DECLARAȚII. Raed Arafat, despre regulile de protecție în pandemie: Poate că o să vedem o înăsprire a controalelor și a aplicării măsurilor | Cetățenii să le atragă atenția politicos celor care le încalcă

Redactor:
Ana Matei
DECLARAȚII. Raed Arafat, despre regulile de protecție în pandemie: Poate că o să vedem o înăsprire a controalelor și a aplicării măsurilor | Cetățenii să le atragă atenția politicos celor care le încalcă
Raed Arafat, motivele pentru care teatrele și restaurantele rămân închise: Când ai creşteri, nu vii şi faci relaxări suplimentare

Raed Arafat îi îndeamnă pe cetățeni să îi atenționeze politicos pe cei care nu respectă regulile de protecție precum purtarea măștii în spații închise sau păstrarea distanței. „Dacă populația respectă regulile și fiecare își face treaba lui, există o șansă bună să oprim creșterea cazurilor și să trecem către o situație mai favorabilă”, a explicat șeful DSU.

„Aici cred că este problema, că noi nu cerem altuia să respecte regulile, când știm că nu numai că nu o respectă, dar ne pune și viața noastră în risc și în pericol. Deci într-un magazin, dacă intră cineva fără mască și refuză să poarte mască, magazinele mari cel puțin știu că au măști și distribuie măști, dar pentru cei care n-au, dacă o persoană nu vrea să poarte mască, există personal de pază, poate să-l poftească afară. Trebuie să se respecte aceste reguli. În mijloacele de transport în comun, dacă o persoană nu respectă, în mod politicos trebuie atrasă atenția ei, să respecte regulile și să poarte mască. Nu trebuie să fie lăsată să urce în transportul public în comun o persoană fără să aibă mască, și să fie purtată corect, nu pe bărbie, trebuie să acopere nasul și gura. Acestea sunt regulile – sunt reguli de bază, reguli simple, nu sunt atât de complexe, nu trebuie să se facă o instruire specială pentru ele, dar totul este despre conștiință și despre respectarea acestor reguli, pentru a ne proteja și a-i proteja mai ales și pe ceilalți. Dacă ignorăm și ascultăm mesajele negaționiste și mesajele care încurajează tinerii, populația să nu respecte regulile, cum am văzut o campanie care a fost recent difuzată pe rețelele sociale, riscul real este să scăpăm de sub control situația și să crească numărul cazurilor într-un mod exponențial. Deci, la acest moment, totul depinde de fiecare dintre noi, să respectăm regulile. Nu există restricții, după cum vedeți, adică au rămas câteva. Majoritatea lucrurilor s-au relaxat, dar de la început am zis că relaxarea trebuie compensată cu măsurile de prevenire. Nu respectăm măsurile de prevenire, atunci relaxarea poate să aibă un impact prin a crește numărul cazurilor și, mai ales, impactul asupra sistemului sanitar”, a declarat șeful DSU la b1.

Raed Arafat: Vor exista noi restircții?

Întrebat dacă există posibilitatea implementării a noi restricții, Arafat a menționat că se pot înăspri contoralele:

„Poate că o să vedem o înăsprire a controalelor și a aplicării măsurilor, pentru că măsurile există și poate că măsurile vor fi aplicate mai ferm, mai des dacă unii nu respectă aceste reguli. O să existe, bineînțeles, măsuri de control, care vor avea loc și care vor fi intensificate, pentru că este singura soluție prin care putem să le impunem celor care nu vor să le respecte. Totuși, (n.r. – cei care nu respectă regulile) sunt o minoritate față de restul populației, dar trebuie să le impunem să respecte regulile și să respecte măsurile de prevenire”, a declarat Arafat.

În ceea ce privește ipotezele potrivit cărora numărul de cazuri raportate a crescut pentru că și numărul de teste a crescut, Raed Arafat nu este de acord:

„Nu cred că este corectă, pentru că în primul rând noi vedem și o creștere a cazurilor în terapie intensivă. Dacă erau multe cazuri și noi nu le depistam numai că nu testam, înseamnă că în mod normal nu trebuia să vedem o creștere de cazuri de terapie intensivă. Creșterea cazurilor de terapie intensivă, cel puțin așa le văd, este procentual legată de creșterea cazurilor de infecție. După asta, noi mai urmărim și parametrul de procent al cazurilor pozitive din totalul testărilor, și acest procent, care o perioadă s-a ținut la 2%, a început să crească în ultima perioadă, a atins într-o zi și 5%, și 4%, și 3%, ceea ce înseamnă că e un procent mai mare decât cel care a fost în ultima perioadă”, a declarat Raed Arafat. 

Inchide