GÂNDUL LIVE. Emil Boc. Izolarea totală trebuie decisă instituțional și nu heirupist, cu Boc sau cu altcineva. / Dacă stăm acasă, ne salvăm locurile de muncă

Publicat: 24/03/2020, 14:57
Actualizat: 07/04/2021, 02:58

Primarul municipiului Emil Boc a explicat, marți, într-o intervenție telefonică la Gândul Live, că este important să respectăm măsurile impuse de autoritățile abilitate pentru a preveni răspânndirea noului coronavirus, să stăm în case pentru a permite sistemului medical să de pregătească pentru tratarea pacienților, să nu îi îmbiolnăvim pe cei dragi și, nu în ultimul rând, a subliniat că așa ne salvăm locurile de muncă, salariile, pensiile și asigurările de spnptate prezent și viitoare.

Emil Boc a explicat, la Gândul Live, înainte de mesajul președintelui Klaus Iohannis, deciziile luate la nivelul administrației locale pentru stoparea răspândirii noului coronavirus.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că recomandările din Ordonanță Militară 2 vor deveni OBLIGATORII începând de miercuri, 25 martie 2020. De asemenea, șeful statului a anunțat că va apela inclusiv la efective din Armata Română, pentru suplimentarea cadrelor din stradă, care să gestioneze situația generată de criza de coronavirus.

„După câteva excese de sâmbătă, când lumea a ieșit la marginea Clujului la mici și grătare, i-am trims acasă cu Poliția Locală, duminică și începând ieri lucrurile s-am mai calmat, situația este relativ sub control din perspectiva circulației. Nu știu cum e în mediul rural, dar în muncipiu, parcurile, zonele publice sunt aproape goale, se circulă cu mașina personală mai mult în oraș”, a spus Emil Boc.

„La transportul în comun am impus regula ca, la intrare, Poliția Locală să nu urce decât atâția oameni cât permite autobuzul, cu păstrarea distaței sociale de 1,5 metri, cu recomandarea ca fiecare să poarte mască sau, dacă nu are mască, o eșarfă, pentru a-și acoperi gura și nasul, pentru că e cea mai ușoară modalitate de a transmite virusul în mijloacele de transport în comun”, a precizat primaul municipiului Cluj-Napoca.

„Îi ajutăm pe cei aflați în izolare la domiciliu, conform legii, pentru asta am instituit o linie telefonică nouă pentru persoanele de peste 65 de ani care sunt acasă și le invităm să rămână acasă, cu toată convingerea și toată forța, iar dacă au probleme, să sune la acest număr, unde Direcția de Asistență Socială și fundațiile partenere îi ajută să le facă cumpărături sau să aduce ce este necesar, pentru ca ei să evite să iasă din casă”, a spus Emil Boc.

În ceea ce privește oamenii care ies la picnicuri, primarul municipiului Cluj-Napoca a subliniat că deocamdată nu ai cadrul legal să îi amendezi, atâta vreme cât e doar pentru orele 22:00 – 6:00. „Autoritățile au luat decizia de a aplica gradual aceste măsuri și prin recomandări să rămână cât mai mult în casă, pentru că se pare că acestă strategie graduală până la urmă va fi benefică având în vedere că vor mai fi zile și momente care vor urma și când probabil că va fi nevoie de alte măsuri, mult mai stricte, iar gândindu-ne din perspectiva impactului pe termen lung al unor măsuri de izolare completă, să fie limitate strict la perioada pe care autoritățile o vor considera de cuviință”, a spus Emil Boc.

„Nimeni nu poate lua o decizie fără să fie în cadrul legislației naționale”

Întrebat dacă ar trebui aplicate măsurile de peste noapte și pe zi la Cluj-Napoca, el a subliniat că aceste decizii se pot lua numai instituționalizat. „Dacă o asemenea măsură se va considera necesar să fie luată, noi, evident, o vom aplica. Sau, dacă la nivel național se va lua o asemenea decizie, acest lucru se poate face. După părerea mea, decizia de la Maramureș nu are suport legal, pentru că asemenea decizii pot fi luate numai de către Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, e o altă temă. Nimeni nu poate lua o decizie fără să fie în cadrul legislației naționale. Or legislația națională în acest moment nu permite libertăți de mișcare”, a spus primarul.

Emil Boc – omul, primarul – s-ar simți mai în siguranță cu acestă decizie, a fost întrebat el. „Acest lucru trebuie decis instituțional și nu heirupist, cu Boc sau cu altcineva. În stare de urgență nu luăm măsuri în funcție de cum credem se cuviință, ci instituționalizat, prin structurile abilitate ale statului. Nu contează ce cred eu sau alții, în stare de urgență se iau măsuri de către Ministerul de Interne, unde ministrul Vela este cel care coordonează această strutură, potrivit decretului semnat de președintele României. Și ar trebui să stăm toți în această legislație națională. Evident, noi informăm pe cale ierarhică ce se întâmplă în fiecare județ și localitate și deciziile așa se iau, nu Boc de la Cluj, o decizie de capul lui”, a subliniat Emil Boc.

În ceea ce privește spitalele, Emil Boc a afirmat că există încă probleme, privind dezinfectanții și mănușile, care se rezolvă mai bine decât înainte, începe să intre sub control situația: „Din nefericire, comenzile nu au fost onorate de ei care aveau obligații contractual, se asigură însă funcționarea de pe o zi pe alta a spitalului, astfel încât să aibă măști și mănuși. Pregătim, așa cum s-a anunțat probabil la nivel național, un spital privat care va fi preluat de Consiliul Județean numai pentru coronavirus, în care să fie tratați toți pacienții care au nevoie, noi sperăm să nu aibă nevoie, dar ne pregătim și pentru asemenea situație.”

„Avem un plan în patru puncte pe intervenție pe spitalele clujene în funcție de scenariile care pot să apară. Facem pentru fiecare moment și în perioada imediat următoare ce trebuie pentru a trata cât mai mulți oameni și pentru a evita ca mulți oameni să ajungă o dată în unitățile spitalicești, pentru că ce facem azi dacă stăm acasă: pe de o parte ajutăm medicii să se pregătească și sistemul sanitar pentru ce poate fi mai grav, salvăm viețile celor dragi nouă și, nu în ultimul rând, ne salvăm locurile de muncă prezente și viitoare. Pentru că, cu cât se va prelungi mai mult această criză, cu atât putem avea probleme economice. Or, dacă azi stăm acasă, ne salvăm locul de muncă și vom avea și salariu, și pensie, și asigurare de sănătate, și bunicii vor avea pensie în continuare. Dacă acestă această chestie se prelungește, nu vom mai avea resurse să alimentăm fondul de pensii, pentru ca ei să primească pensia. Ar trebui să înțeleagă și dimensiunea economică, dincolo de dimensiunea de tratare, care e fundamentală, că e vorba de viață și moarte”, a subliniat edilul-șef al municipiului Cluj-Napoca.

Rămâne de văzut ce se întâmplă cu UNTOLD

În ceea ce privește ritualul împărtășireii cu aceeași lingurită, cum s-a întâmplat la Cluj și în alte zone din țară, primarul a precizat că prelații aveau cadrul acoperitor, era duminică, iar slujbele erau interzise de luni. „Asta ține de responsabilitatea socială a Bisericii. În toată țara a fost așa, nu doar la Cluj-Napoca, iar din puctul asta de vedere trebuia Patriarhia probabil să implementeze interdicția chiar inainte de a intra în vigoare, cu o zi înainte. Probabil acest lucru era cel mai bine făcut, dar, vedeți libertatea religioasă e garantată de Constituție, legile trebuie aplicate ca atare, asta e realitatea. În acea zi nu aveai temei legal să îi împrăști pe oamenii aia de acolo, legea le permitea, până la o sută de persoane, să stea. Puteai să amâni acum împărtășania . Puteai să cumperi lingurițe individuale, 10.000 de lingurițe, și dădeai la fiecare și așa. Aici cred că putea interveni mai multă responsabilitate din partea autorităților bisericești”,  spus Boc.

Privitor la organizarea festivalului UNTOLD, primarul Emil Boc a spus că e prematur să anunșe o decizie pentru luna august. „În august o să facem ce legile statului român și autoritățile statului o să ne permită”, a afirmat edilul-șef al municipiului Cluj-Napoca.

Cel mai recent bilanț

Până astăzi, 24 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 726 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, cu 186 mai mult față de numărul cazurilor raportate luni, anunță Grupul de Comunicare Strategică.

„Dintre cele 762 de persoane confirmate pozitiv, 79 au fost declarate vindecate și externate (53 la Timișoara, 19 la București, 3 la Craiova, 2 la Constanța, una la Cluj și una la Iași).

Până astăzi, 24 martie, 8 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 și cu boli cronice preexistente, internate în spitale din București, Suceava, Craiova și Iași, au decedat.

De precizat că, potrivit datelor raportate către Institutul Național de Sănătate Publică din teritoriu, în prezent, 103 cadre medicale sunt diagnosticate cu COVID-19.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Scandal uriaș în showbizul românesc. Protagoniști, Smiley, Damian Drăghici și Dinu Maxer
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Lupta unei femei din Peru pentru o „moarte demnă” s-a sfârșit cu o decizie istorică