prezidențială
Imagini de la ședința de evaluare din 31 martie / Sursa: Administrația Prezidențială

La finalul ședinței de la Palatul Cotroceni, Președintele României va susține o declarație de presă.

România este în scenariul 4 al gestionării pandemiei de COVID-19.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Semnele care prevestesc sfârșitul. Când moartea se apropie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Lino Golden și Delia s-au căsătorit, după doi ani de relație. Imagini de la cununia...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului