• Publicat:
  • Actualizat:
Politică

EXCLUSIV | Politologul Cristian Pârvulescu, la GÂNDUL LIVE: „Teza anticipatelor are 50% șanse.”

EXCLUSIV | Politologul Cristian Pârvulescu, la GÂNDUL LIVE: „Teza anticipatelor are 50% șanse.”

 

Politologul Cristian Pârvulescu a fost invitatul Emmei Zeicescu la GÂNDUL LIVE, unde a vorbit despre Coronavirus, dar și despre criza politică actuală.

 

Despre Coronavirus

Inafară de frici și de panică, am urmărit cu interes comunicarea de aseară și mi se pare că a fost reușită. Cred că la conferința de presă de aseară a fost o comunicare bună. Raed Arafat este un profesionist. Lucrează în acest doemniu de doua decenii. De 13 ani lucreazaă la Ministerul Sănătății, coordonând și la Ministerul de Interne acest gen de servicii. Este recunoscut ca o atoritate în domeniu, inclusiv la Bruxelles.

În România lucrurile par să fie controlate. Opinia publica a fost asigurată că avem autorități care pot răspunde temerilor.

Frica este normală, panica este anormală.

Din punctul meu de vedere, cred că riscurile panicii sunt foarte mari. Metoda chinezească poate da rezultate acolo, dar cu siguranță ar bloca o situație ca a României. Acest Coronavirus este contagios, dar pentru 95% dintre oameni nu este fatal. Pentru 80% este aproape insesizabil.

După cum vedem, în multe țări din Europa nu a produs ravagiile din China.

Aplicarea prundenței exagerate este o greșeală. Aristotel spune ca aceasta este o greșeală logică fundamentală. În Respingerile Sofistice, o carte scrisă acum 2500 de ani despre fake news, este vorba despre generalizarea pripită. A avea un caz și a-l generaliza la toate nu este bine.

În China vedem o dictatură incapabilă să trateze această problemă a Coronavirusului.

SARS a fost mult mai puternic decât COVID19. Au fost 20 de persoane care au fost infectate cu SARS în România, dar lumea nu s-a speriat precum în zilele noastre.

Despre primăria capitalei

Este o deschidere pe care PNL o face către USR și PLUS, de pe poziția de partid puternic. Sacrificiul lui Ludovic Orban este unul ipotetic, pentru că PNL nu avea un candidat puternic. Electoratul PNL și USR depășește electoratul PSD.

Prin decizia de astăzi, Ludovic Orban le-a dat o lecție domnului Cioloș si partidului PLUS.

Despre Guvern

PSD ar putea vota noua propunere, doar pentru a le arăta PNL-iștilor că situația este mult mai dificilă.

Un guvern Cîțu ar putea crea surprize. Acesta poate da ordonanțe de urgență și poate să destabilizeze PSD.

Eu cred că primarii nu au probleme cu anticipatele, dar au mari probleme cu alegerile în două tururi. PSD are 55% dintre primari, iar PNL are 35%.

Despre Klaus Iohannis și PNL

Eu fac o deosebire între PNL și Klaus Iohannis. Președintele Iohannis a fost obligat de contextul politic să nu intervină timp de 5 ani de zile. În primul mandat nu a putut să schimbe nimic din cauza contextului politic. Reformele pe care președintele le intenționează nu sunt reformeele PNL-ului, ci reformele care vizează administrația.

Despre criza politică

Este o criză sistemică, am avut 4 guverne în trei ani de zile. Înainte de asta am avut trei guverne și suspendări ale președintelui. Criza trebuie să fie abordată instituțional, cu ajutorul parlamentului. Este nevoie de o majoritate prezidențială, iar în România doar Ion Iliescu a avut una.

Dacă votul va fi anticipat, va fi o majoritate prezidențială, iar dacă alegerile vor avea loc la termen, va fi o majoritate PNL.

Avem o criză sistemică, avem problema Coronavirusului și avem alegeri care întotdeauna creează panică în România pentru cei care fac politică. De asemenea, avem gestul lui Ludovic Orban, care a vrut să ia inițiativa, susținându-l pe Nicușor Dan. Cred că Ludovic Orban are toate șansele să fie premier dacă PNL câștigă alegerile.

În acest moment, teza anticipatelor are 50% șanse.

 

Sursă Foto: Snspa.ro

Inchide