GAROFIȚA MOCANU, femeia grațiată de Traian Băsescu, vrea să scape din nou de închisoare. Ce motive invocă

Redactor:
Gândul
GAROFIȚA MOCANU, femeia grațiată de Traian Băsescu, vrea să scape din nou de închisoare. Ce motive invocă
Femeia graţiată de Băsescu încearcă să SCAPE, din nou, de ÎNCHISOARE

Garofița Mocanu, femeia care a fost închisă și ulterior grațiată de președintele Traian Băsescu în 2014, vrea să scape din nou de pedeapsă. La doi ani după ce a fost grațiată, femeia a fost cpndamnată penal din nou pentru furt, iar acum a formulat la Tribunalul Constanâa o cerere de amânare a executării pedepsei, în baza articolului 589 NCPP, ceea ce înseamnă că este bolnavă sau însărcinată.

La 6 ani după ce a intrat în atenția opiniei publice când a declarat că a furat pentru a-și hrăni copiii, iar președintele de atunci Traian Băsescu a grațiat-o, femeia vrea din nou să iasă din închisoare, potrivit replicaonline.ro.

Garofiţa Mocanu a fost condamnată definitiv, într-un dosar instrumentat de procurorul Teodor Niță, la o pedeapsă de 5 ani de închisoare pentru înșelăciune.

Pe 26 martie Garofița, mamă a 9 copii, a formulat o cerere de amânare a executării pedepsei, în baza articolului 589 NCPP. Executarea pedepsei închisorii poate fi amânată când se constată, pe baza unei expertize medico-legale, că persoana condamnată suferă de o boală care nu poate fi tratată în reţeaua sanitară a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. De asemenea, pedeapsa se amână dacă persoana condamnată este gravidă sau are un copil mai mic de un an.

Femeia a fost grațiată de Băsescu

În 2014, ultimul an de mandat, Traian Băsescu a decis să o grațieze pe Garofița Mocanu, condamnată la 3 ani de închisoare pentru furt, pe motiv că are în grijă mulți copii. De altfel, ea fusese condamnată definitiv în 2012 la 3 ani de închisoare, pedeapsă care inițial a fost amânată pentru că Garofița Mocanu era însărcinată, apoi nu a mai fost executată, pentru că femeia a fost grațiată de Băsescu.

„Președintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat luni decretul de grațiere a doamnei Garofița Mocanu pentru restul rămas neexecutat din pedeapsa de trei ani de închisoare, aplicată pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat, dispusă prin sentința penală nr. 1457/19.10.2011 a Judecătoriei Deva, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 93/23.01.2012 a Curții de Apel Alba-Iulia, precum și pentru pedeapsa aplicată prin sentința penală nr. 662/2009 a Judecătoriei Sector 2 București. Decizia domnului președinte Traian Băsescu are la bază motive umanitare. Doamna Garofița Mocanu este mamă a șase copii cu vârste cuprinse între un an și 11 ani (n.r. în total femeia are 9 copii)”, se arată într-o informare a Administrației Prezidențiale din anul 2014.

În 2016, la doi ani după ce a fost grațiată, Garofița a fost închisă din nou pentru furt. Acum, femeia cere să fie iar eliberată.

Inchide